O aerodromu

Međunarodni aerodrom Kraljica Alia Aman (Queen Alia Amman) je glavni i najveći aerodrom u Jordanu. Nalazi se 30km južno od centra grada Amana. Osnovan je 1983. godine a ime je dobio po kraljici Aliji koja je stradala u nesreći 1977. godine.

Aerodrom je sedište nacionalnog prevoznika te zemlje Royal Jordanian Airlines, i služi kao glavno čvorište za Jordan Aviation koja obavlja čarter letove.

Kliknite ovde da pogledate red letenja.

Osnovne informacije

ikona airport

AMM

ikona money

JOD

ikona naslovaLounges

lounge

Petra Lounge

Smešten na Terminalu 1, preko puta kapije 208. Nudi širok spektar sadržaja i udoban ambijent. Možete se opustiti uz čašu dobrog vina, probati raznovrsnu hranu iz bifea, ili za dodatni odmor i san iznajmiti apartman (uz doplatu). U ponudi su i tuš kabine (doplata), časopisi, magazini, raznovrsna pića (alkoholna i bezalkoholna), fax (doplata), sala za konferenciju (uz doplatu), telefon, TV, internet, monitor sa redom letenja. Otvoren je 24h dnevno. Moguće je putem interneta kupiti propusnicu ili po dolasku (ukoliko ima slobodnih mesta).

Crown Lounge

Nalazi se na Terminalu 1, na četvrtom spratu. Na raspolaganju su: grickalice, raznovrsna pića, TV, tuševi (doplata), časopisi, magazini, obrok (doplata), prostorija za molitvu, igraonica za decu, fax, monitor sa redom letenja. Otvoren je 24h dnevno. Moguće je kupiti propusnicu online ili po dolasku.

ikona naslovaWiFi

wi fi

Aerodrom preko svog provajdera ZAIN nudi besplatni internet u sali za dolaske i odlaske, bez ograničenja. Potrebno je samo odabrati ″airport free wifi″.

ikona naslovaCheck In

check-in

Potrebno je da putnici stignu od 3 do 2 sata na aerodrom, kako bi se prijavili na vreme za let.

Šalteri za prijavu na let se zatvaraju:

  • 60 minuta za letove ka SAD, Londonu i Parizu
  • 45 minuta za međunarodne letove
  • 30 minuta za domaće letove

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom Kraljica Alia se sastoji od jednog putničkog terminala sa severnim i južnim pristaništima. Sastoji se od 4 sprata. Dolasci su na prvom spratu, odlasci na drugom i trećem, a saloni na četvrtom.

Putnici u tranzitu, ukoliko im je pretljag čekiran do krajnje destinacije, po dolasku idu do tranzitnog šaltera koji se nalazi na drugom spratu terminala.

Ukoliko je potrebno da preuzmu prtljag i nanovo ga čekiraju, idu do imigracionog šaltera a potom u deo za preuzimanje prtljaga. Nakon toga idu u deo za odlaske koji se nalazi na trećem spratu.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Autobus – 24-časovni autobuski prevoz od aerodroma do centra Amana. Autobus saobraća svakih 30 minuta od 07:00 do 22:00h, i svakog sata od 22:00 do 00:00. Vreme putovanja je oko 45 minuta. Cena karte 1.5JOD, uz naknadu za prtljag.

Prevoz automobilima sa aerodroma Kraljica Alia u Amanu

Taxi – vozila se nalaze ispred terminala u delu gde su dolasci. Vreme putovanja je oko 30 minuta, a cena karte oko 15JOD.

Rent-a car – više kompanija se nalazi na terminalu gde se može iznajmiti automobil. Takođe, postoji i opcija rezervacije putem interneta.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Postoje dva glavna parkinga sa blizu 1800 mesta. Jedan parking je namenjen za kratkoročno parkiranje a drugi za dugoročno.

Parking zona za kratkoročno parkiranje se nalazi naspram zgrade aerodroma, dok za dugoročno nešto dalje ali je povezana sa aerodrom shuttle autobusom.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

U kompleksu terminala nalazi se niz kafića, restorana brze hrane i restorana. Aerodrom Kraljica Alia takođe nudi obimnu bescarinsku kupovinu, kao i izbor prodavnica poklona i suvenira. U ponudi su i:

  • menjačnice, bankomati
  • prostorije za molitvu – u delu za odlakse i delu za dolaske
  • pošta
  • služba medicinske pomoći – 24h dnevno 7 dana u nedelji, na prizemlju u sali za dolaske

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Dostupna su određena parking mesta za osobe sa invaliditetom. Aerodrom je uglavnom dostupan za osobe u invalidskim kolicima, sa posebnim toaletima, rampama i liftovima. Pomoć i asistencija osoblja je takođe dostupna, na zahtev.

ikona naslovaMapa aerodroma

aman mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Adam

Moze da se nadje jeftinija garderoba u markiranim radnjama

5 godina ago

Review Kraljica Alia Aman.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *