O aerodromu

Aerodrom Sidnej (Sydney Airport) je međunarodni aerodrom u Sidneju, udaljen svega 8km južno od centra grada. Osnovan je davne 1920. godine. Jedan je od najdugovečnijih komercijalnih aerodroma na svetu i najprometniji aerodrom u Australiji. Primarno je čvorište avio kompanije Qantas Airways.

Trenutno služi 46 domaćih i 43 međunarodne destinacije.

Da pogledate red letenja, sletanja i poletanja kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

SYD

ikona money

AUD

ikona naslovaLounges

lounge

Saloni na aerodromu Sidnej

Qantas International First Lounge – smešten je na Terminalu 1. I sa leva i sa desna, salon je podeljen na više mesta za sedenje sa TV-om, potom ide restoran sa velikim barom i otvorenom kuhinjom, nakon čega sledi više mesta za sedenje i biblioteka na samom kraju salona. Spa centar i masaže se mogu unapred zakazati. Namenjen je putnicima prve klase i vlasicima oneworld Emerald kartice i Qantas Platinum.

Plaza Premium Lounge – nalazi se na terminalu 1 u delu za odlaske. Namenjen putnicima biznis klasi i vlasnicima Sky team Elite plus kartice. U ponudi su grickalice, TV, internet, časopisi i magazini, tuš kabine, informacije o letu … Otvoren je svakog dana od 06:00 do 22:00h.

Saloni avio kompanija

Emirates Lounge – smešten na Terminalu 1. Podeljen je na različite prostore, sa manje i više mesta namenjenih za manje porodice, grupe isl.  Nalaze se dve zone sa švedskim stolom , osveženjima i pićima, prostorija za rad, TV, internet, tuš kabine. Radno vreme 24h dnevno, 7 dana u nedelji.

Qantas Club Lounge – nalazi se na terminalu 3. Namenjen putnicima biznis klase na domaćim i regionalnim letovima. Na raspolaganju su: raznovrsna hrana i pića, topli napici, TV, internet, tuš kabine, prostorija sa kompjuterima, bar …

ikona naslovaWiFi

wi fi

Besplatan WI FI je dostupan na celom međunarodnom Terminalu 1 i domaćem terminalu T2. Potrebno je odabrati “-FREE SYD WiFi-” .

ikona naslovaCheck In

check-in

Putnici se mogu prijaviti putem interneta od 24h do 30 minuta pre leta, a ukoliko su u pitanju prekomorski letovi do 2 sata pre leta.

Čekiranje na aerodromu Sidnej

Na šalterima na aerodromu do 60 minuta za međunarodne letove, i 45 minuta za domaće. Treba imati na umu da se za domaće letove, na međunarodnom terminalu, treba prijaviti do 60 minuta pre leta.

Na interaktivnom kiosku od 24h do 30 minuta pre leta.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer
Aerodrom Sydney putnički terminali

Terminal 1 – danas poznat kao međunarodni terminal, koji se nalazi u severozapadnom delu aerodroma. Namenjem letovima članica oneworld, Sky Team i Star alijanse, Qantas Airways avio kompanije i Virgin Australia.

Terminal 2 – u severoistočnom delu aerodroma. Namenjen za letove avio kompanija: FlyPelican, Jet Star, Regional Express Airlines, Virgin Australia i Virgin Australia Airlines.

Terminal 3 – u severoističnom delu aerodroma. Namenjen za domaće letove avio kompanije Qantas Airways.

Postoji organizovani interni prevoz između međunarodnog terminala i domaćih terminala. T-Bus saobraća od 06:00 do 20:00h svakog dana u nedelji. Putovanje traje oko 10 minuta.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma
Aerodrom Sydney transport do centra grada

Autobus –  autobuske linije Route 400 i Route 420 saobraćaju od aerodroma do određenih destinacija u gradu. Autobuske stanice se nalaze u delu dolazaka izvan Terminala 1 i 3. Potrebna je Opal kartica za korišćenje ove usluge.

Voz – Airport Link  nudi brz i pogodan način da se dođe do grada i predgrađa – svega 13 minuta vožnje. Vozovi saobraćaju svakih 10 minuta. Stanica se nalazi na severnom kraju terminala i dostupna iz dela za dolaske.

Taxi –  vozila se nalaze ispred svih terminala. Vožnja traje oko 20 minuta i košta oko 45-55$.

Rent-car –  aerodrom ima nekoliko kompanija za iznajmljivanje automobila koje se nalaze u delu za odlaske na sva tri terminala. Postoji i mogućnost rezervisanja vozila putem sajta aerodroma.

ikona naslovaParking i garaža

parking
Parking na aerodromu Sydney

Domaći terminali (2 i 3):

P1/P2 – 5 minuta hoda od terminala 2 i 3. Višespratni parking.

P3 – 8 minuta hoda od terminala 2 i 3. Višespratni parking. Nudi popust na dnevnu cenu.

Guaranteed space – najbrža i najpogodnija opcija za parkiranje na otvorenom prostoru između terminala 2 i 3. Minimalni boravak je 1 dan, a dostupan parking samo putem online rezervacije.

Blue Emu – idealan za budžet putnika na domaćim letovima. 15 minuta vožnje od terminala 2 i 3. Postoji i besplatan prevoz autobusom od aerodroma do parkinga svakih 15 minuta, od 03:00 do ponoći.

Međunarodni terminal (1):

P7 – jednostavan pristup i prilaz terminalu, svega 5 minuta hoda. Višespratni parking, sa minimalnim parkiranjem od 1 dana.

Express Pick-Up – 7 minuta hoda do terminala 1. Ukupno 8 parking mesta.

Guaranteed space – 3 minuta od terminala, vozilo može ostati mimimum 1 dan na parkingu. Dostupan samo putem online rezervacije

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Aerodrom raspolaže sa velikim brojem butika poznatih brendova i radnji nakita, kozmetike, parfema, suvenira itd. Takođe, na svakom od terminala se nalazi izvestan broj barova, restorana, kafića… Na raspolaganju su i:

  • menjačnice i bankomati
  • klinika
  • prostorija za molitvu
  • pošta
  • prostorije za decu i presvlačenje beba
  • igraonice za decu

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Osobe sa umanjenom sposobnošću kretanja i bilo kojim vidom invaliditeta mogu dobiti pomoć i asistenciju na aerodromu. Potrebno je obavestiti unapred o vrsti pomoći, kako bi bila obezbeđena ista.

Aerodromska infrastuktura je prilagođena osobama sa invaliditetom sa liftovima, rampama, toaletima.

ikona naslovaMapa aerodroma

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Andrijana

Jako im je zagusljivo unutra nesto moraju da urade po pitanju temperature

5 godina ago

Review Sidnej.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *