O aerodromu

Međunarodni aerodrom Konitrin Ženeva (Geneva Airport – Cointrin) je udaljen svega 4km severozapadno od centra grada. Osnovan je davne 1919. godine. Aerodrom se nalazi u potpunosti na teritoriji Švajcarske, međutim njegov severni granični pravac teče duž granice Švajcarske i Francuske, a do aerodroma se može doći iz obe zemlje.

Služi kao čvorište za Swiss AirlinesEasyJet. Odlikuje se mrežom letova uglavnom za evropske metropole i zabavne destinacije, kao i neke dugolinijske linije do Severne Amerike, Kine i Blistog Istoka.

Da pogledate red letenja, kao i da saznate do kojih sve destinacija može da se leti sa aerodroma Kointrin u Ženevi kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

GVA

ikona money

CHF

ikona naslovaLounges

lounge

Air France – KLM Lounge na aerodromu Kointrin Ženeva

Nalazi se na prvom spratu glavnog terminala, Francuski Sektor nakon pasoške kontrole. Dostupan je samo za putnike koji imaju odlazne letove iz Francuskog Sektora. Na raspolaganju su im: alkoholna i bezalkoholna pića, monitor sa redom letenja, TV, internet i pristupačan je osobama sa invaliditetom. Radno vreme je od 05:30 do 20:30h.

Dnata Skyview Lounge 

Smešten je na glavnom terminalu. Putnicima su u ponudi: raznovrsna osveženja (alkoholna i bezalkoholna), prostorija za molitvu, internet, TV, faks, monitor sa redom letenja, časopisi i magazini. Otvoren je svakog dana od 06:00 do 20:30h.

Horizon Lounge

Nalazi se na glavnom terminalu, u desnom delu Tranzitnog dela. U ponudi su: alkoholna i bezalkoholna pića, TV, internet, magazini i časopisi, monitor sa redom letenja. Obezbeđen je pristup osobama sa invaliditetom. Radno vreme je od 06:00 do 21:30h svakog dana. Postoji i mogućnost rezervacije mesta unapred putem interneta. Maksimalno vreme boravka je 3h.

ikona naslovaWiFi

wifi

Internet na aerodromu Ženeva

Aerodrom je u potpunosti pokriven internetom. Besplatan pristup internetu u trajanju od 90 ili 120 minuta je moguć preko mobilne aplikacije.

Ukoliko nemate aplikaciju na telefonu, može se dobiti WI FI kod putem SMS-a, uloliko skenirate vašu bording kartu na interaktivnom kiosku ili pokažete vaš identifikacioni dokument u centru za posetioce u sali za dolaske.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let je moguća putem sajta avio kompanije ili mobilne aplikacije ukoliko je određena avio kompanija podržava.

Na aerodromu je moguće obaviti check in na nekom od interaktivnih kioska ili šaltera za prijavu na let. Generalno se preporučuje da se dođe 2h pre leta odnosno 3h tokom zimske sezone u periodu od decembra do aprila. Ovo se posebno odnosi na dane vikenda.

Kapije za ukrcavanje se zatvaraju 30 minuta pre leta.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom ima dva putnička terminala: noviji i veći Terminal 1 koji ima većinu letova, i manji samo za sezonske letove Terminal 2.

Terminal 1 – poznat kao i glavni terminal sa svojih 5 pristaništa A, B, C i D koja se nalaze na švajcarskoj strani Terminala 1. Putnici koji putuju sa tog terminala (do švajcarskih ili međunarodnih destinacija) prijavljuju se na glavnoj sali za prijavu i koriste centralnu siguronosnu proveru koja se nalazi iznad čekaonice.

Terminal 2 – koristi se samo tokom zimske čarter sezone.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Aerodrom Ženeva transport

Voz – putnici koji dolaze na aerodrom u Ženevi imaju pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza u Kantonu Ženeva do 80 minuta. Besplatne Unireso karte se mogu dobiti na mašini koja se nalazi u prostoru za prikupljanje prtljaga u Dolascima. Alternativno, Swiss pass nudi neogranišeno putovanje preko Swiss Travel System mreže za 4, 8, 15 ili 22 dana uzastopno ili za celi mesec. Železnička stanica se nalazi nasuprot ulaza u aerodrom. Vreme putovanja do centar grada je 6 minuta. Tu su i direktni letovi do odredišta širom Švajcarske.

Autobus – autobuske linije 5, 10, 23, 28 i Y saobraćaju na liniji koja pokriva i okolna mesta Ženeve. Za putnika je lakše i brže putovati vozom do centra grada.

Shuttle – besplatne usluge shuttle prevoza putnici mogu koristiti do određenih hotela u Ženevi.

Taxi – vozila više kompanija se nalaze ispred dela za dolaske. Cena putovanja se kreće između 35 – 45CHF.

Rent-a car – sedišta više kompanija za iznajmljivanje automobila se nalaze u zgradi terminala. Postoji i mogućnost rezervacije vozila unapred na sajtu aerodroma.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom raspolaže sa 265 parking mesta za kratkoročno parkiranje i oko 7.700 za dugoročno parkiranje i dodatnih 220 parking mesta za Francuski Sektor. Sva parking mesta su sa lakim pristupom glavnom termninalu.

Ekonomski parking je takođe dostupan za dugoročno parkiranje.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Prodavnice na aerodromu Ženeva

Na aerodromu u Ženevi postoji niz barova, kafića i restorana. Dobar izbor restorana, prodavnica brze hrane se može naći u delu za odlaske, dok restoran sa švajcarskim specijalitetima se nalazi u području dolazaka. Putnici mogu naći neophodne stvari u nekoj od radnji i butika raznih brendova, kao i prodavnica satova, kozmetike, parfema i sl. . U ponudi su:
  • menjačnice, bankomati
  • pošta
  • apoteka
  • klinički centar
  • igraonice za decu

ikona naslovaLica sa invaliditetom

ikonica-invalidska-kolica

Javna područja terminala i parking mesta su u potpunosti pristupačni korisnicima sa invaliditetom. Takođe, moguće je zatražiti pomoć i asistenciju na aerodromu (obavestiti 48h pre leta).

ikona naslovaMapa aerodroma

ženeva aerodrom mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Sladjana Stanisic

Vasilisa

Odlično organizovan aerodrom, i prevoz od aerodroma do centra Ženeve.

5 godina ago

Review Kointrin Ženeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *