Arad, grad na obodu Banata i Panonske nizije, kroz koji protiče reka Moriš, nalazi se na samom zapadu Rumunije, nedaleko od granice sa Mađarskom.

Važan industrijski i trgovački centar regije, sa velikim uticajem na kulturni razvoj balkanskih naroda, tokom burne istorije prelazio je u ruke brojnih osvajača, a svako od njih ostavio je jedinstveni trag.

Stare palate, crkve, parkovi i izuzetna arhitektonska zdanja po kojima je ova multietnička metropola prepoznatljiva, iznenadiće vas svojom lepotom i ljubaznošću meštana.

Avio karte za Arad rezervišite preko forme za pretragu na početku ove strane. Kako se Arad nalazi na 59km od Temišvara, najbolje je da letite u Temišvar, a onda lokalnim prevozom do krajnje destinacije. Iz Beograda je najjednostavnije stići kombinovanjem Air Serbia i Tarom avio kompanija.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Karakteristična obeležja i simboli Arada su:

  • Tvrđava – sagrađena u 18. veku na levoj obali reke Moriš koja protiče kroz grad. Tvrđava se sastoji iz višestrukih prstenova zvezdastog oblika i veoma je interesantna za posmatranje iz vazduha. 
  • Gradska većnica – podignuta je u stilu flamanske renesanse sa 54 m visokim centralnim tornjem koji krasi satni mehanizam donet iz Švicarske. 
  • Palata kulture – sagrađena početkom 20. veka u kombinaciji više stilova. Važi za jednu od najlepših građevina u Aradu. Odmah pored se nalaze i dva interesantna parka koji tokom lepog vremena predstavljaju pravu malu oazu za građane Arada

Šta još obići u Aradu?

Preporučujemo vam da odvojite vreme i za posetu Vodotornja, kao i obilazak Arheološkog muzeja. Takođe, tu je i Park pomirenja, memorijalni park u kome se nalaze Kip slobode i Trijumfalna kapija.

Na Trgu Avram Iancu videćete palate Cenad i Neumann podignute tokom poslednje decenije 19. veka u stilu eklektike. Ovaj deo bulevara krasi i Crvena crkva (rum. Biserica Rosie).

ŠOPING

Mesta koja su najpopularnija za šoping u Aradu su:

  • Atrium mall
  • Hong Kong
  • Grand Center
  • Expo Market Jackson

Ponuda suvenira je veoma slaba, eventualno možete pronaći nešto u knjižarama na Bulevaru Revolucija, jer klasičnih suvenirnica nema.

HRANA I RESTORANI

Rumunija je zemlja sa starom kulinarskom tradicijom, koja je od davnina bila pod uticajem drugih kultura.  Ono što biste svakako trebali probati od nacionalnih jela su: grilovana salata od jaja, supa sa ćuftama, tripe supa, pihtije i mnoga druga..

U neposrednoj blizini pozorišta Ioan Slavic, koje je sagrađeno 1874. godine, se nalazi veći broj restorana brze hrane u kojima se prodaju kebab, pizze, testenina i palačinke.

Od lokala i restorana izdvojili bismo sledeće:

  • Muza
  • Kaparuchka
  • Lanagev BaNegev

HOTELI

Pre putovanja u zapadnu rumunsku metropolu, najveći izbor povoljnog i pristupačnog smeštaja potražite na linku hoteli u Aradu.

TRANSPORT

Aerodrom Arad se nalazi svega 4km od centra grada. Možete koristiti taxi usluge ili prevoz autobusima koji saobraćaju 24h u vremenskim razmacima. U zavisnosti od toga gde se nalazi vaš smeštaj, cena prevoza se menja, stoga sve informacije možeti dobiti tako što ćete ispuniti tražena polja ovde.

Zgrada železničke stanice je izuzetno lepa, a sliku upotpunjuju sveže obojena lokomotiva postavljena kao eksponat i brojni golubovi koji nadleću plato ispred železničke stanice, povremeno se zaustavljajući na njemu. U neposrednoj blizini stanice se nalazi i veliki tržni centar Atrium.

Anonimni

Bogdana

top 3 destinacije

5 godina ago

Review Arad. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

5 godina ago