Ukoliko ste ljubitelj slikarstva i arhitekture, na pravom ste mestu! Rezervišite avio karte za Antverpen i upoznajte istorijski centar belgijske umetnosti, smešten na ušću reke Šelde u Severno more.

Luka koja je ime dobila po legendi o sukobu diva i mladog heroja, tokom burne prošlosti često je prelazila u ruke brojnih osvajača, pa se danas smatra multikulturalnom prestonicom regije.

Grad dijamanata, Rubensa i Van Dajka, svojom lepotom i izuzetnom turističkom ponudom ostaviće vas bez daha. Opustite se i uživajte.

BelgijaDržava
EvropaKontinent

ikona naslovaTurističke atrakcije

turisticke-atrakcije

Nakon što ste obezbedili avio karte za let do Antverpena, preporučujemo da obavezno odvojite malo slobodnog vremena i posetite:

 • Veliki Trg (Grote Markt)

Nalazi se u srcu grada i prepoznatjiv je po fontani sa statuom heroja Silvijusa Braba koji je prikazan kako ruku diva Antigona baca u reku Šeldu.

 • Crkva Svetog Pavla (Sint Pauluskerk)

Poznata je po delima slavnih slikara koja su u njoj izložena. Obratite posebnu pažnju na tri Rubensove slike: Divljenje Pastirima, Rasprava o Blaženom Pričešću i Kažnjavanje Hrista. Ubrajaju se u njegova najznačajnija dela i od neprocenjive su vrednosti.

 • Muzej dijamanata

Antverpen se smatra svetskom prestonicom dijamanata najviše zahvaljujući velikoj jevrejskoj zajednici i njihovom majstorskom umeću. U ovom muzeju videćete čitav proces obrade u kome se nepravilan komad dragog kamena pretvara u blistavi briijant.

 • Rubensova kuća

Slavni slikar živeo je u ovoj kući od 1610. do svoje smrti 1640. godine. Nakon Francuske revolucije u njoj se nalazio čak i zatvor. Napokon, kuća 1937. prelazi u ruke grada i dobija svoj nekadašnji sjaj. Možete uživati razgledajući neka originalna dela Rubensa i njegovih učenika.

 • Zoološki vrt

Smešten u samom centru grada osnovan je sredinom XIX veka i smatra se jednim od najlepših u Evropi. Sve životinje (preko 950 različitih vrsta) se nalaze u okruženju koje uverljivo podseća na njihovo prirodno stanište.

Avio karte za Antverpen – online rezervacija

Iz istorijskog centra belgijske umetnosti avio kompanijama TUI Fly Belgium i Air Antwerp možete putovati ka 12 evropskih destinacija. Letove avionom po najjeftinijim cenama potražite na našem sajtu.

ikona naslovaShopping

Šoping

Antverpen važi za grad dijamanata, ali i za veliki šoping centar. De Meir je napoznatija šoping ulica sa najvećim evropskim modnim markama Esprit,  G-Star, Diesel, Puma, Replay, H&M, Mango i dr. Radnje su smeštene u neke od velelepnih zgrada iz 18. i 19. veka. Ovaj pešački bulevar dobija prestižan karakter upravo zahvaljujući obnovljenoj arhitekturi.

Najbolje čokolade možete da kupite u radnji Pjer Markolini.

Antverpenska šaka

Ako volite suvenire, ne vraćajte se kući bez čuvene antverpenske šake. Legenda kaže da je na obali reke Šelde živeo div Antigon koji je naplaćivao taksu onima koji su hteli da plove. Onaj ko odbije da plati, div bi mu odsekao šaku i bacio je u reku. Tako je na kraju završio i Antigon! Mladi heroj Silvius Brabo, pobedio je Antigona i njegovu šaku bacio u Šeldu. Ime Antverpen u bukvalnom prevodu znači baciti šaku.

Hrana (restorani)

Hrana

Tradicionalna jela i specijaliteti Anverpena su raznorazna jela od dagnji, jegulje u povrću, razne vrste zečetine, tradicionalni witloof (vrsta kupusa), paprikaš, palačinke i praline, i najpopularniji – pomfrit.

Tipična belgijska slika na ulici: papirni fišek pun pomfrita, preliven majonezom – delikates koji morate da probate. To je ujedno najjeftinija i najpopularnija hrana.

Antwerpse Handjes su kolači u obliku šake (najpoznatiji simbol grada). U početku su pravljene od putera, jaja, šećera i badema, dok se danas više sreću čokoladne i sa filom od marcipana. Ovi slatkiši su tursitima primamljiviji zbog izgleda, a ne ukusa.

Prave belgijske čokolade su ipak Cote d’Or, koja za logo ima slona, Callebaut ili Jacques.

Piva

Belgija je zemlja sa preko 350 različitih vrsta piva. U Antverpenu se najviše pije de Koninck. Pivo je specifičnog ukusa, boje ćilibara iblage arome. Pivo je ujedno i glavni dodatak u jelima, pa se može osetiti u čorbama ili možete poručiti zeca na pivu.

ikona naslovaHoteli

hotel

Ako želite da obiđete sve muzeje i gradske znamenitosti, neophodno je pronaći i rezervisati mesto u kome ćete odsesti. Na linku smeštaj u Antverpenu možete naći veliki izbor hotela, hostela i apartmana po niskim cenama.

ikona naslovaTransport

Transport

Antverpen je mali grad i većinu atrakcija možete obići šetajući. Ipak, ako se odlučite za javni gradski prevoz tu su tramvaji i autobusi.

Karte za prevoz možete kupiti u marketima, kod vozača i na automatima, ali vam predlažemo da kupovinu obavite online jer su cene niže.

Jedna od preporuka je Antwerp City Card kartica oja uključuje gradski javni prevoz za period koliko važi.

Cene karata za javni prevoz

 • Pojedinačna karta – 60 minuta – 3€
 • SMS karta (SMS DL 4884) – 60 minuta – 2.5€ – moguće je kupiti samo preko belgijskog broja telefona
 • Dnevna karta – 24 sati – 7€ za odrasle, 4€ za decu
 • Trodnevna karta – 72 sata – 14€
 • Desetodnevna karta – 10×60 minuta – 16€
 • Grupna karta – minimum 10, a najviše 30 ljudi – 1.3€

Ukoliko kupite individualnu kartu ona nakon aktivacie traje narednih 60 minuta. U tom periodu neograničeno možete da koristite autobuse i tramvaje. Ako ostanete duže u istom prevoznom sredstvu nije problem, ali ako promenite prevoz morate da kupite novu kartu.

ikona naslovaOsnovne informacije

ikona money

EUR

ikona language

Francuski i Holandski

ikona time-zone

GMT +1:00

ikona plug

220 - 240 V
(Tip E)

ikona airport

ANR

ikona naslovaAerodromi Antverpen

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

kaja-bogojevic

Sinan

Avio karte za Antverpen se i mogu kupiti ako ima direktan let. Ne bih putovao sa presedanjima nikako..

5 godina ago

Review Antverpen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *