O aerodromu

Los Andjeles (Los Angeles International Airport) je međunarodni aerodrom smešten 24km jugozapadno od centra grada. Lokalno je poznat pod nazivom LAX. Izgrađen je 1928. godine a otvoren 1930. Četvrti je na svetu po prometu putnika.

Čvorište za više avio kompanija: American Airlines, United Airlines, Delta Airlines i Alasca Airlines.

Da pogledate red letenja, kao i sletanja i poletanja sa ovog aerodroma kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona naslovaLounges

lounge

Na aerodromu se nalazi 9 salona koji su smešteni na više lokacija. Neki od njih su:

American Airlines Admirals Club  na aerodromu Los Andjeles

Nalazi se na tri lokacije, unutar Terminala 4 i 5. Sadržaji variraju ali mogu se očekivati grickalice i pića, wi fi, časopisi i magazini, TV, hot spot štampač, radne sobe, tuš kabine i udoban ambijent. Radno vreme se kreće u zavisnosti od lokacije salona od 04:00 do 22:20 h.

Delta Sky Club

Smešten na tri lokacije, na Terminalima 2 i 3. U ponudi su: alkoholna i bezalkoholna pića, fax, fotokopir aparat, telefon, hot spot štampač, TV, wi fi, tuš kabine (samo na Terminalu 2) i grickalice. U zavisnosti od lokacije radno vreme salona se kreće od 04:00 do 22:00h.

Air Canada Maple Leaf Lounge

Nalazi se na Terminalu 7. Putnici ekonomske klase se mogu udobno smestiti u prostorijama salona, uz propusnicu koja se može kupiti u salonu, a mogu i unapred rezervisati mesto (24h pre leta). U ponudi su: alkoholna i bezalkoholna pića, TV, wi fi, časopisi i magazini, telefon, fax, prolagođen pristup osobama sa invaliditetom. Otvoren je svakog dana od 04:30 do 21:45h.

United Club

Dva salona smeštena na terminalu 7; jedan kod kapije 71, a drugi između kapija 73 i 75. Putnicima su na raspolaganju pića (alkoholna i bezalkoholna), TV, wi fi, sala za konferenciju (kod kapije 71), časopisi, magazini, fax, tuš kabine (salon između kapija 73 i 75). Radno vreme je od 04:30 do 00:15h (kod kapije 71) i od prvog do poslednjeg leta (salon između kapija 73 i 75).

ikona naslovaWiFi

wi fi

Wi Fi aerodroma omogućava putnicima i posetiocima da uživaju u neograničenim 45-minutnim sesijama besplatnog pristupa internetu.

Ukoliko putnici žele internet sa bržim protokom, mogu uz određenu novčanu naknadu koristiti ovu uslugu.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na aerodromu je moguća na nekom od interaktivnih kiosaka ili na šalterima aerodroma.

Savetuje se da putnici dođu 2 sata pre domaćih i 3 sata pre međunarodnih letova.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom Los Anđeles transfer zona

Aerodrom u Los Anđelesu ima devet putničkih terminala sa ukupno 128 kapija raspoređenih u obliku slova U ili potkovice. Putnici mogu da se kreću između  terminala preko shuttle bus-a, ili preko raznih inter-terminalnih pešačkih veza.

Terminal 1 – ima 13 kapija i zadužen je za letove avio kompanije Southwest Airlines.

Terminal 2 –  ima 12 kapija. Domaćin je prvenstveno za letove Delta Airlines, a potom Aer Lingus, Aeromexico, Virgin Atlantic i WestJet.

Terminal 3 – ima 12 kapija, i zadužen je za Delta Airlines letove.

Terminal 4 – poseduje 16 kapija i domaćin je za American Airlines letove.

Terminal 5 – raspolaže sa 15 kapija i zadužen je za letove American Airlines, American Eagle, Allegiant Air, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue, Spirit Airlines i Sun Country Airlines.

Terminal 6 – trenutno ga koriste Alasca Airlines, Air Canada, Butiquie Air, Mokulele Airlines, VivaAerobus i XL Arways France.

Terminal 7 – sastoji se od 15 kapija i zadužen je za domaće i međunarodne letova avio kompanije United Airlines.

Terminal 8 – koristi se za glavne linije unutar SAD-a.

Tom Bradley International terminal (TBIT) – poznat i kao Terminal B, ima 18 kapija, uključijući 9 na severnoj strani i devet na južnoj. Na zapadnoj strani se nalazi devet satelita za međunarodne letove. Domaćin je većini glavnih međunarodnih avio kompanija, izuzev onih koje su smeštene na Tarminalu 2.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Aerodrom Los Andjeles transport

Postoji veliki broj mogućnosti prevoza od aerodroma do centra grada:

Metro – besplatni shuttle bus (autobus G) povezuje aerodrom sa metro stanicom, odakle se može ići metroom do centra grada. Cena karte je 1.50$, a vreme putovanja je 40 minuta.

Autobus – javni gradski autobusi kreću od parkinga C, koji je sa terminalima povezan besplatnim autobusom. Cena prevoza se kreće od 1.50$, uz dodatne troškove od 1.40$ za usluge autoputa.

Shuttle – različiti autobusi i mini-kombi vozila voze do destinacija širom južne Kalifornije, uključujući SuperShuttle i Prime Time Shuttle. Autobusi Flyaway su zaduženi za stanice Union Station, Westwood Station i Van Nuys. Vreme putovanja do centra Los Anđelesa je od 30 do 60 minuta, a cena karte 8$.

Taxi – vozila se nalaze ispred terminala na nižim nivoima. Ovlašćena taxi vozila imaju fiksne tarife za lokalne destinacije. Lista provajdera je dostupna na sajtu aerodroma.

Rent-a car – više kompanija nudi mogućnost iznajmljivanja automobila. Njihove kancelarije i predstavništva se nalaze na terminalima.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Na raspolaganju je oko 8000 parking mesta koja su raspoređena u osam centralno lociranih parking zona. Parking mesta su dostupna na centralnom delu terminala i na otvorenim parkinzima na nivoima dolazaka. Podeljena su na kratkoročno i dugoročno parkiranje.

Parking zone B i C nude jeftinije dnevne tarife, a postoji i besplatan prevoz između terminala i parkinga C.

Postoje i parking mesta za kratkoročno zadržavanje – za one koje kupe putnike koji pristižu.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Aerodrom Los Anđeles prodavnice

Aerodrom raspolaže sa velikim brojem prodavnica i butika, uključujući kioske za novine, prodavnice poklona i knjižare. Duty free za putnike na međunarodnim letovima se mogu naći na terminalima 2, 3, 4, 5, 6 i 7 i na terminalu TBIT.

Takođe, postoje brojni barovi, kafići i restorani koji se kreću od standradnih prodavaca brze hrane u američkom i meksičkom stilu do restorana sa roštiljem i sportskih barova.

Pored navedenog putnicima su na raspolaganju:

  • menjačnice, bankomati
  • služba prve pomoći – nalazi se na Terminalu TBIT. Otvorena od ponedeljka do četvrtka od 10:00 do 22:00h. Van tog termina se može dobiti pomoć osoblja uz telefonski poziv.
  • prostorije za presvlačenje beba
  • lokalna policijska stanica
  • sale za konferenciju
  • prostorije namenjene za kućne ljubimce

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Aerodromske infrastukture su prilagođene osobama sa invaliditetom sa rampama, liftovima, prilagođenim toaletima i restoranima. Invalidska kolica su dostupna na svim terminalima.

Svaki parking na aerodromu ima dosta mesta za osobe sa invaliditetom. Interni autobusi koji saobraćaju između terminala su prilagođeni osobama u invalidskim kolicima.

ikona naslovaMapa aerodroma

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Ana Jovanovic Markovic

Kako sam izasla iz aviona, uputila se ka delu za preuzimanje prtljaga, torbe su vec bile na traci. Bravo za profesionalnost i azurnost!!!

5 godina ago

Review Los Andjeles.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *