O aerodromu

Adolfo Suarez Barahas (Barajas Adolfo Suárez Airport) u Madridu, više poznat kao Madrid Barahas, je glavni međunardoni aerodrom u Španiji. Naziv aerodroma potiče od susednog okruga Baharas, koji ima svoju metro stanicu na istoj železničkoj liniji koja služi aerodromu.

Po veličini je drugi u Evropi nakon Šarl de Gola. Otvoren je 1928. godine i nalazi se u granicama grada Madrida. Udaljen je samo 9km od gradske finansijske četvrti i 13km severoistočno od Puerta del Sol, istorijskog centra grada Madrida.

Da pogledate red letenja kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

MAD

ikona money

EUR

ikona naslovaLounges

lounge

Saloni na aerodromu Adolfo Suarez Barahas

Sala VIP Neptuno Lounge –  Nalazi se na drugom spratu u delu za ukrcavanje Terminal 4. Rezervisan za putnike koji nisu u šengenskoj zoni. Nudi ketering, štampu i knjige, besplatan wi fi, prostoriju sa kompjuterima, prostor za opučtanje, tuš kabine, informacije o redovnim letovima i druge usluge. Otvoren je 24h, 7 dana u nedelji. Maksimalno vreme boravka je 4h.

Sala VIP Puerta de Alcalá Lounge – Smešten na drugom spratu Terminala 1, u delu za ukrcavanje. Rezervisani salon za domaće i šengenske letove. Nudi hranu, piće i sveženja, nacionalnu i domaću štampu, tuš kabine, besplatan wi fi, faks i štampač, prostor za opuštanje i ostavu za prtljag. Pristup imaju putnici biznis klase i vlasnici kartica programa lojalnosti. Maksimalno vreme biravka je 4 sata. Ukoliko let kasni, može se produžiti boravak. Radno vreme od 05:00 do 00:00h.

Sala VIP PREMIUM lounge

Nalazi se na prizemlju u sali za dolaske, Terminala 4. Nudi VIP usluge uključujući brzu traku i prijavu na let sa prioritetom, pratnju do aviona, privatni siguronosni kontrolni punkt i dostavu prtljaga. Takođe uključuje personalizovanu uslugu, vrhunske specijalitete, pića i osveženja, štampu, knjige, salu za sastanke, salon za relaksaciju i tuševima. Usluge salona moraju biti rezervisane unapred, a plaćanje se vrši kreditnom karticom. radno vreme od 07:00 do 23:00h.

Sala VIP Puerta del Sol Lounge – Nalazi se na drugom spratu u delu za ukrcavanje, Terminal 3. Salon rezervisan za domaće i šengenske putnike, sa pristupom osoba sa invaliditetom. Putnici mogu uživati u raznovrsnoj hrani, pićima, štampi i knjigama, pratiti informacije o redovnim letovima. U ponudi su i besplatni wi fi, telefon, faks, TV i kompjuteri. Otvoren je od 05:00 do 00:00h.

ikona naslovaWiFi

wi fi

Aerodrom nudi korisnicima besplatan pristup WI FI internetu koji je neograničen.

Internet pokriva:

 • Terminal 4, 4S – sve prostorije
 • Terminal 1, 2, 3 – delove za ukrcavanje, VIP salone i deo gde su restorani

ikona naslovaCheck In

check-in

Neophodno je stići do aerodroma dva sata pre šengenskih i domaćih letova, i tri sata  pre ne-šengenskih letova leta.

Možete se prijaviti:

 • na nekom od šaltera koji se zatvaraju 45 minuta pre domaćih i 60 pre međunarodnih letova.
 • na nekom od interaktivnih kioska – nalaze se u predvorju aerodroma.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Transfer zone na aerodromu Adolfo Suarez Barahas Madrid

Putnici koji presedaju ili nastavljaju putovanje sa drugom avio kompanijom, možda će morati da promene terminal s obzirom da aerodrom ima dva velika čvorišta: jedan na terminalu T4, a drugi na terminalima T1, T2 i T3.

Terminal 1,2,3 – letovi avio kompanija  Sky Team i Star alijanse.

Terminal 4 – letovi avio kompanije Iberia, Air Nostrum i članica alijanse Oneworld.

Prevoz između terminala

Postoji organizivani prevoz između terminala koji je besplatan. Autobus saobraća između svih terminala, dok se od Terminala 4 do Terminala 4S može doći samo unutar područja za ukrcavanje Terminala 4.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Prevoz sa aerodroma u Madridu

Autobus – Aerodrom povezuje centar grada Madrida preko gradskih autobusa Opštinskog transportnog preduzeća EMT. Linije koje saobraćaju su 200, EKSPRES-203 i 101. Autobusi saobraćaju svakog dana od 06:00 do 23h.

Voz – Španska železnička kompanija RENFE, povezuje Madrid sa aerodromom preko lokalne mreže usluga “Cercanias” C1 i C10 linije. Železnička stanica se nalazi na prvom spratu Terminala 4 i zove se Aeropuerto T4.  Saobraća svakih 15-20 minuta, od 05:56h do 22.25h. Cena karte u jednom pravcu je 2.60€ a povratne 5.20€.

Metro – postoji metro linija od centra grada do Terminala 4. Metro Mine 8 Nuevos Ministerios, ima dve stanice na aerodromu. Jedna stanica je na prvom spratu Terminala 2 a druga takođe na drugom spratu Terminala 4.  Saobraća od 06:05 do 01:30h.

Prevoz automobilom

Taxi – vozila se nalaze na sva četiri terminala u delu za dolaske i odlaske. Cena se kreće po taksimetru – u proseku je 1.10€ po kilometru.

Rent-a car – postoji sedam kompanija za iznajmljivanje automobila. Sve kancelarije su smeštene na području dolazaka terminala T1 i T4.

ikona naslovaParking i garaža

parking
Parkiranje vozila na aerodromu Adolfo Suarez Barajas Madrid

Madridski aerodrom raspolaže sa više javnih parking zona, koja se nalaze u zgradama terminala T1, T2, T3 i T4. Ukupan broj parking mesta se kreće oko 17 000. U blizini parking mesta se nalaze i mesta za motocikle, čiji parking se ne naplaćuje.

P1 – 2200 parking mesta. Nalazi se naspram terminala 1.  Idealan za kratkoročno prakiranje. Vozila mogu ostati do 4 dana na parkingu.

P2 – 4400 parking mesta. Javni parking sa dva objekta i sedam spratova. Svega par minuta hoda do Terminala 2 i 3. Najbolja opcija za osobe koje prate ili dočekuju putnike jer se plaća po minuti. Maksimalno vreme parkiranja je 4 dana.

P4 – više od 4400 parking mesta raspoređenih na više zgrada po spratovima a centralnom salom povezanih sa Terminalom 4. Svega minut do terminala. Naplaćuje se po minutu.

Ostali parkinzi

Express – namenjen za kratkoročna parkiranja.

Long-Stay – dugoročno parkiranje.

VIP – namenjen za putnike biznis klase i vlasnika kartica programa lojalnosti.

ikona naslovaFree Shop

Šoping
Prodavnice na aerodromu u Madridu

Aerodrom Madrid-Barajas nudi svojim putnicima i posetiocima širok spektar dodatnih usluga kako bi njihov boravak bio što ugodniji. Neke od ovih usluga se naplaćuju, a neke su dostupne samo na područjima za ukrcavanje putnika.

Takođe, nalazi se neverovatan prostor od 900m², poznat kao MAD Fashion Hub, posvećen klasi visoke mode poznatih brendova, obuće, ekskluzinog nakita, parfema, kozmetike, parfema i asesoara. Nakon ili pre trgovine kratak predah se može uzeti u nekom od restorana, kafea, snack barova …

Šta možete pronaći?

 • menjačnice
 • bankomati
 • policijska stanica
 • služba medicinske pomoći
 • prostorije za presvlačenje i hranje beba
 • igraonice za decu
 • salon za decu bez pratnje (Iberia)
 • kapela, džamija, prostorija za ispovedanje

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Aerodrom nudi besplatnu pomoć i asistenciju putnicima sa umanjenom sposobnošću kretanja ili bilo koje vrste invaliditeta. Potrebno je obavestiti unapred, 48h pre leta.

Aerodromska struktura je prilagođena osobama sa invaliditetom sa toaletima, liftovima, parking mestima.

ikona naslovaMapa aerodroma

Madrid-Barajas mapa aerodroma

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Anica

Taksi od aerodroma do centra je preskup

5 godina ago

Review Adolfo Suarez Barahas Madrid.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *