Popularne Croatia Airlines Destinacije

Odaberite destinaciju gde želite direktno da putujete kompanijom Croatia Airlines

Baza ove avio kompanije je Zagreb. Croatia Airlines leti na relaciji iz Beograda za Split.

Online cekiranje mozete uraditi ovde.

Amsterdam

Grad sloboda

od 90€

Atina

Kolevka demokartije

od 99€

Beč

Uživajte u carskoj prestonici

od 20€

Beograd

Prestonica na Dunavu i Savi

od 99€

Berlin

Grad sa sto lica

od 15€

Brisel

U poseti 'prestonici Evrope'

od 129€

Bukurešt

Upoznajte 'Pariz istoka'

od 99€

Dizeldorf

Proverite zašto ga zovu "Mali Pariz"

od 189€

Frankfurt

Nemački Menhetn

od 169€

Kopenhagen

U poseti gradu bajki

od 240€

Lion

Posetite sedište interpola

od 392€

London

Najlepši magloviti grad na svetu

od 178€

Ostale destinacije do kojih leti Croatia Airlines iz Beograda

Klase u Croatia Airlines avionu

Saznajte razlike između klasa na Croatia Airlines letovima

Ekonomska klasa

Ekonomska klasa Croatia Airlines svojim putnicima nudi vrhunsku uslugu po prihvatljivim cenama:

 • u zavisnosti od dužine leta u ponudi su razne grickalice i širok izbor pića
 • jedan komad ručnog prtljaga do 8kg, dimenzija do 115cm, jedan dodatni prtljag (torba za lap top, ručna torba, akten-tašna)
 • jedan predati prtljag do 23kg, dimenzija do 158cm.

 

Biznis klasa

Putnici biznis klase dobijaju određene pogodnosti i dodatne usluge koje putnici ekonomske klase nemaju. Imaju pravo na:

 • dva ručna prtljaga do 8kg, dimenzija do 115cm (55x40x20 cm ili 57x54x15cm za vreću za odelo)
 • dva predata prtljaga do 32kg, dimenzija do 158cm
 • raznovrsne grickalice, hladni ili topli obrok, sokovi, vino i topli napici u zavisnosti od doba dana i dužine leta. Obroci su spremljeni od namirnica iz lokalnog okruženja na hrvatski tradicionalni način.

Prtljag na Croatia Airlines letu

U nastavku se možete informisati koji tipovi prtljaga su dozvoljeni na Croatia Airlines letovima

Ručni prtljag

Ručni prtljag u Croatia Airlines avionu možete smestiti u pregradu iznad ili ispod sedišta ispred sebe.

Ekonomska

Dozvoljeni prtljag

Biznis

Dozvoljeni prtljag

Na letu Croatia Airlines putniku je dozvoljeno da ponese uz ručnu torbu maksimalne dimenzije 55x40x20cm (max 115cm) dodatno još jedan manji komad ličnog prtljaga u koji spada:

 • ženska ručna torba ili za laptop ili za spise
 • dečija kolica ili dečije auto-sedište ili dečjia nosiljka
 • hrana za bebe za konzumaciju tokom leta
 • par štaka, ortopedsko pomagalo ili bilo koja protetska naprava

Predati prtljag

Predati prtljag može biti besplatan na domaćim i inostranim letovima u zavisnosti od tarifa, članstva u loyality programu na letovima Croatia Airlines avio kompanije. Maksimalni zbir dimenzija predatog prtljaga iznosi 158 cm.

FlyEasy

Dozvoljeni prtljag

FlyEasy

Dozvoljeni prtljag

FlyOpti

Dozvoljeni prtljag

FlyBizz

Dozvoljeni prtljag

Za putnike FlyEasy tarife moguća je kupovina prtljaga prilikom kupovine avio karte. Cena se kreće od 15€ unutar Hrvatske, a za međunarodne letove od 30€ po smeru. Za članove programa lojalnosti prtljag je uključen.

U okviry Fly Opti i Fly Flexi tarifa za članove Miles&More programa lojalnosti, količina dozvoljenog prtljaga je 2x23kg.

U okviru Fly Bizz tarife količina predatog prrtljaga za dete do dve godine, iznosi 1x23kg, a za HON Circle, Senator i Star Gold status članstva iznosi 3x32kg.

Deca mlađa od četiri godine imaju pravo na jedna sklopiva kolica.

Zabranjeni predmeti

Neophodno je pridržavanje propisanih uslova za bezbedno nošenje tečnih materija, roba koje su zabranjene i drugih predmeta u ručnom i predatom prtljagu kompanije Croatia Airlines.

Vatreno oružje

Tečnost 1l

Postoje posebna pravila za unos tečnosti u avionu kao što su: gelovi, losioni, paste za zube, pića, sirupi, parfemi, sadržaji boca pod pritiskom (pena za brijanje, dezodoransi i slično).

Tečnosti koje se mogu uneti u ručni prtljag moraju biti:

 • kupljene u „duty free“ prodavnicama u zaštićenom području aerodroma i propisno zapakovane
 • manje od 100ml ili 100g i spakovane u plastičnu providnu kesu sa zip zatvaračem. Najveći dozvoljeni kapacitet plastične kese ne sme imati zapreminu veću od 1 litra.
 • tečnosti koje su neophodne za upotrebu u medicinske svrhe, zbog posebne ishrane, računajući i dečiju hranu

Prema Croatia Airlines pravilniku, putnicima je zabranjeno da unesu u ručni prtljag sledeće:

 • Vatreno oružje i ostale predmete koji mogu ugroziti bezbednost – oružja i sve replike i imitacije, pojedine delove (ne računajući teleskopski nišan), lukove, strele, katapulte itd.
 • Oštri predmeti, hladna oružja, radni alati, elektrošokeri, tizeri i električne palice
 • Tupi predmeti – razne palice i borilačka oprema za samoodbranu

Eksplozivne i zapaljive materije i predmeti, svi uređaji i predmeti koji sadrže litijumske baterije i elektronske cigarete se ne smeju uopšte uneti ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

Sportska oprema

Na letovima avio kompanije Croatia Airlines ograničen je broj sportske opreme, tako da tu uslugu treba zatražiti prilikom rezervacije avio karte, a svakako treba napomenuti i koju vrstu sportske opreme putnik namerava da prevozi.

Standardna

Velika

Sportska oprema koja se najčešće prevozi podeljena je u dve kategorije: standardna i velika. Za ostalu sportsku opremu se primenjuju pravila za naplatu viška prtljaga.

U standardnu sportsku opremu spada:

 • golf oprema
 • oprema za zimske sportove
 • hokej
 • 1 komplet opreme za padobranstvo

U veliku sportsku opremu spada:

 • kanu
 • kajak
 • gumeni čamac
 • oprema za jahanje
 • longboard

Ukoliko je sportska oprema spakovana zajedno sa ostatkom prtljaga, tada se primenjuju pravila za predati prtljag, uključujući i pravila o naplati za višak prtljaga. Sportska oprema koja prelazi maksimalnu težinu od 32kg prevozi se kao kargo.

Višak prtljaga

Višak prtljaga se naplaćuje po dodatnom komadu prtljaga.

Višak prtljag

Prilikom kod-share letova, kao i kod prekookeanskih letova primenjuju se propisi aviokompanije koja je operativni prevoznik. Ukoliko se usluga prevoza viška prtljaga za međunarodne letove kupi na dan polaska u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, plaća se dodatna naknada.

Čekiranje Croatia Airlines

Čekirajte se preko interneta i ubrzajte ukrcavanje na Croatia Airlines letovima

Online check-in

Web check in je dostupan za direktne letove 36 sati pre leta, a najksanije 1 sat pre leta. Nije moguć za letove na relaciji Split – Rim, Zagreb i Dubrovnik – Rim, Zagreb – Atina.

Croatia Airlines Beograd prijava na let

Na stranici aviokompanije ili preko mobilne aplikacije je potrebno uneti prezime (bez razmaka ukoliko putnik ima više prezimena), tačno kako je u pasošu i broj rezervacije ili karte.

Specijalni zahtevi na Croatia Airlines letovima

Specijalni zahtevi koje možete uputiti aviokompaniji Croatia Airlines

Deca bez pratnje

U decu bez pratnje spadaju mladi od 5 do 12 godina, s tim što roditelji mogu tražiti pratnju i za decu stariju od 12 godina.

Potrebna dokumentacija 

Da bi dete koje putuje samo imalo sve uslove za ostvarenje ove usluge, mora imati: avio kartu, pasoš, vizu (ako je neophodna), ispunjeni formular sa podacima o detetu i o osobi koja prati dete na let, odnosno koja ga dočekuje.

Procedura na aerodromu i prilikom ukrcavanja na let

Dete na aerodrom dovodi roditelj ili osoba koja je navedena u formularu, a stjuardesa ga dalje uvodi u avion. Osoba koja je dopratila dete mora ostati na aerodromu sve do poletanja aviona. Dete ima prioritet ukrcavanja u avion pre ostalih putnika, a stjuardesa ga smešta na njegovo mesto u avionu, obično pored nekog odraslog putnika.

Nakon završetka leta

Dete zbog sigurnosti izlazi poslednje iz aviona sa glavnom stjuardesom. Ona ga predaje službenicima na aerodromu, koji ga predaju osobi koja je u formularu navedena da ga dočekuje.

Putnici koji imaju između 12 i 18 godina, mogu se na Croatia Airlines letu voditi kao:

 • Deca bez pratnje – uz zahtev roditelja ili staratelja
 • Seniori – ako se radi o putovanju u inostranstvo, uslovljeno pravilnikom propisanim od strane nacionalnog zakonodavstva

Prevoz dece i porodice

Nezaobilazni deo usluge Croatia Airlines je organizovanje putovanja porodica sa decom. Ova avio kompanija će omogućiti porodicama da sigurno i udobno putuju.

Deca do 2 godine

Bebe od 7 dana od 2 godine starosti sede u krilu odrasle osobe tokom leta, samim tim ne zazuzimaju posebno sedište ali im se izdaje vlastita karta. Na domaćim linijama Croatia Airlinesa bebe putuju besplatno, u međunarodnom prometu njihova karta iznosi 10 % primenjive tarife za odraslu osobu. Za bebu se može rezervisati i odvojeno putničko sedište koje se plaća prema primenjivoj tarifi za decu i u tom slučaju obavezno je korišćenje dečjeg sedišta za automobil, koje ima sertifikat za putovanje avionom. Sa bebom mora putovati odrasla, punoletna osoba, u slučaju da je član porodice može imati 16 godina. Jedan putik može putovati sa najviše dve bebe, od kojih jedna putuje u krilo putnika, dok je druga na posebnom putničkom sedištu.

Deca od 2 do 12 godina

Deca od 2 do 12 godina zauzimaju posebno sedište, kao odrasla osoba. Deca mogu putovati kao nepraćena deca ili uz odraslu osobu, njihove karte se izdaju po tarifama za decu. Putovanja nepraćene dece se posebno planiraju. Za decu do 4 godine je besplatan prevoz jednih sklopljivih kolica. U zavisnosti od aerodroma se predaju osoblju ili na samom ulazu u avion.

Dečije sedište za automobil

Sigurnosno sedište mora biti odobreno za prevoz avionom. Maksimalne dimenzije sedišta su 40cm. Putnik je odgovoran za vezanje sigurnosnog sedišta na putničko, ukoliko se ne može pravilno postaviti potrebno je prijaviti ga kao predati prtljag.

Prevoz kućnih ljubimaca

Na letovima Croatia Airlines avio kompanije mogu se prevoziti samo psi i mačke. Putnici su dužni da pre leta provere propise države u koju idu, kao i da imaju sve potrebne dokumente. Prevoz ljubimaca se dodatno naplaćuje i potrebno ga je rezervisati unapred. Ovu uslugu putnici mogu rezervisati isključivo u poslovnicama ove avio kompanije.

Prevoz ljubimaca u putničkoj kabini

U kabini na letovima avio kompanije Croatia Airlines se mogu se prevoziti samo psi i mačke. Istovremeno je dozvoljeno prevoziti dva ljubimca iste rase. Ljubimci moraju putovati u transporteru.

Pravila vezana za transporter:

 • Zbir dimenzija torbe je maksimalno do 115cm
 • Dno torbe mora biti vodootporno
 • Težina transportera i ljubimca ne sme prelaziti 8kg
 • Jedan putnik može imati samo jednu torbu sa jednim ljubimcem
 • Tokom leta, ljubimac je u transporteru na podu, ispod sedišta.

Prevoz ljubimaca u odeljku za prtljažnik

Ljubimci koji zbog svoje veličine ne mogu ići u kabinu se prevoze u odeljku za prtljažnik. Prilikom rezervacije je potrebno navesti težinu ljubimca i dimenzije transportera.

Pravila transportera:

 • Transporter mora biti dovoljno prostran kako bi se u njemu ljubimac mogao okretati i uspravno stajati
 • Mora biti vodootporan, dno mora biti prekriveno
 • Mora imati ventilacione otvore na barem tri strane i biti dovoljno čvrst da ljubimac ne može izaći
 • U jednom transporteru se mogu prevoziti 3 šteneta, odnosno mačića iz istog legla, pojedinačno ne mogu biti teži od 8kg. Takođe se mogu prevoziti 2 odrasla ljubimca pojedinačne težine do 14kg.

Specijalni obroci

Specijalni obroci su u ponudi na letovima biznis klase kompanije Croatia Airlines. Mogu se poručiti prilikom rezervacije avio karte, najmanje 24h pre leta. Na raspolaganju su:

Obroci prema verskim zahtevima:

 • Hindu (nevegetarijanski): ne sadrži govedinu i svinjetinu
 • Vegetarijanski: sadrži namirnice iskčljučivo prirodnog porekla, sveže voće i povrće
 • Halal: spremljen prema zahtevima Halala i ne sadrži svinjetinu ili alkohol
 • Košer: provereno u košer kuhinji i dvostruko zatvoreno nakon pakovanja

Obroci prema zdravstvenim i dijetetskim zahtevima: sa niskim sadržajem masti i holesterola, za dijabetičare, bez laktoze, riba i plodovi mora, bez ribe, sveže voće, niskokalorični, blagog ukusa, bez glutena, sveže povrće i bez soli.

Obrok za bebe – ukoliko nije naveden uzrast deteta, služe se obroci i kašice prilagođeni bebama od 6 meseci. Namenjeni su za decu do 2 godine.

Obrok za decu – pripremljen za decu do 2 do 6 godina, sa manje začina.

Obroci za vegane i vegetarijance:

 • Vegetarijanski obrok s mlečnim proizvodima i jajima – od namirnica životinjskog porijekla dopušteni su mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi od jaja
 • Obrok od sirovog voća i povrća – spremljen isključivo od svežeg voća i povrća
 • Obrok od voća – samo sveže voće, bez aditiva i šećera
 • Indijski vegetarijanski obrok – priprema se isključivo od namirnica biljnog porekla s karakterističnim začinima, bez mleka i mlečnih proizvoda.
 • Obrok od plodova mora – priprema se od ribe, povrća i voća, sa masnoćom isključivo biljnog porekla

Mogu sadržati kikiriki ukoliko putnik zahteva

Trudnice u avionu

Do 28 nedelje trudnoće, može se leteti bez lekarske potvrde, ukoliko nema komplikacija.

Za trudnoću koja je duža od 36 nedelja neophodna je potvrda lekara, a koja nije starija od 7 dana.

Putovanje avionom nije dozvoljeno nedelju dana pre i posle porođaja.

Trudnice koje putuju zbog određenih hirurških ili medicinskih zahvata neophodno je da prilože pre leta neophodnu medicinsku dokumentaciju.

Deca na letu

Croatia Airlines pruža dve vrste obroka za decu koja putuju u biznis klasi shodno uzrastu. Obrok za bebe sastoji se od voćnih ili kašića od povrća, najkvalitetnijh proizvođača. Ova ponuda je napravljena za decu od šest meseci. Obrok za decu, napravljen od pilećeg mesa i povrća, sa dezertom namenjen je deci uzrasta od dve do šest godina.

Uz zanimljivi sadržaj knjižice Supi, kao i mnoštvo zabavnih igrica, deca se brzo zabave na letovima Croatia Airlines avio kompanije.

Putnici sa invaliditetom

Croatia Airlines pruža posebnu pomoć tokom putovanja putnicima sa fizičkim, zdravstvenim ili mentalnim smetnjama u razvoju. Prilkom rezervacije potrebno je naglasiti koja vrsta pomoći je neophodna.

Osobe koje su trajno nepokretne, starije, putnici sa prelomima ruke ili noge, mogu besplatno da koriste uslugu invalidskih kolica tokom leta. Ukoliko se koriste sopstvena kolica neophodno je unapred obavestiti o visini, težini, sklopivosti i vrsti baterije koju imaju kolica.

Putnicima može biti dodeljena pratnja prilikom putovanja ukoliko ne mogu da se sami hrane, koriste toalet i prate odrednice kabinskog osoblja.

Pas vodič

Avio kompanija Croatia Airlines pruža pomoć putnicima sa oštećenim vidom i sluhom, bez naknade. Potrebno je unapred obavestiti.

Pas vodič za lica sa oštećenim vidom ili sluhom se transportuje u putničku kabinu bez naknade. 

Pravila za pse vodiče:

 • pas mora biti na uzici i imati brnjicu
 • tokom leta je pored nogu putnika, ne sme biti na sedištu i ne treba biti u kavezu
 • pas ne sme biti opasan, agresivan i neprijatnog mirisa
 • potrebna je potvrda o svim neophodnim vakcinama

Psi koji sluze u terapeutske svrhe su dozvoljeni samo na letovima iz i prema SAD. Prilikom putovanja oni su u putničkoj kabini, na uzici i imaju brnjicu. Putnik treba da ima lekarsko uverenje od psihijatra koje potvrđuje o potrebi putovanja sa psom.

Aerodromi sa kojih leti Croatia Airlines

Proverite na kojim aerodromima Croatia Airlines leti

Tarife za Croatia Airlines avio karte

U zavisnosti od odabrane tarife na letu Croatia Airlines imaćete i određene povoljnosti koje su prikazane u nastavku.

FlyEasy

FlyOpti

FlyFlexi

FlyBizz

Ručni prtljag
8
8
8
8
8
Predati prtljagNePredati prtljag napomena
23
23
23
23
Prioritetni prtljagNeNeNeNe
Karta
PromenaDoplataDoplataDaikona dodatnih informacijaDaikona dodatnih informacija
RefundacijaNeNeDoplataDaikona dodatnih informacija
Promena u višu klasuDoplataDoplataDoplataDoplataikona dodatnih informacija
Sakupljanje miljaDaDaDaDa
Dodatne usluge
Rezervacija sedištaDaDaDaDa
ObrokNeNeNeDa
Čekiranje
Online Check-inDaDaDaNe
Čekiranje na aerodromuDaDaDaDa
Prioritetno čekiranjeNeNeNeNe
Na aerodromu
Korišćenje brze trake na aerodromuDoplataNeNeNe
Prioritetno ukrcavanjeNeNeNeNe
Doček i asistencija na aerodromuNeNeNeNe
Pristup salonuNeNeNeNe

Croatia Airlines avio kompanija

Upoznajte se sa avio kompanijom Croatia Airlines

IATA: OU

Hub: Franjo Tudjman Zagreb

Alijansa: Star Alijansa

Frequent Flyer: Miles & More

Star Alijansa logo

Croatia Airlines, hrvatska nacionalna avio kompanija, prevozi putnike već 25 godina. Svojim putnicima nudi visoki nivo usluga, stavljajući akcenat na kvalitet i bezbednost putovanja, promovišući hrvatsku kulturu i turizam. Ova kompanija u svojoj floti trenutno ima 12 aviona. Član je Star Alijanse.


Flota Croatia Airlines

Upoznajte se sa flotom aviona Croatia Airlines

croatia-airlines-beogradU svojoj floti avio kompanija ima tri aviona kojia pokriva letove do svih destinacija. Za lokalne letove koristi se Dash 8-Q400, a za dalje letove Airbus.

Avio Kompanije

Ostale avio kompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Bratoljub

Sedista vrlo udobna

5 godina ago

Review Croatia Airlines.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *