O aerodromu

Međunarodni aerodrom Šarm el Šeik (Sharm El-Sheikh) se nalazi 18km od centra istoimenog grada, u srcu rizorta Crvenog mora. Smatra se drugim po veličini, nakon aerodroma Kairo, u Egiptu. Prosečno godišnje ugosti oko 10 miliona putnika.

Glavni vazdušni saobraćaj se sastoji od sezonskih čarter letova iz zapadne i istočne Evrope, skandinavskih i baltičkih zemalja, Rusije i zemalja komonvelta. Takođe, postoje redovni letovi do Kaira i Evrope i Srednjeg Istoka.

Da pogledate red letenja, sletanja i poletanja sa ovog aerodroma kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona naslovaLounges

lounge

Pearl Lounge (Terminal 1) – smešten na terminalu 1, na drugom spratu za međunarodne odlaske. Putnicima su na raspolaganju: alkoholna i bezalkoholna pića, igraonica za decu, posebna prostorija za pušače, časopisi i magazini. grickalice i lagani obroci, TV, internet, telefon i pristup osobama sa invaliditetom. Salon je otvoren 24h dnevno.

Pearl Lounge (Terminal 2) – smešten na terminalu 2. Dostupan je samo putnicima za međunarodne odlaske.  U ponudi su: švedski sto sa raznovrsnim obrocima, bezalkoholna pića i alkoholna (uz doplatu), časopisi i magazini, telefon, TV i internet. Salon je otvoren 24h dnevno.

ikona naslovaWiFi

wifi

Aerodrom je u potpunosti prekriven internetom. Putnici i posetioci ga mogu koristiti besplatno.

Da pogledate red letenja kliknite ovde.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let je moguća na web stranici avio kompanije ili putem mobilne aplikacije ukoliko to podržava ista.

Šalteri za prijavu na let se otvaraju 3h, a zatvaraju 1h pre leta.

ikona naslovaTransfer Zona

sarm-el-seik-transfer

Aerodrom se sastoji od dva terminala: Terminala 1 i 2.

Terminal 1

Nalazi se na dva sprata, sa kapacitetom od 5 miliona putnika. Sastoji se od 40 check in šaltera koja su namenjena kako za međunarodne letove tako i za čarter. Ima dve domaće i 6 međunarodnih kapija.

Terminal 2

Sa kapacitetom od 2.5 miliona putnika godišnje. Namenjen takođe za međunarodne i domaće letove.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Većina putnika ima organizovani transfer od aerodroma do smeštaja. Stoga, kada je u pitanju javni prevoz nema mnogo opcija za transfer do centra grada.

Shuttle – Javni minibusi saobraćaju od dela za dolaske do centra grada. Vreme putovanja je oko 15 minuta, ali generalnbo autobusi ne kreću sa stajališta dok nisu sva mesta popunjena. Takođe, može se očekivati cenkanje oko cene karte.

Prevoz automobilom

Taxi – vozila se nalaze ispred terminala. Cena putovanja se kreće oko 40E£, ali se preporučuje da se unapred dogovori o ceni.

Rent-a car – postoji nekolicina kompanija koja imaju sedišta na aerodromu. Isto tako, auto se može iznajmiti i u nekom od hotela u rizortu.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Preko puta Terminala 1 i 2 se nalaze veliki parkinzi koji su namenjeni za kratkoročno i dugoročno parkiranje.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Postoji ogroman broj radnji i butika uključujući kioske sa štampom i časopisima, knjižare, suvenirnice i radnje sa nakitom. Postoji i deo sa bescarisnkom robom. Tradicionalni bazari su savršeno mesto za kupovinu poklona pre leta. Putnici nakon trgovine, kratak predah mogu uzeti u nekom od kaafića i restorana koji se nalaze u oba terminala.

  • menjačnice, bankomati
  • javni telefoni

ikona naslovaLica sa invaliditetom

sarm-el-seik-invalidi

Aerodrom je prilagođen osobama sa invaliditetom sa rampama, liftovima i toaletima.

Osobe sa invaliditetom i umanjenom sposobnošću kretanja mogu zatražiti pomoć i asistenciju na aerodromu. Potrebno je unapred obavestiti.

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Sladjana Stanisic

Radojka

Savetujem da poklon birate na bazaru unutar aedroma!!! Izvanredan izbor rukotvorina. Aerodorm je u suštini prostran i uredan. Možda malo bolje da je organizovan javni prevoz.

5 godina ago

Review Šarm el Šeik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *