Glavni i najveći grad Mozambika, Maputo, smešten u istoimenom zalivu, nalazi se ušću reke Tembe u Indijski okean, na krajnjem jugu ove afričke zemlje.

Metropola koju su portugalski moreplovci osnovali na temeljima malog trgovačkog sela, danas je industrijski i ekonomski centar i najznačajnija luka u ovom delu sveta.

Milionska prestonica koju okružuju peščane plaže i egzotična vegetacija, pored ustanova kulture, savremenih i kolonijalnih zdanja, može se pohvaliti i izuzetno bogatim životinjskim svetom u nekom od brojnih rezervata i parkova prirode.

Gde da kupite avio karte za Maputo?

Jeftine letove avionom do Maputa rezervišite preko forme na početku sajta. Najbolje konekcije ima Turkish Airlines avio kompanija sa dva međusletanja.

MozambikDržava
AfrikaKontinent

ikona naslovaTurističke atrakcije

Znamenitosti i atrakcije

Kada obezbedite avio karte za Maputo po promo ceni, preporučujemo vam da obavezno obiđete:

  • Muzej umetnosti
  • Glavnu železničku stanicu
  • Staru tvrđavu
  • Rezervat slonova
  • Ostrvo Inhaca

ikona naslovaShopping

Šoping

Maputo u svojoj ponudi ima veliki broj prodavnoca sa mešovitom robom kao i uličnih prodavaca sa raznovrsnim proizvodima.

  • Mafalala – poznata po niskim cenama, osnovana je 1969. god od strane indijskih doseljenika
  • Municipal pijaca – ovde je moguće kupiti odlične lokalne suvenire i umetničke predmete ručne izrade. Dozvoljeno je cenkanje sa prodavcima.

Hrana (restorani)

Hrana

Tradicionalna kuhinja se uglavnom sastoji od plodova mora, kukuruzne kaše, prosa i mandioke. Uobičajana su jela sa piletinom koja se serviraju sa pasuljom, krompirom, kokosom i indijskim orahom.

Najpoznatije jelo su škampi ili kozice u peri-peri stilu. Morski plodovi su u suštini deo velike ishrane, porcije su obilne i jeftine. Postojo još jedno lokalno jelo- matata od morskih plodova, koja se pravi od školjki u sosu od kikirikija.

U Maputu se mogu naći različiti restorani, kako lokalne hrane tako i restorani u kojima dominira portugalska kuhinja.

ikona naslovaHoteli

hoteli

Ukoliko želite da posetite i upoznate prestonicu Mozambika, veliki izbor smeštaja po najpovoljnijim cenama može se naći na linku hoteli u Maputu.

ikona naslovaTransport

transport-sa-aerodroma
  • Avion – većina aviona stiže iz Južne Afrike, mada postoje letovi između Mozambika i Svazilenda, Zimbabvea, Tanzanije, Kenije i Portugala.  Od Johanesburga do prestonice Maputo postoji nekoliko letova dnevno koje organizuju južnoafrička kompanija South African Airways i lokalna Linhas Aereas de Moçambique.
  • Automobil – Najprihvitljivije je doći iz Johanesburga i Svazilenda jer je put do prestonice Maputo u vrlo dobrom stanju. Putnicima se sugeriše da izbegavaju vožnju ovim putem noću jer veliki broj vozila nema adekvatna svetla.
  • Autobus –  Moguće je sa kompanijom Intercape Mainliner  od Johanesburga do Maputa. Autobusi voze svakodnevno u oba pravca, jedan ujutro, jedan uveče, bezbedni su i jeftini. Postoji i veza sa Durbanom, tri puta nedeljno. Postoje autobuske linije i sa Malavijem, Svazilendom, Tanzanijom, Zambijom i Zimbabveom, ali su putevi često u lošem stanju, kao i sami autobusi.

ikona naslovaOsnovne informacije

ikona money

MZN

ikona language

Portugalski

ikona time-zone

GMT +2:00

ikona plug

220 - 240 V
(Tip C)

ikona airport

MPM

ikona naslovaAviokompanije koje lete sa ove destinacije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Ana

Prelijepo mjesto za odmor ali kisa je mogla da ne pada

5 godina ago

Review Maputo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *