O aerodromu

Talamarin Melburn je glavni aerodrom koji služi Melburn. Osnovan je 1970. godine u cilju da zameni obližnji aerodrom Essedon. Nalazi se 23km severozapadno od centra grada.

Aerodrom ima direktne letove za 33 domaće destinacije. Takođe, postoje letovi ka destinacijama u Tihom okeanu, Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi.

Služi kao glavno središte za Qantas i Virgin Australia.

Osnovne informacije

ikona airport

MEL

ikona money

AUD

ikona naslovaLounges

lounge

Air New Zealand Lounge

Smešten je u delu za međunarodne odlaske. Putnicima su u ponudi: osveženja, časopisi i magazini, prostorija za rad sa računarom, internetom i lokalnim telefonom. Tu su i mesto za punjenje telefona i tuš kabine. Salon je otvoren 3h pre leta.

Plaza Premium Lounge

Smešten je na terminalu 2 u delu za međunarodne odlaske. Na raspolaganju su: alkoholna i bezalkoholna pića, wi fi, monitor sa redom letenja, časopisi i magazini, TV  i omogućen je pristup osobama sa invaliditetom. Radno vreme salona je od 06:00 do 23:00h.

Qantas Club

Postoje dva ovakva salona: jedan za domaće letove a drugi za međunarodne. Smešteni su u neposrednoj blizini na prvom spratu javnog dela aerodroma. Putnici imaju u ponudi: alkoholna i bezalkoholna pića, fotokopir aparat, faks, prostorije za rad sa kompjuterima, wi fi, tuš kabine, časopisi, magazini i prostorija za porodice. Qantas Club za domaće letove je otvoren 1h pre prvog Qantas leta a zatvara se nakon poslednjeg. Qantas Club za međunarodne letove je otvoren od 04:45 do 22:45h.

REX Lounge – smešten u delu za domaće odlaske na Terminalu 4. Na raspolaganju su: alkoholna i bezalkoholna pića, sala za konferenciju, monitor sa redom letenja, internet, časopisi i magazini, telefon, TV. Omogućen je pristup osobama sa invaliditetom. Salon je otvoren od 06:00 do 19:00h (od ponedejka do subote) i od 07:30 do 19:00h nedeljom.

ikona naslovaWiFi

wi fi

Besplatan wi fi je dostupan u javnom delu aerodroma na Terminalima 2, 3 i 4. Qantas obezbeđuje besplatan internet na Terminalu 1. Postoje i internet kiosci na više mesta unutar svakog terminala.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let je moguća na web stranici avio kompanije ili putem mobilne aplikacije kod avio kompanija koje to podržavaju.

Generano, za prijavu na let na aerodromu je potrebno doći 2h pre međunarodnih i 1h pre domaćih. Putnici takođe mogu odraditi check in na nekom od interaktivnih kiosaka.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom raspolaže sa četiri terminala. Terminali 1, 2 i 3 su smešteni unutar istog kompleksa i međusobno povezani natkrivenim stazama. Terminal 4 se nalazi u susednoj zgradi.

Karakteristike terminala Melburn

Terminal 1 – zadužen je za domaće i regionalne letove avio kompanije Qantas.  Odlasci su smešteni na prvom spratu a dolasci na prizemlju.

Terminal 2 – namenjen za međunarodne letove i ograničeni broj domaćih. Zadužen je za letove avio kompanija Cathay Pacific, Malasya Airlines, Qantas, Singapore Airlines, Air New Zealand, Etihad Airways i Emirates.

Terminal 3 – domaćin za Virgin Australia letove.

Terminal 4 – originalno poznat kao južni terminal. Namenjen za niskobudžetne letove.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Autobus

Od aerodroma do centra grada saobraća svakih 10 minuta, 24h dnevno. Vreme putovanja je 20 minuta, a cena karte 19A$. Veliki broj autobusa saobraća od aeropdroma do okolnih mesta u Melburnu. Karte se mogu kupiti online ili na kioscima za prodaju karata ispred Terminala 1 i 3. Svi autobusi kreću od Terminala 1.

Taxi

Vozila su dostupana ispred terminala. Vreme putovanja do centra grada je oko 30 do 40 minuta u zavisnosti od saobraćaja. Cena se kreće oko 60A$.

Rent-a car

Kancelarije više rent-a car kompanija se nalaze na domaćim terminalima i na prizemlju gde se nalazi kratkoročni parking

Helikopter

Za one koji žele transfer sa stilom, moguć je helikopterom za 6 minuta do centra grada. Cena putovanja je 274A$ po osobi.

Da pogledate red letenja kliknite ovde.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom poseduje dugoročni i kratkoročni parking kao i ekspres i biznis parking. Svi parkinzi su otvoreni 24h dnevno.

Parkig za kratko zadržavanje

Kratkoročni parking je smešten u višespratnom parkingu koji se nalazi naspram putničkih terminala 1, 2 i 3.

Ekspres parking se nalazi naspram Terminala 3 i 4.

Biznis parking je natkriven i svega par minuta hoda do Terminala 1.

Dugoročni parking je malo udaljen od terminala i povezan je internim autobuskim prevozom sa terminalima.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Nejveći izbor butika i radnji sa raznovrsnim proizvodima se nalazi na Terminalu 2, dok je najmanji na Terminalu 3. Terminal 4 je sedište kiosaka sa časopisima i magazinima.

Kada su u pitanju restorani i barovi, najbolji izbor je na Terminalu 2 gde postoji izvanredan izbor nacionalne i međunarodne kuhinje. Par opcija postoji na Terminalu 3 dok na Terminalu 4 postoji mali izbor juice barova. Takođe, u ponudi su:

  • menjačnice i bankomati
  • apoteka
  • službe hitne pomoći
  • pošta
  • mesta za punjenje telefona
  • prostorije za decu i porodice

ikona naslovaLica sa invaliditetom

ikonica-invalidska-kolica

Aerodrom je prilagođen osobama sa invaliditetom  u potpunosti, sa rampama, liftovima i toaletima.

Postoje i određena parking metsa koja su namenjena osobama sa invaliditetom.

ikona naslovaMapa aerodroma

Melburn aerodrom mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Sladjana Stanisic

Anja

Osoblje aerodroma bi moglo biti malo efikasnije – čekali smo dosta za prijavu na let. Ostalo je ok.

5 godina ago

Review Talamarin Melburn.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *