O aerodromu

Međunarodni aerodrom Volfgang Amadeus Mocart (Salzburg Airport W. A. Mozart,) je drugi po veličini aerodrom u Austriji. Smešten je 3km jugozapadno od centra Salcburga, i 2km od austrijsko-nemačke granice. Davne 1910. godine su krenuli prvi avioni sa ovog aerodroma. Danas predstavlja čvorište za Eurowings.

Ime je dobio po poznatom svetskom kompozitoru i pijanisti Volfganu Amadeusu Mocartu koji je rođen u Salcburgu.

Da pogledate red letenja kliknite ovde. Tu možete proveriti status svog leta, kao i videti sva poletanja i sletanja na ovaj aerodrom.

Osnovne informacije

ikona airport

SZG

ikona money

EUR

ikona naslovaLounges

lounge

Business Lounge –  Slobodan pristup imaju premium klijenti i elitni članovi na letovima avio kompanije Air Baltic, Austrian Airlines, British Airways, Eurowings, Finnair, Lufthansa, S7 Airlines i Turkish Airlines. Mimo njih, bez obzira na klasu svi putnici mogu kupiti propusnicu za salon po određenoj ceni. U ponudi su: topli i hladni obroci, osveženja, topli napici i alkoholna pića, internet, TV, deo sa kompjuterima, časopisi i magazini, tuš kabine i toaleti koji su takođe prilagođeni osobama sa invaliditetom. Otvoren je subotom od 05:00 do 19:30h, a ostalim danima od 05:00 do 21:00h.

ikona naslovaWiFi

wi fi

Internet pokriva oba terminala. Dostupan je svim putnicima i besplatan. Potrebno je odabrati “Freewave” na svom uređaju.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let je moguća online ili putem mobilne aplikacije za određene avio kompanije.

Na aerodromu je moguća na nekom od interaktivnih kioska ili na šalterima za prijavu na let.

Otvaranje šaltera na Volfgang Amadeus Mocart aerodromu

Šalteri se otvaraju 2 sata pre leta, a zatvaraju 60 minuta za Turkish Airlines, 45 minuta za British Airways i 40 minuta za većina niskobudžetnih avio kompanija ( easyJet, Eurowings, Ryanair, Transavia itd.).

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom se sastoji od dva putnička terminala Terminala 1 i Terminala 2.

Terminal 1 – glavna zgrada sa 26 šaltera za prijavu na let, nekoliko šaltera za ostale usluge, i 9 ukrcajnih kapija koje se koriste za šengenske i ne-šengenske letove.

Terminal 2 – mnogo manji, sa 9 šaltera za prijavu na let i 4 kapije za ukrcavanje, kao i određeno područje za prijavu skijaške opreme. Ima veoma ograničen broj putničkih objekata jer je namenjen za sezonski saobraćaj.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Autobus

Autobuska linija 2 saobraća od aerodroma do glavne železnice stanice radnim danima svakih 10 do 20 minuta, a nedeljom i državnim praznicima svakih 20 minuta. Vreme putovanja je u proseku 23 minuta. Autobuska linija 10 saobraća do centra grada svakih 10 minuta. vreme putovanja je 15 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odrasle je 2.50€, a decu do 15 godina 1.30€.

Prevoz automobilima

Taxi – izvestan broj taxi vozila, mini kombija, i shuttle autobusa su na raspolaganju putnicima. Cena putovanja zavisi od provajdera.

Rent-a car – pultovi više rent-a car kompanija se nalazi na prizemlju višespratnog parkinga kod Terminala 1.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Postoji veliki broj parking mesta koja su podeljena u zonama. P1 i P2 su namenjena za kratkoročno parkiranje i nalaze se ispred oba putnička terminala.

Takođe, postoji 1920 parking mesta u višespratnom parkingu koji je spojen sa Terminalom 1 pokrivenom stazom.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Aerodrom Salcburg prodavnice

Veliki deo Terminala 1 je ispunjen raznim buticima i radnjama koje su specijalizovane za prodaju suvenira, poklona, rukotvorina, nakita, časopisa, kjuga, igrica, grickalica itd. Duty-free radnja i suvenirnica su dostupne na Terminalu 1 u sali za odlaske. Takođe, postoji i duty-free radnja na Terminalu 2.

Odličan izbor restorana, kafea i barova visokog standarda se nalaze na Terminalu 1, dok na Terminalu 2 putnici imaju izbor od dva restorana, plus kafić na gornjem spratu sa pogledom na aerodrom.

Putnicima su na raspolaganju:

  • menjačnice i bankomati
  • prostorija za presvlačenje beba
  • igraonica za decu
  • medicinski centar

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Toaleti i umivaonice za putnike sa invaliditetom nalaze se u čekaonici, predvorju i restoranu na prvom spratu Terminala 1. Na raspolaganju su i liftovi.

Parkirna mjesta namenjena osobama sa invaliditetom smeštena su na višespratnom parkingu iznad Terminala 1. Takođe postoje i parking mesta za kratkoročno parkiranje u zoni P1.

ikona naslovaMapa aerodroma

Salcburg mapa aerodroma

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Ivan

Bio sam za Božić. Mnogo je lepo okićen i sve je nakako bilo u znaku Mocarta. Nisam verovao da boravak na aerodromu može da bude kao turistička tura

5 godina ago

Review Volfgang Amadeus Mocart Salcburg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *