O aerodromu

Leonardo da Vinči Fiumićino (Leonardo da Vinci – Fiumicino Airport) je najveći i najprometniji međunarodni aerodrom u Italiji. Nalazi se u gradiću Fiumićino, 35km jugozapadno od Rima, glavnog grada Italije.

Za detaljne informacije o redu letenju posetite stranicu aerodrom Fiumicino Rim dolasci/polasci.

pronadji-let-cta-dugme

Osnovne informacije

ikona airport

FCO

ikona money

EUR

ikona naslovaLounges

lounge

Leonardo da Vinči Fiumićino Lounges

 • Plaza Premium Salon se nalazi u okviru aerodromske oblasti E za prijavu putnika. Dostupan je za sve putnike koji tek treba da otputuju ili su u tranzitu i presedaju na aerodromu Fiumićino. Salon ima preko 300 mesta i u okviru njega se nalazi: bife sa kuhinjom otvorenog tipa, bar, domaća i inostrana štampa, Wifi…Ovaj salon takođe poseduje nekoliko prostorija sa tuš kabinama. Otvoren je 24h, svakog dana u nedelji.
 • Arrival Lounge & Air Rooms je inovativni salon sa dosta zanimljivih sadržaja, dizajniran da ugosti sve putnike koji žele odmor i mir prije ili nakon svojih putovanja. Salonu se može pristupiti pratnjom znakova, bilo dolaskom sa jednog od terminala ili direktno sa parkinga ABCD u okviru Terminala 3. Piće, wi fi i udobna sedišta su osnovna ponuda za svakog putnika. Salon poseduje i 29 soba, napravljenih za posebne želje svakog gosta. Raspoloživost soba je dostupna na od nekoliko sati do nekoliko dana, gde se putnici mogu istuširati i osvežiti.
 • Vip Lounge se nalazi u okviru aerodromske oblasti D za prijavu putnika u okviru Terminala 3. Dostupan je za sve putnike biznis klase i vlasnike frequent flyer kartica. Otvoren svakog dana od 05:30 do 20:30, ovaj salon nudi udobna sedišta, usluge jela i pića počev od kafe do glavnih obroka, novine i magazine, TV, Wifi… Cene karata za ulazak iznose 26€ za odrasle osobe i 13€ za decu mlađu od 16 godina. Za putnike na interkontinetalnim letovima, dostupan je Passenger Lounge u okviru aerodromske oblasti E, sa radnim vremenom svakog dana od 06:15 do 23:45.

ikona naslovaWiFi

wifi

Internet na aerodromu je besplatan (wi fi).

ikona naslovaCheck In

Kako se prijaviti na let na aerodromu Leonardo da Vinči Fiumićino?

Procedura za čekiranje putnika na rimskom, ili bilo kojem drugom aerodromu, uslovljena je posebnim pravilnikom svake avio kompanije sa kojom putnici putuju i sa kojima moraju biti upoznati. Na šalterima za čekiranje putnici su dužni pokazati svoju avio kartu i pasoš službenicima avio kompanije, sa kojom putuju.

Na aerodromu postoji nekoliko samouslužnih servisa za čekiranje za određene avio kompanije, za automatsko izdavanje bording karata putnicima:

Na terminalu 3 se nalazi zajednički korisnički servis za čekiranje za nekoliko avio kompanija:

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Transfer putnici na aerodromu Fiumićino mogu pronaći svoj terminal i gejt za sledeći let samo pratnjom znakova koji su jasno naznačeni, informišući se preko elektronskih monitora, ili pitati bilo kojeg službenika na aerodromu.

Imigraciona i bezbedonosna kontrola na aerodromu Leonardo da Vinči – Fiumićino

 • putnici koji putuju unutar zemalja Šengenske zone ne moraju prolaziti bezbednosnu kontrolu
 • ukoliko putnici putuju od italijanske ili tačke polaska koja nije u okviru Šengenske zone do neke zemlje van Evrope ili zemje koja isto nije u okviru Šengena i obrnuto, moraju proći kroz pasošku kontrolu od strane granične policije
 • bezbedonosna kontrola se isto tako primjenjuje za putnike koji putuju iz destinacija koje nisu u okviru Šengenske zone do bilo koje druge

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Leonardo da Vinči Fiumićino – transport sa aerodroma

Za transport sa aerodroma putnicima su na raspolaganju određene autobuske linije, voz ili taksi usluge:

 • Autobusi se zaustavljaju na BUS čvorištu ispred Terminala 3 (odeljak Dolasci) i idu do Termini stanice, ulica Giolitti 34/36. Broj autobusa je 8. Putnici samo trebaju da prate “Bus Station” znak. Saobraćaju svaki dan, na 30 minuta (osim noću). Karte se mogu kupiti preko interneta, u autobusu i na aerodromu, u okviru Termnala 3.
 • Voz Trentitalia – sa železničke stanice, koja se nalazi u okviru aerodroma blizu odeljaka za Polaske i Dolaske, putnici mogu doći do centra Rima sa nekoliko voznih konekcija: Leonardo Express – non stop usluga – polazi na svakih 15 do 30 minuta sa dužinom putovanja od 32 minuta do centra Rima; Regionalni FL1 voz – polazi svakih 15 minuta radnim danima, a vikendom i praznicima na svakih 30 minuta; High Speed Trentitalia saobraća do glavnih gradova severoistoka (Padova i Venecija) i do centralnog dela zemlje (Firenca i Bolonja).
 • Taksi usluge su dostupne na Terminalu 1 i Terminalu 3, odeljak Dolasci. U nastavku se mogu videti fiksne cene usluga taksi prevoza:
 • Centar Rima – 48€
 • Magliana – Park Medići – 30€
 • New Rome Fair – 25€
 • Ciampino aerodrom – 50€
 • Tiburtina stanica – 55€
 • Ostiense stanica – 45€
 • Civitavecchia Porto – 120€

Usluge taksi prevoza do grada Fiumićino (7km razdaljina) podležu taksimetru.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom Fiumićino Parking

 • Parkiranje na duži period – postoji preko 4000 pokrivenih i nepokrivenih parking mjesta, koji se mogu iskoristiti i za kraći period parkiranja. Nalazi se u ulici Antonio Zara. Do parkinga, koji je udaljen 10min šatlom od aerodromskih terminala, se može stići direktno sa autoputa Rim-Fiumićino (A91). Šatl servis je besplatan i saobraća na svakih 5 minuta od 05:00 ujutru do 01:00 posle ponoći u čijem razmaku je usluga moguća jedino putem zahteva, upotrebom interfona na svakoj šatl stanici. Na Terminalu 3 za interkontinentalne polaske nalazi se šatl koji je posebno povezan sa Terminalom 5.
 • Terminalni parking na više nivoa se odnosi na parking prostor koji je dostupan sa autoputa Rim-Fiumićino (A91). Nalazi se u ulici Francesco Aurelio Di Bella. Idealan je za kratkoročno parkiranje i usko je povezan sa svim terminalima putem pešačkih hodnika i pokretnih traka
 • Parking sa video nadzorom – nalazi jako blizu oblasti za Polaske i Dolaske i imaju natkriven pristup do terminala. Postoji nekoliko benefita za korisnike ovog parkinga kao sto su: usluga doručka, dnevna štampa, popust u aerodromskim restoranima, besplatne milje na letovima avio kompanije Alitalia i mogućnost za uslugu pranja kola korisnika. Dva su parkinga ove vrste: jedan se nalazi u okviru Terminala 1 a drugi u okviru Terminala 3
 • Parking ispred Terminala (oblasti za Polaske i Dolaske), sa vremenom parkiranja do jednog sata, obilježen plavom linijom po pločniku. Dok je auto parkiran, neophodno je istaći na prednjem staklu auta račun od 3€.
 • Parking za motore je dostupan posebnim ulazom na prizemlju parkinga sa više nivoa – Terminal A. Povezan je sa ostalim terminalima pešačkim hodnikom. Može se koristiti i za kratkoročno i dugoročno parkiranje. Nalazi se u ulici Francesco Aurelio Di Bella
 • Parking za lica sa invaliditetom 

  Besplatni parking je dostupan na Terminalu A – na svim nivoima osim 1 i 2, Terminalu B-C – nivo 1, Terminal D – nivo 4 i na parkingu za dugoročno parkranje – svi odeljci. Potrebno je pokazati invalidsku parking dozvolu zajedno sa kartom koja se uzima prilikom izlaska, i kopijom avio karte, osoblju u operativnom centru smeštenom na levoj strani A B C I D izlaznih barijera parkinga, koje su otvorene 24h, svakodnevno. Dozvoljeno je maksimalno dvočasovno parkiranje.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Na aerodromu Fiumićino putnici mogu naći veliki broj proizvoda za svoje kratkotrajne potrebe na skoro svakom odeljku aerodroma (štampu, magazine, cigarete, mini markete…), kao i veliki broj restorana, butika, parfimerija koji se uglavnom nalaze u odeljku E u okviru Tax Free šoping centra.  Za sve detaljnije informacije putnici uvek mogu pitati službenike na Info Point ADR šalterima.

Banke, bankomati i menjačnice se nalaze na svim terminalima, i označene su na kartama i elektronskim prikazima.

Na Terminalu 1 (odeljak Dolasci), nalazi se pošta otvorena svakog radnog dana od 08:30 do 15:30.

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Prlikom rezervacije leta treba da se naznači koja vrsta asistencije je neophodna. Saloni za putnike sa invaliditetom nalaze se na svakom terminalu. Na parkingu su označena posebna mesta za putnike sa invaliditetom.

ikona naslovaMapa aerodroma

Mapa aerodroma Fiumićino

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Cvetana

Taksi od aerodroma do centra grada je jeftin

5 godina ago

Review Leonardo da Vinči Fiumićino.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *