Glavni i najveći grad Mađarske nastao je spajanjem Budima i Pešte. Smešten je u srcu Panonske nizije,  na Dunavu okružen brojnim geotermalnim izvorima.

Nekadašnja carska prestonica raskošne arhitekture i izuzetnog kulturnog nasleđa, smatra se jednom od najlepših u Evropi.

Predivni mostovi, crkve i katedrale, prostrani trgovi i gastronomija po kojima je Budimpešta prepoznatljiva, razlog su posete brojnih turista koji uživaju u čarima ove metropole.

Beograd Budimpešta avio karte

Beograd Budimpešta avionske karte rezervišite popunjavajući formu na početku ove stranice. Za Beograd unesite BEG, a za Budimpeštu BUD. Najkraći let i najbolju cenu ima Austrian Airlines sa međusletanjem u Beču u oba smera.

Od 2020. godine avio kompanija LOT ima direktan let iz Beogarda svakog dana.

MađarskaDržava
EvropaKontinent

ikona naslovaTurističke atrakcije

Znamenitosti i atrakcije

Pri boravku u Budimpešti možete videti jako puno znamenitosti, a mi preporučujemo:

  • Budimski dvorac
  • Parlament
  • Trg Heroja
  • Etnografski muzej
  • Baziliku Svetog Stefana

ikona naslovaShopping

Šoping

Suvenire, autentične predmete i tradicionalne mađarske proizvode možete kupiti šetajući glavnom gradskom pijacom Central Market Hall u Pešti, dok u Falk Miksa utca potražite najpoznatije antikvarnice.

Veliki izbor radnji sa domaćim i stranim brendovima nalazi se u ulicama Váci utca i Deák Ferenc utca, a ekskluzivnu garderobu modnih dizajnera i prestižne juvelirnice pogledajte u Andrássy Avenue.

Ako pored kupovine na jednom mestu želite i zabavu, to možete učiniti u nekom od tržnih centara, a najpopularniji su WestEnd City Center, Corvin Plaza i Arena Mall.

Hrana (restorani)

Hrana
  • Gulaš (Gulyás) – najpopularnije mađarsko jelo koje se pravi od govedine, šargarepe, krompira, začina i naravno – paprike. Ime ovog jela znači ,,pastir” jer su ga izmislili pastiri, koji su ovo jelo pravili u kotliću koji je visio iznad vatre.
  • Ribarska supa (Haláslé) – pravi se u kotliću iznad vatre. Čine je pomešane vrste ribe (najčešće šaran, som, smuđ i štuka) i velika količina ljute paprike, koja joj daje karakterističnu crvenu boju.
  • Langoš (Lángos) – duboko prženi hleb prekriven sirom. Na budimpeštanskim ulicama možete ga često videti i kupiti. Prodavce langoša možete pronaći na skoro svakoj ulici
  • Kurtuš Kolač (Kürtőskalács) – poslastica valjkastog oblika koja se tradicionalno peče na ćumuru i ima sladak karamelizovan preliv na koji se često dodaje cimet, kakao ili orasi.

ikona naslovaHoteli

hoteli

Ukoliko putujete u najveći grad Panonije i jednu od četiri evropske prestonice na Dunavu, širok izbor smeštaja sa povoljnim cenama pogledajte na linku hoteli u Budimpešti.

ikona naslovaOsnovne informacije

ikona money

HUF

ikona language

Mađarski

ikona time-zone

GMT +1:00

ikona plug

220 - 240 V
(Tip C)

ikona airport

BUD

ikona naslovaAviokompanije koje lete sa ove destinacije

ikona naslovaAerodromi Budimpešta

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Jagoda

Jutra i noci su hladni a preko dana je jako toplo

5 godina ago

Review Budimpešta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *