O aerodromu

Hitrou aerodrom poznat kao i London Heathrow,  je glavni međunarodni aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osnovan je 1929. godine na istoimenom mestu, po kome je i dobio ime.

Nalazi se 24km zapadno od centra grada. Kao najveći aerodrom u Evropi, domaćin je za preko 100 avio kompanija koje pružaju usluge kako na domaćim tako i na međunarodnim letovima.

Da pogledate red letenja, kada su poletanja i sletanja na ovom aerodromu kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

LHR

ikona money

GBP

ikona naslovaLounges

lounge

Saloni na aerodromu Hitrou

Plaza Premium Lounge: Nalaze se 4 takva salona na Terminalima 1, 3, 4 i 5. Elegantni moderni enterijeri nude putnicima mirno utočište za opuštanje i prvoklasnu uslugu. Usluge salona su: veliki izbor sveže pripremljene hrane, grickalica i pića, WiFi, časopisi i dnevna štampa, tuš kabina i spa centar. U nekim od ovih salona se dodatno naplaćuje usluga spa centra i korišćenje tuš kabine. Radno vreme je od 05h do 22h, izuzev salona na terminalu 3 gde je radno vreme od 05:30h do 21:30h.

SkyTeam Lounge: Nalazi se na Terminalu 4, u delu za odlaske preko puta kapije 10. Salon se sastoji od dva nivoa, sa pogledom na aerodrom. Gostima su na raspolaganju: besplatan WiFi, novine, časopisi, zona sa dnevnim ležajevima za opuštanje, veliki izbor hrane i pića, tuš kabine, spa centar … Radno vreme je od 05h do 22:30h.

The House Lounge: Na Terminalu 4. Savršeno mesto za opuštanje, osveženje ili ručak pre leta. Raspolaže sa: izvanrednom britanskom kuhinjom sa lokalnim proizvodima, nagrađivanim engleskim sirevima i vinima i velikim izborom džina, prostorijama za opuštanje, molitvu, beslatnim internetom. Dostupan je za goste od 5 godina pa nadalje. Otvoren je od 06h do 21h.

No1 Lounges – Lounge and Travel Spa: Smešten na terminalu 3. Nagrađivan salon, sa stilskim prostorom za putnike bilo koje klase. U ponudi su: sveže pripremljena hrana i pića poput penušavog vina, kraft piva, časopisi i dnevna štampa, spa centar, prostorije za porodice i decu, internet …

ikona naslovaWiFi

wifi

Aerodrom raspolaže besplatnim internetom. Potrebno je samo odabrati ­_Heathrow WI-FI.

Članovi Heathrow Rewards programa lojalnosti imaju na raspolaganju i do 5 puta brži internet. Takođe, na terminalima postoje i pultovi sa internetom čije usluge putnici mogu koristiti.

ikona naslovaCheck In

check-in

Možete se čekirati na šalterima i interaktivnim kioscima: 3 sata pre leta za dugolinijske letove i 2 sata pre leta za letove unutar UK i Evrope.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Transfer zone na aerodromu Hitrou

Aedrodrom raspolaže sa 4 aktivna terminala:

Terminal 2 – najnoviji terminal na aerodromu. Sa njega poleću avio kompanije članice Star Alijanse. Ugosti 1,2 miliona putnika godišnje.

Terminal 3 – terminal 3 se nalazi blizu terminala 2 u centralnom delu zgrade. Sa njega poleću članice Oneworld alijanse.

Terminal 4 – Nalazi se u južnom delu aerodroma, blizu Cargo terminala. Povezan je sa Terminalima 2 i 3 Heathrow Cargo tunelom. Većina letova je iz Severne Afrike, Azije i nekih delova Evrope. Domaćin je avio kompanijama članicama SkyTeam alijanse.

Terminal 5 – U zapadnom delu aerodroma. Na njemu se nalazi i tranzitna zona. Sa njega poleću i sleću avioni avio kompanije British Airways.

Postoji interni prevoz putnika između terminala.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Heathrow Express: Najbrža veza između aerodroma i centralnog Londona. Voz saobraća svakih 14 minuta. Putovanje sa Terminala 2 i 3 traje 15 minuta, a par minuta duže sa Terminala 4 i 5.

London Underground: Piccadilly Line metro polazi sa svih terminala, a putovanje traje oko 60 minuta.

Kliknite ovde i pogledajte kratak video kako da najlakše i najjeftinije stignete metroom sa aerodroma do centra grada.

Tfl Rail: Voz povezuje aerodrome sa lokalnim stanicama u zapadnom i centralnom Londonu. Polazi sa Terminal 2 i 3. Putovanje traje oko 30 minuta.

Taxi: Vozila se nalaze ispred svakog terminala.

Autobus: Centralna autobuska stanica je smeštena između Terminala 2 i 3. Autobusi saobraćaju od 06h do 22:30h. Treba imati na umu da se ne prihvata novac u autobusima već autobuske kartice.

Rent-a car: Vozila više kompanija se nalaze na terminalima aerodroma.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Parking na aerodromu Hitrou

Aerodrom raspolaže sa velikim brojem parking mesta koja su raspoređena na svakom od terminala. Ona su predviđena za kratkotrajno parkiranje, a postoje i dugoročni parkinzi kao što su Valet Parking i Business Parking.

Heathrow Short Stay Parking – parking mesta pored svakog terminala. Predviđena za kratkoročno parkiranje. Cena se kreće od 4.20£.

Heathrow Business Parking – parking mesta kod Terminala 2, 3 i 5. Izuzetno blizu terminala. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu je 30.50£.

Heathrow Pod Parking – na terminalu 5. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu se kreće od 36.50£.

Heathrow Valet Parking – na sva četiri terminala se nalaze parking mesta. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu se kreće od 103.50£.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Na aerodromu se nalazi veliki broj butika poznatih brendova, radnji sa kozmetikom, suvenirima, igračkama, elektronskim uređajima, nakitom, štampom, parfemima, duty-free robom … Veliki broj restorana i pabova je na raspolaganju putnicima i posetiocima. Pored navedenog:

  • Menjačnice
  • Igraonice za decu
  • Prostorije za molitvu
  • Služba hitne pomoći i klinika
  • Pošte
  • Prostorije za presvlačenje beba

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Aerodromska infrastruktura je prilagođena osobama sa invaliditetom i umanjenom sposobnošću kretanja sa rampama, liftovima i toaletima. Takođe, mogu zatražiti asistenciju na aerodromu. Potrebno je obavestiti ih unapred, 24h pre leta.

ikona naslovaMapa aerodroma

Mapa aerodroma Heathrow

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Bogomir

dosta raznovrsnih i povoljnih restorana

5 godina ago
bojan

Ilija

Fenomenalno. Sve potrebne informacije su tu. narocito mi se dopada to sto su detaljno opisane sve vrste transporta sa aerodroma do Londona.

5 godina ago

Review Hitrou London.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *