Lion je stari grad u centralnoj Francuskoj, treći po veličini, u istočnom delu zemlje.

Predstavlja jedan od najstarijih centara za proizvodnju majolike, svile i fajansa. Nalazi se na ušću reke Saone u reku Ronu, na nadmorskoj visini od 162-305 m.

Na području grada preovladava sredozemna i umereno-kontinentalna klima.

Rezervacija avio karte Beograd Lion

Aviokompanija Wizz Air leti direktno na relaciji Beograd Lion i po najpovoljnijoj ceni mozete kupiti avio karte na nasem sajtu. Cena povratne avio karte se krece oko 155€.

Montenegro Airlines leti na relaciji Podgorica Lion subotom u 7:00h, a cene avio karata kreću se od 392 €.

FrancuskaDržava
EvropaKontinent

ikona naslovaTurističke atrakcije

atrakcije-i-znamenitosti

Više od 10 % arhitekture i znamenitosti Liona je svrtsano na listu UNESCO kulturne baštine.

Znamenitosti Liona

 • La Place Bellecour – predstavlja najveći trg u Lionu, četvrti po veličini u Francuskoj i najveći pešački trg u Evropi. Na površini od šest hektara centralnim delom dominira spomenik posvećen Luju XIV. Ovaj francuski kralj prikazan je na konju, a često je mesto sastajanja stanovnika i posetilaca grada. Tu su i spomenici posvećeni Antoanu de Sentu Egziperiju i Malom princu.
 • La Croix Rousse – brdo obeleženo proizvodnjom svile. Nosi ime Riđi krst zbog krsta od crvenkastog kamena postavljenog u 16. veku. Ovaj deo Liona je  počeo da se razvija u 18. veku kada je počela proizvodnje svile. Nadimak ovog brda je „brdo koje radi“, nasuprot brda Fourviére „koje se moli“.
 • La Fête des Lumières (Festival svetlosti) – u vreme održavanja Festivala svetlosti ovaj grad postaje prestonica svetlosti i privlači veliki broj turista.
  Vieux Lyon (Stari Lion) –  jedna od najvećih renesansnih celina u Evropi. Tu se nalazi veliki broj znamenitosti grada sa specifičnom i očuvanom arhitekturom.
 • The Beaujolais wine route (Vinarijska regija Beaujolais) – obilazak ove vinarijske regije je prava atrakcija za turiste, ljubitelje vina, rustičnih zdanja i zamkova( La Chaize Castle in Odenas, Corcelles Castle i Juliénas Castle). Preko grebena do dolina nailazi se na pejzaže koji oduzimaju dah i na toplu dobrodošlicu meštana.

ikona naslovaShopping

Šoping

Bez obzira na vaš ukus ifinansije, na ulicama Liona ćete naći sve ono što vam treba.

Kupovina u Lionu

 • Marche de l’artisanat et des metiers d’art na obali reke Saone – svake nedelje ujutru skulptori, slikari, draguljari, modni dizajneri, pesnici i muzičari izlažu svoja dela na obali reke Saone čija dela se mogu naći po pristupačnoj ceni.
 • Soulful Croik-Rousse – četvrtina brda poznato po svojoj industriji svile – ima selo u sebi i fantastično tržište hrane. Više od 100 trgovaca na svojim štandovima prodaje lokalne sireve, meso, specijalitete i hleb. Utorak je najbolji dan za posetu kada se mogu naći tkanine od svile.
 • La Part-Dieu Shopping Center – smešten u rue du Docteur Bouchut, otvoren od 9:30 do 20:00.
 • Confluence – tržni centar koji predstavlja novo i prozačno iskustvo za svakog ljubitelja šopinga.

Hrana (restorani)

Hrana

Lion važi za svetsku prestonicu gastronomije. Oduvek poznat po svojim kvalitetnim, klasičnim receptima koji se mogu probati u nekim od restorana.

Specijaliteti

 • Tablier de Sapeur – lokalno jelo od marinirane govedine, limunovog soka, bibera, senfa, mrvica hleba spemljeno na poseban način. Služi se sa dobrim majonezom, tartar sosom i krompirom na pari.
 • Harengs à la Lyonnaise – marinirana haringa sa peršunom, crnim lukom. Služi se sa krompirom obarenog u kori.
 • Lyonnais Salad – salata od maslačka, sa dresingom od senfa.

ikona naslovaHoteli

hoteli

Grad ima širok spektar pristupačnog smeštaja, od budžetskih hotela do pansiona sa noćenjem i doručkom, do iznamljivanja kućnog smeštaja. Hoteli se mogu svrstati u sledećim kategorijama:

 • Luksuzni hoteli
 • Butik hoteli
 • Hosteli

Možete se više informisati o cenama i pronaći opise na linku Hoteli u Lionu.

ikona naslovaTransport

transport-sa-aerodroma

Lyon-Saint Exupéry Airport  je udaljen preko 20 km od centra grada

 • Rhonexpress:  tramvaj od aerodroma do železničke stanice svakih 15 minuta. Cena: 16.10 /  27.80€. Karta za decu ispod 12 godina je besplatna.
 • Taxi: cena od 50 do 100€
 • Blablacar – mobilna aplikacija bazirana na grupnoj vožnji. Na raspolaganju desetine putovanja po ceni od 3-6€. Treba imati na umu da vozač odlučuje o vremenu odlaska i mestu za odlazak.
 • Ubber app – sve popularniji način prevoza do željene destinacije sa vozačima bez licence. Možete rezervisati vožnju i platiti karticom, a ima dodatnu prednost što dobijate unapred cenu pre rezervacije.

ikona naslovaOsnovne informacije

ikona money

EUR

ikona time-zone

GMT +1:00

ikona plug

100 - 127 V
(Tip A)

ikona airport

LYS

ikona naslovaAviokompanije koje lete sa ove destinacije

ikona naslovaAerodromi Lion

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Koviljka

pazite se tokom noci, nije bas prijatno, bar u karju gde smo mi bili

5 godina ago

Review Lion.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *