McDonnell Douglas MD-80

avion-13McDonnell Douglas MD-80 je putnički avion sa dva motora koji je razvio McDonnel Douglas. Svoj prvi let je preuzeo 1979. godine i stupio na snagu u oktobru 1980. godine. Može da primi dve posade i između 130 i 172 putnika u zavisnosti od konfiguracije sedišta.

Karakteristike aviona

Razvoj serije MD-80 počeo je 1970-ih kao produžena verzija za rast DC-9-50, sa većom maksimalnom težinom pri polijetanju i većim kapacitetom goriva. Dostupnost novijih verzija Pratt & Vhitnei JT8D motora sa većim promerom zaobilaznih vozila pokrenula je rane studije uključujući dizajne poznate kao serije 55, 50 i 60.

MD-80 je avion srednje klase srednjeg dometa. Dizajn krila DC-9 je uvećan dodavanjem sekcija na korenu krila i vrhom za 28% veće krilo. Bila je to druga generacija DC-9, koja se prvobitno zvala DC-9-80 i DC-9 Super 80. Ima dva turbo ventilatora sa zadnjim trupom, mala, visoko efikasna krila i T-rep.

Serija aviona dizajnirana je za česte letove na kratkim relacijama za 130 do 172 putnika u zavisnosti od verzije aviona i rasporeda sedenja. Verzije MD-80 imaju kokpit, avionsku i aerodinamičku nadogradnju zajedno sa snažnijim, efikasnijim i tišiim motorima serije.

Avioni serije MD-80 takođe imaju duže trupe od svojih ranijih DC-9, kao i duži domet. Neki kupci, poput American Airlines-a, još uvek avione u dokumentaciji o flotama nazivaju „Super 80“.

MD-80 je produžena verzija aviona Douglas DC-9. Njegov dizajn uključuje dva motora ugrađena u zadnji trup, mala i efikasna krila i T rep. Ima napredni avionski paket koji se sastoji od dva autonomna digitalna računara za navođenje letenja. Takođe, opremljen je i kontrolnim panelom sa sistemom za automatsku kontrolu i sistemom za izbor režima potiska.

American Airlines poseduje u svojoj floti ovaj avion, sa kapacitetom od 140 sedišta.

Da pročitate više informacija o avionu kliknite ovde.

pronadji-let-cta-dugme

Proizvođač: McDonnel Douglas

Model: MD-80

Kapacitet sedišta: 172

Dužina: 45.01m

Raspon krila: 32.82m

Brzina krstarenja: 873km/h

Visina krstarenja: 11.278m


Mapa sedišta

Mapa sedišta

Aviokompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Aleksandar

Ne znam da li uvek lete stjuardese iste ovim avionom, ali ako je tako uvek cu birati njega

5 godina ago

Review McDonnel Douglas MD-80.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *