O aerodromu

Aerodrom Oslo je glavni međunarodni aerodrom u Oslu.  Udaljen je 35km severoistočno od centra grada, u mestu  Gardermoen. Lokaciju aerodroma je prvi put koristila norveška vojska 1940. kad su i izgrađeni prvi vojni  aerodromski objekti.

Aerodrom je ostao sekundarna rezerva i aerodrom za čarter letove sve do 1998. godine kada je novi aerodrom u Oslu otvoren.

Osnovne informacije

ikona airport

OSL

ikona money

NOR

ikona naslovaLounges

lounge

OSL Lounge – salon koji predstavlja idealno mesto za opuštanje, čitanje novina ili uživanje u dobrom obroku u mirnom okruženju. Salon nudi pristup konferecijskim salama, računarskim prostorijama i bežičnom internetu. Otvoren je za sve putnike uz određenu novčanu naknadu. Radno vreme salona: 05:30 – 20:30h. Maksimalno vreme boravka je 3 sata.

SAS Saloni

SAS Lounge – namenjen je putnicima Star Alliance i vlasnika SAS Plus i Business karti. Nalazi se kog gejta E8. U ponudi su: topli i hladni obroci, grickalice, piće, TV, WI FI, igraonica za decu, sala za sastanke, prostorija sa računarima …

SAS Domestic Lounge – nalazi se u delu za domaće letove, kod gejta A2. U ovom salonu možete istražiti najnoviju tehnologiju, vežbati u sali za fitnes ili kreirati vlastiti digitalni avatar. U ponudi su niz jela i pića, a može se uživati u šoljici kafe uz časopise, dnevnu štampu ili pristup internetu…

ikona naslovaWiFi

wifi

Wi FI pokriva sve prostorije aerodroma – besplatan je prva dva sata.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let na aerodromu je moguća na sledeći način:

  • šalteri za prijavu na let: za domaće letove je potrebno prijaviti se na let do 1 sat pre leta, a za međunarodne sat i po.
  • interaktivni kiosk: nalaze se u blizini šaltera za prijavu na let. Potrebno je ukucati prezime, broj rezervacije ili karte, nakon čega se može preuzeti karta za ukrcavanje a prtljag do 20kg ostaviti u delu za prtljag. Ukoliko je teži potrebno je prijaviti ga na šalteru.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom Oslo se sastoji od jednog jedinstvenog terminala koji je podeljen na dva krila: istočno i zapadno. Nedavno, 2017. je otvoreno i novo severno krilo.

  • Istočno krilo – domaći letovi.
  • Zapadno krilo – međunarodni letovi.

Terminal je podeljen na dva nivoa: deo za dolaske i deo za odlaske. U oba dela se nalazi određeni broj radnji, menjačnica, raznih vidova transporta, saloni

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Transport

Postoji više načina transporta od aerodroma do centra grada:

Voz – postoje dve linije koje saobraćaju do centra grada: NSB i Airport Express Train. Vreme putovanja je u proseku 20 minuta. Saobraćaju svakih 10 minuta a moguće je preko mobilne aplikacije Flytoget kupiti kartu i informisati se o polascima. Stanice su smeštene u delu za odlaske i dolaske.

Autobus – više autobuskih linija saobraća od aerodroma do centra grada uz par usputnih stanica. Neke od njih su Ruter linija i Airport Express Coach koji saobraćaju od ranih jutarnjih sati, svakih 20 minuta. Cena karte se kreće od 179 NOR.

Prevoz automobilom

Taxi – vozila više kompanija se nalze ispred sale za dolaske. Vreme putovanja do grada je oko 40 minuta.

Rent-a car – vozila više rent-a car kompanija se mogu iznajmiti na aerodromu ili unapred preko web stranice. Kancelarije se nalaze na prvom spratu dela za dolaske.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom raspolaže sa više od 19.700 parking mesta. Podeljena su na: 2 parking zone namenjenih isključivo za auta i 6 parking zona na otvorenom.  Postoji mogućnost rezervacije parking mesta putem interneta što daje povoljniju cenu u odnosu na onu na aerodromu.

Short-Term parking – sastoji se od više zona, namenjenih za kratkoročno parkiranje. Cena po danu se kreće od 540 NOK.

Parking Express – sačinjen od više zona. Neke su namenjena isključivo za auta, neka za veća vozila poput autobusa i sl. , neka za dugoročno odnosno kratkoročno parkiranje … Cena se kreće od 220 NOK po danu, i 1490 NOK po nedelji.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Na aerodromu se nalazi određeni broj butika i radnji sa raznovrsnom robom, časopisima, štampom, duty-free robom, kozmetikom, parfemima, elektronskim uređajima … Putnici i posetioci se mogu osvežiti u nekom od kafića i restorana. Nalaze se i:

  • menjačnice
  • igraonice za decu
  • policijska stanica – nalazi se u delu za Dolaske

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Infrastuktura aerodroma je prilagođena osobama sa invaliditetom i umanjenom sposobnošću kretanja sa rampama, liftovima, parking mestima. Takođe, može se zatražiti pomoć i asistencija na aerodromu. Potrebno je obavestiti unapred.

ikona naslovaMapa aerodroma

Oslo aerodrom mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Blagomir

Parking mjesta su veoma blizu terminala

5 godina ago

Review Oslo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *