McDonnell Douglas MD-90

avion-10McDonnell Douglas MD-90 je dvostruki, komercijalni mlazni avion kratkog i srednjeg dometa. Razvijen je iz MD-80 serije i inovativniji je jer poseduje snažnije, tiše i efikasnije motore sa dužim trupom.

Karakteristike aviona

Podsećajući na preliminarnu verziju MD-88 iz marta 1984. godine, model MD-90 je dugačak 1,4 inča (1,4 m), ažurirana verzija osnovnog MD-80 sa sličnim sistemom elektronskih instrumenata za letenje (EFIS) i snažniji, tiši i ekonomičniji.

Ovo je učinilo MD-90 prvom izvedenom varijantom DC-9 koji koristi turbo ventilatore visokog obilaska. Zbog težih motora, stubovi motora imaju poklopce koji skreću 30 ° prema dole kako bi se pomoglo prilikom sletanja. Sistem se automatski aktivira kada se kontrolni stub potisne u potpunosti napred.

Tipična sedišta za MD-90 kreću se od 153 do 172 putnika, zavisno od konfiguracije kabine i rasporeda unutrašnjosti. Model je proizveden u dve verzije: -30 i -30ER,

  • verzija -30 ima domet od 3877 km
  • verzija -30ER ima veću bruto težinu i domet do 4547 km sa dodatnim rezervoarom za gorivo od 565 američkih gala (2.140 L)
  • ponuđena je još veća verzija, -50, ali nikad nije naručena.

Početni model MD-90 poseduju EFIS kokpit sličan kokpitu MD-88. Tokom 90tih godina isporučeno je Saudi Arabian Airlines-u 29 modela koji imaju pun stakleni kokpit sa avionikima i nadstrešnu ploču sa prikazima sličnim pilotskoj kabini.

Naručivanje aviona

 

Proizvodnja MD-90 na Long Beachu u Kaliforniji okončana je 2000. godine, a poslednji avion je isporučen avio kompaniji Saudi Arabian Airlines, dok proizvodnja u Šangaju je okončana 2000. godine. Dva aviona su takođe proizvedena na aerodromu Jiangwan u Šangaju, Narodna Republika Kina.

Kompanija za vazduhoplovnu industriju u Šangaju (SAIC) bila je glavni kineski izvođač za koprodukcijski program MD-90 sa MDC-om i sa Boeingom nakon spajanja. U programu su učestvovale su tri kineske kompanije koje proizvode delove i sklopove aviona. Bili su to Xian Aircraft za krila i trup, Chengdu Aircraft za prednji deo i Shenyang Aircraft za električni sistem napajanja.

Delta Airlines u svojoj floti poseduje 39 aviona ovog tipa.

Specifikaciju sedišta pogledajte ovde.

pronadji-let-cta-dugme

Proizvođač: McDonnell Douglas

Model: MD-90

Kapacitet sedišta: 158

Dužina: 46.51m

Raspon krila: 32.87m

Brzina krstarenja: 801km/h

Visina krstarenja: 11.278m


Mapa sedišta

Mapa sedišta

Aviokompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Antonije

Malo je zgrcen avion, nema puno prostora da se prodje

5 godina ago

Review McDonnell Douglas MD-90.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *