Popularne Alaska Airlines Destinacije

Odaberite destinaciju gde želite direktno da putujete ovom avio kompanijom

avio-kompanija-alaska-airlines-letoviAlaska Airlines letovi ka brojnim destinacijama!

Za vas izdvajamo: Los Anđeles, Njujork i Čikago.

Akapulko

Meksička metropola Pacifika

od 1399€

Atlanta

'Grad feniksa'

od 559€

Ostin

Prestonica Teksasa

od 776€

Baltimor

Metropola Merilenda

od 472€

Boston

Zeleni grad Amerike

od 489€

Kankun

Meksički raj

od 889€

Kalgari

Zimska metropola

od 541€

Čikago

Grad vetrova

od 499€

Kolombo

'Morska luka'

od 596€

Dalas

Prestonica industrije

od 659€

Denver

'Grad visok jednu milju'

od 524€

Detroit

Grad industrije

od 574€

Ostale destinacije do kojih leti američka avio kompanija

Klase u Alaska Airlines avionu

Informišite se o klasama u avionu

Premium

Premium klasa na Alaska Airlines letovima ima pregršt povoljnosti i privilegija koje čine putovanje ugodnijim i prijatnijim.

 • udobna podesiva sedišta sa više prostora za noge, USB portovima i utičnicama za napajanje elektronskih uređaja
 • zabavni sadržaj od preko 500 filmova, drama, dokumentaraca i sl. – može se pratiti na tabletu koji se prethodno rezerviše i iznajmi od avio kompanije (odnosi se uglavnom ne letove ka Havajima i ostalim priobalnim oblastima) ili na svom elektronskom uređaju ukoliko se skine aplikacija
 • internet na letu
 • uključeni su kokteli, vina, i lagani obroci. Topli obroci su dostupni uz doplatu. Mogu se poručiti do 12h pre leta.
 • ručni prtljag: jedan ručni prtljag dimenzija do 57x36x23cm, i jedna manja dodatna lična torba
 • predati prtljag: doplata 1x23kg, 158cm

Prva klasa

Od udobnih sedišta do svežih, lokalnih specijaliteta sa zapadne obale i svih dodatnih detalja, putnici prve klase mogu očekivati toplu dobrodošlicu i ljubazno osoblje na svakom koraku.

 • udobna podesiva sedišta, sa više prostora za noge, ličnim utičnicama i USB portovima, držačima za tablet i čaše tako da putnik ima sve pri ruci
 • raznovrstan sadržaj od preko 500 najnovijih filmova, TV serija, dokumentaraca, muzike itd. Može se pratiti na tabletu koji je besplatno dostupan putnicima na letu.
 • internet na letu
 • odličan izbor obroka spremljenih od svećih sezonskih sastojaka, praćeni vrhunskim pićima. Obroci se mogu pšoručiti unapred od 2 nedelje do 24h pre leta.
 • ručni prtljag: 1 ručni prtljag dimenzija do 57x36x23cm, i jedna manja dodatna lična torba
 • predati prtljag: 2x23kg, 158cm

Putnici prve klase imaju besplatan pristup salonima, prijavu na let i ukrcavanje sa prioritetom.

Prtljag na Alaska Airlines letu

Koje su dozvoljene količine prtljaga koje možete poneti

Dodatno se informišite o predmetima koje možete uneti u avion, šta uraditi u slučaju da vam prtljag kasni i kolika je doplata kod viška prtljaga.

Ručni

Na letovima avio kompanije Alaska Airlines je dozvoljen jedan komad ručnog prtljaga i jedan lični predmet kao što su torbica, aktovka ili laptop. Makar jedna predmet mora biti smešten ispod sedišta ispred putnika, dok veći ručni prtljag ide u predgradak iznad glave.

Ručni prtljag

Navedene dimenzije uključuju džepove, točkiće i ručke na prtljagu.

Ukoliko se desi da prtljag prekoračuje navedene dimenzije podleže naplati viška prtljaga.

Predati

Predati prtljag na Alaska Airlines letovima podleže naplati, osim ako su u pitanju putnici koji putuju u prtvoj klasi, vlasnici Elite kartica, i pripadnici vojske.

Premium

Dozvoljeni prtljag

Prva

Dozvoljeni prtljag

Izuzetak su sklopiva dečja kolica, auto sedišta, protetička pomagala i invalidska kolica koji se mogu besplatno prevoziti.

Ukoliko prtljag prekoračije navedene dimenzije i težinu, podleže naplati. Takođe, visina doplate za svaki kupljeni predati prtljag varira u zavisnosti da li je u pitanju prva, druga ili treća torba kao i prema mestu kupovine (aerodrom, online check in, prilikom rezervacije).

Sportska oprema

Sportska oprema se prihvata kao predati prtljag, pod uslovom da je svaki komad pravilno spakovan u mekom ili tvrdom koferu dizajniranom posebno za opremu.

Sportska oprema


Svaki predati prtljag podleže standardnim naknadama i izuzecima (prva klasa, vlasnici Elite kartice i pripadnici vojske). Ukoliko su uključeni sadržaji koji nisu povezani sa opremom, mogu se naplatiti dodatne naknade za prtljag.

Sportska oprema koja se prevozi:

 • oprema za streljaštvo, golf, kuglanje, hokej, lakros
 • oprema za ribolov i ronjenje
 • bicikli
 • oprema za jedrenje na dasci, surfovanje, skijanje (na vodi i snegu)
 • oprema za kampovanje
 • sportsko oružje i municija – spakovani posebno u tvrdoj siguronosnoj kutiji. Potrebno je posedovati sertifikat i licencu za posedovanje kao i sva neophodna dokumenta. Osobe mlađe od 18 godina ne mogu prevoziti oružje.

Ukoliko sportska oprema, poput kajaka i sl., premašuje dozvoljenu težinu ili dimenzije primenjuje se naknada za višak prtljaga.

Muzički instrumenti

Postoji nekoliko opcija za prevoz muzičkih intrumenata na letovima Alaska Airlines. Mogu se transportovati u ručnom i predatom prtljagu, ili na dodatnom sedištu.

Na dodatnom sedištu


Manji muzički instrumenti, ukoliko im dimenzije dozvoljavaju i odgovaraju propisanim, se mogu prevoziti kao ručni prtljag. To mogu biti violina, viola, frula i sl. . Smeštaju se u predgradak iznad glave ili ispod sedišta ispred putnika.

Veći muzički instrumenti se mogu prevoziti kao predati prtljag, pod uslovom da su propisno spakovani – u tvrdoj kutiji, zaobljenih ivica. Za instrumente do 23kg se primenjuje naknada i pravila za standardni prtljag. Svi teži od nevedenog podlažu naplati viška prtljaga.

Ukoliko putnik želi da smesti muzički intruiment na dodatno sedište, potrebno je rezervisati isto i platiti po ceni karte za odraslu osobu.

 

Nepravilnosti sa prtljagom

Napravite lično isveštaj o bilo kakvim nepravilnostima koje se tiču prtljaga u službi za prtljag avio kompanije Alaska Airlines na aerodromu dolaska, u roku od 24h sata nakon leta. Ukoliko je u pitanu let van Sjedinjenih Američkih Država prijava se može podnetu roku od 7 dana.

Izgubljeni prtljag


Većina nestalih prtljaga se pronađe u roku od 24 do 48h nakon leta. U slučaju da se ne podnese izveštaj, gubi se pravo na kompenzaciju.

Višak

Kada je u pitanju predati prtljag, on se doplaćuje osim ako nisu u pitanju putnici prve klase, pripadnici vojske ili vlasnici Elite kartica. Takođe, kod prekoračenja dimenzija i težine doplaćuje se iznos za višak prtlaga.

Višak prtljaga


Visina doplate varira u zavisnosti od toga gde je prtljag dokupljen i da li je u pitanju prva, druga ili treća dodatna torba. Zavisi i od toga da li je prtljag dokupljen prilikom kupovine karte, online prijave na let ili na aerodromu.

Kod prekoračenja iznos se određuje na osnovu vrste prekoračenja: težine, dimenzije ili oba. Visina doplate se kreće od 30$.

 

Zabranjeni predmeti

Avio kompanija propisuje striktna pravila kada je u pitanju prevoz određenih predmeta, i zabranjuje prevoz predmeta koji potencijalno mogu ugroziti bezbednost putnika.

Zabranjeno


Zabranjeni predmeti:

 • zapaljive i toksične supstance i materijali
 • radioaktivne supstance
 • magnetisani predmeti
 • litijum baterija preko 2g
 • segvej, mini segvej, solo točak i druga samobalansijaruća sredstva
 • peći za kampovanje
 • eksplozivi, pirotehnika i oružje
 • korozivna sredstva i supstance
 • kompresovani gasovi

Predmeti koji se prevoze pod određenim uslovima:

 • elektronske cigarete – isključivo u ručnom prtljagu
 • oštri predmeti poput sečiva, makaza i sl. – samo u predatom prtljagu
 • tupi predmeti poput bejzbol i softbol palice itd. – u predatom prtljagu
 • alati poput bušilica, lemilica se prevoze u predatom prtljagu
 • elektronski uređaji koji sadrže litijum baterije – u ručnom prtljagu (pod uslovom da su baterije izdvojene iz uređaja).
 • tečnost – u predatom ili ručnom prtljagu; prevozi se u malim plastičnim posudama do 100ml, u prozirnoj kesi kapaciteta do 1l.

Čekiranje Alaska Airlines

Čekirajte se preko interneta i ubrzajte ukrcavanje na let

Online check-in

Prijava na let je moguća na web stranici avio kompanije ili putem mobilne aplikacije od 24h do 1h pre leta. Bording karta stiže na mejl i potrebno ju je odštampati.

Specijalni zahtevi na Alaska Airlines letovima

Posebni zahtevi koje možete uputiti avio kompaniji

Avio kompanija Alaska Airlines – Specijalni zahtevi

Ako želite da na let povedete i svog kućnog ljubimca, sve potrebne informacije možete pronaći ovde.

Deca i bebe u avionu

Kako bi deci bilo ugodno i prjatno tokom leta, a pritom ostala animirana, avio kompanija preporučuje da se ponesu bojanke, grickalice, male igračke, bojice i mali elektronski uređaj.

Deca do 2 godine – putuju u krilu roditelja po specijalnoj ceni avio karte. Avio kompanija, ne može garantovati ali kada je mesto pored slobodno, može se dodeliti detetu besplatno. Dece ima pravo na torbu sa pelenama i osnovim stvarima neophodnim za let. Takođe, može se i rezervisati sedište za dete i tada se mora imati propisno auto sedište.

Deca starija od 2 godine  – putuju po ceni karte za decu. Imaju pravo na prtljag prema klasi putovanjja, kao i odrasle osobe.

Sklopiva dečja kolica, auto sedište ili bebi korpa se mogu dodatno besplatno poneti na let. Smeštaju se u prtljažnik.

Deca bez pratnje

 Uslugu za decu bez pratnje na Alaska Airlines letovima je dostupna deci uzrasta od 5 do 17 godina.

Ova usluga je obavezna za decu starosti od 5 do 12 godina, dok za decu do 17 godina je opciona i može se dobiti na zahtev roditelja.

Pre putovanja, potrebno je popuniti formular sa svim neophodnim podacima, uključujući i podatke o osobi koja prati i dočekuje dete. Formular se štampa i predaje prilikom prijave na let na aerodromu.

Imajte na umu da je ova usluga dostupna isključivo na direktnim letovima i nije moguća na letovima u intervalu od 21:00 do 05:00h.

Trudnice u avionu

Ne postoje ograničenja ili specifikacije za žene koje putuju tokom trudnoće.

Međutim, avio kompanija svakako preporučuje konsultovanje sa lekarom pre svakog leta.

 

Putnici sa invaliditetom

Avio kompanija nudi pomoć i asistenciju svim putnicima koji imaju neki oblik invaliditeta i umanjene sposobnosti kretanja. Putnik treba samo da obavesti unapred o vrsti pomoći, kako bi bila obezbeđena ista.

Alaska Airlines prevozi na svojim letovima sve vrste ličnih invalidskih kolica uključujući i sklopiva, ručna koja se ne sklapaju, električna na pogon i skutera na električni pogon. Prevoze se besplatno. Maksimalne dimenzije invalidskih kolica su 84x87cm, dok težina varira prema vrsti aviona.

Putnici mogu poneti i štake ili neko protetičko pomagalo, besplatno.

 

Pas vodič

Osobe sa oštećenim vidom i sluhom imaju pravo na pomoć i asistenciju kako pre tako i tokom i nakon leta. Na Alaska Airlines letovima se prihvataju servisne životinje i psi vodiči, besplatno.

Kako bi putovanje proteklo u najboljem redu potrebno je pratiti i uspuniti propisana pravila i uslove:

 • starost servisne životinje mora biti minimum 4 meseca
 • kada su u pitanju psi vodiči, moraju imati identifikacioni pojas
 • za putovanje sa emocionalnim psom putnik mora imati potvrdu od lekara da njegovo/njeno stanje zahteva prisustvo emocionalnog psa
 • mora se posedovati potvrda odnosno sertifikat da je pas prošao obuku, kao i potvrde o redovnoj vakcinaciji
 • pas vodič sedi pored putnikovih nogu dok za emocionalnu podršku može sedeti i u krilu putnika

 

 

Kućni ljubimci

Putnik mora imati minimum 18 godina kako bi mogao putovati sa kućnim ljubimcem. Broj kućnih ljubimaca koji se prima po letu varira, stoga je neophodno obavestiti na vreme.

Prevoz u kabini

U kabini se mogu prevoziti: psi, mačke, zečevi i manje ptice. Psi i mačke moraju biti minimum 8 nedelja stari. Uslovi za prevoz su:

 • dimenzije i težina transportera se obračunavaju naspram dozvoljene količine ručnog prtljaga
 • do 2 manja kućna ljubimca mogu putovati u istom transporteru
 • jedan putnik može putovati sa maksimum dva transportera, pod uslovom da je rezervisao sedište
 • mekani transporter može biti dimenzija do 44x28x20cm, a transporter od tvrdog materijala do 44x28x25cm

Prevoz u prtljažniku

U ptljažniku se mogu prevoziti skoro svi manji domaći kućni ljubimci: psi, mačke, tropske ptice, zečevi, hrčci, feretke, neotrovni gmizavci i zamorci. Uslovi za prevoz su:

 • psi i mačke moraju biti minimum 8 meseci stari
 • u jednom transporteru se može smestiti samo jedan pas ili mačka ukoliko su starosti od 6 meseci pa nadalje
 • jedno kuče ili mače od 8 nedelja do 6 meseci se može prevoziti u jednom transporteru; ukoliko su manjih veličina onda se mogu smestiti do dva.

Svi kućni ljubimci moraju imati sve neophodne potvrde o vakcinaciji i dokumenta potrebna za zemlje ulaska, izlaska i tranzita.

Ekstra sedište

Ukoliko unutar svoje karte nemaju mogućnost izbora sedišta, putnici mogu odabrati sedište u željenoj zoni prilikom rezervacije, kupovine karte ili online prijave na let, uz doplatu.

Takođe, zarad više komfora ili prevoza osetljivih i vrednih predmeta, kao i sportske opreme i muzičkih instrumenata putnik može rezervisati dodatno sedište. U tom slučaju se plaća karta po ceni za odrasle putnike.

Aerodromi sa kojih leti Alaska Airlines

Aerodromi sa kojih poleće i sleće avio kompanija

Tarife za Alaska Airlines avio karte

U zavisnosti od odabrane tarife imaćete i određene pogodnosti koje su prikazane u nastavku

Prema odabranoj tarifi putnici mogu imati više dozvoljenog prtljaga, mogućnost promene karte, izbora sedišta i refundacije u slučaju otkazivanja.

Saver

Main

First Class

Ručni prtljag
Ručni prtljag napomena
Ručni prtljag napomena
Ručni prtljag napomena
Predati prtljagDoplataPredati prtljag napomenaNe
23
23
Predati prtljag napomena
Prioritetni prtljagNeNeNe
Karta
PromenaNeDaikona dodatnih informacijaDaikona dodatnih informacija
RefundacijaNeDoplataDa
Promena u višu klasuNeDoplataNe
Sakupljanje miljaDaDaDa
Dodatne usluge
Rezervacija sedištaDaikona dodatnih informacijaDaikona dodatnih informacijaDaikona dodatnih informacija
ObrokDoplataDoplataDa
Čekiranje
Online Check-inDaNeDa
Čekiranje na aerodromuDaDaDa
Prioritetno čekiranjeNeDaDa
Na aerodromu
Korišćenje brze trake na aerodromuNeNeNe
Prioritetno ukrcavanjeNeNeDa
Doček i asistencija na aerodromuNeNeNe
Pristup salonuNeNeDa

Alaska Airlines avio kompanija

O nama

IATA: AS

Hub: Ted Stivens Enkoridž

Frequent Flyer: Mileage Plan

Avio kompanija Alaska Airlines je glavna američka avio kompanija sa sedištem u Sijetlu, država Vašington. Osnovana je 1932. godine. Peta je po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama po veličini flote, broju destinacija i prometu putnika. Zajedno sa svojim regionalnim partnerima upravlja velikom mrežom ruta, prvenstveno folkusiranom  na povezivanje Aljaske sa preko sto destinacija u Sjedinjenim Državama, Havajima, Kanadi, Kostariki i Meksiku. Nije članica nijedne alijanse.


Glavno čvorište je na međunarodnom aerodromu Ted Stivens Enkoridž.


Flota Alaska Airlines

Ovde se možete informisati o avionima koji pripadaju floti avio kompanije

Avio Kompanije

Ostale avio kompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Sladjana Stanisic

Minja

Odličan proces ukrcavanja. Posada ljubazna, sedišta komforna sa dosta prostora za noge, kabina uredna i čista. Let je bio udoban i prijatan.

5 godina ago

Review Alaska Airlines.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *