Arad, grad na obodu Banata i Panonske nizije, kroz koji protiče reka Moriš, nalazi se na samom zapadu Rumunije, nedaleko od granice sa Mađarskom.

Važan industrijski i trgovački centar regije, sa velikim uticajem na kulturni razvoj balkanskih naroda, tokom burne istorije prelazio je u ruke brojnih osvajača, a svako od njih ostavio je jedinstveni trag.

Stare palate, crkve, parkovi i izuzetna arhitektonska zdanja po kojima je ova multietnička metropola prepoznatljiva, iznenadiće vas svojom lepotom i ljubaznošću meštana.

Gde da kupite avio karte za Arad?

Avionske karte za Arad rezervišite preko forme za pretragu na početku ove strane. Kako se Arad nalazi na 59km od Temišvara, najbolje je da letite u Temišvar, a onda lokalnim prevozom do krajnje destinacije. Iz Beograda je najjednostavnije stići kombinovanjem Air Serbia i Tarom avio kompanija.

RumunijaDržava
EvropaKontinent

ikona naslovaTurističke atrakcije

znamenitosti-i-atrakcije

Karakteristična obeležja i simboli Arada su:

  • Tvrđava – sagrađena u 18. veku na levoj obali reke Moriš koja protiče kroz grad. Tvrđava se sastoji iz višestrukih prstenova zvezdastog oblika i veoma je interesantna za posmatranje iz vazduha. 
  • Gradska većnica – podignuta je u stilu flamanske renesanse sa 54 m visokim centralnim tornjem koji krasi satni mehanizam donet iz Švicarske. 
  • Palata kulture – sagrađena početkom 20. veka u kombinaciji više stilova. Važi za jednu od najlepših građevina u Aradu. Odmah pored se nalaze i dva interesantna parka koji tokom lepog vremena predstavljaju pravu malu oazu za građane Arada

Šta još obići u Aradu?

Preporučujemo vam da odvojite vreme i za posetu Vodotornja, kao i obilazak Arheološkog muzeja. Takođe, tu je i Park pomirenja, memorijalni park u kome se nalaze Kip slobode i Trijumfalna kapija.

Na Trgu Avram Iancu videćete palate Cenad i Neumann podignute tokom poslednje decenije 19. veka u stilu eklektike. Ovaj deo bulevara krasi i Crvena crkva (rum. Biserica Rosie).

ikona naslovaShopping

Šoping

Mesta koja su najpopularnija za šoping u Aradu su:

  • Atrium mall
  • Hong Kong
  • Grand Center
  • Expo Market Jackson

Ponuda suvenira je veoma slaba, eventualno možete pronaći nešto u knjižarama na Bulevaru Revolucija, jer klasičnih suvenirnica nema.

Hrana (restorani)

Hrana

Rumunija je zemlja sa starom kulinarskom tradicijom, koja je od davnina bila pod uticajem drugih kultura.  Ono što biste svakako trebali probati od nacionalnih jela su: grilovana salata od jaja, supa sa ćuftama, tripe supa, pihtije i mnoga druga..

U neposrednoj blizini pozorišta Ioan Slavic, koje je sagrađeno 1874. godine, se nalazi veći broj restorana brze hrane u kojima se prodaju kebab, pizze, testenina i palačinke.

Od lokala i restorana izdvojili bismo sledeće:

  • Muza
  • Kaparuchka
  • Lanagev BaNegev

ikona naslovaHoteli

hoteli

Pre putovanja u zapadnu rumunsku metropolu, najveći izbor povoljnog i pristupačnog smeštaja potražite na linku hoteli u Aradu.

ikona naslovaTransport

transport-sa-aerodroma

Aerodrom Arad se nalazi svega 4km od centra grada. Možete koristiti taxi usluge ili prevoz autobusima koji saobraćaju 24h u vremenskim razmacima. U zavisnosti od toga gde se nalazi vaš smeštaj, cena prevoza se menja, stoga sve informacije možeti dobiti tako što ćete ispuniti tražena polja ovde.

Zgrada železničke stanice je izuzetno lepa, a sliku upotpunjuju sveže obojena lokomotiva postavljena kao eksponat i brojni golubovi koji nadleću plato ispred železničke stanice, povremeno se zaustavljajući na njemu. U neposrednoj blizini stanice se nalazi i veliki tržni centar Atrium.

ikona naslovaOsnovne informacije

ikona money

RON

ikona language

Rumunski

ikona time-zone

GMT +2:00

ikona plug

220 - 240 V
(Tip F)

ikona airport

ARW

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Bogdana

top 3 destinacije

5 godina ago

Review Arad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *