Boeing 787 Dreamliner

avion-7Vodeća tehnologija u industriji Boeing 787 Dreamliner stvara izuzetne mogućnosti za avio kompanije širom sveta i dramatično poboljšava iskustvo putovanja avionom.

Neuporediva ekonomičnost i fleksibilnost aviona omogućavaju nosiocima profitabilno otvaranje novih linija kao i optimizaciju performansi flote i mreže. Za putnike to je prijatno iskustvo, sa više udobnosti i manje zamora. Dremliner efekat – bolji način za letenje.

Karakteristike aviona

Boeing 787 Dreamliner je dugotrajni, širokobrodni, dvomotorni jetliner koga odlikuje lagana konstrukcija. Avion čini 80% kompozitnih zapremina pa kao  materijale po masi koristi: 50% kompozita, 20% aluminijuma, 15% titanijuma, 10% čelika i 5% ostalih. Aluminijum je korišćen u celoj ivici krila i repa, titanijum je pretežno prisutan u elementima motora i zatvarača, dok su različite pojedinačne komponente sastavljene od čelika.

Spoljne karakteristike uključuju glatku konturu prednjeg dela, ojačane vrhove krila i motorne kese sa nazubljenim ivicama. Ovaj model aviona sa najdužim dometom može da leti do 14 140 km. Njegova brzina krstarenja iznosi 903 km/h. Dizajn aviona traje 44 000 ciklusa leta.

Ključna promena u odnosu na tradicionalne avione je električna komponenta. Zamenjuje vazduh koji odzračuje kompresore sa električnim pogonom i četiri od šest izvora hidraulične energije sa pumpama sa električnim pogonom, potpuno eliminišući pneumatiku i hidrauliku iz nekih podsistema, npr. starteri i kočnice motora.

Boeing kaže da ovaj sistem izvlači 35% manje energije iz motora, omogućavajući povećan potisak i poboljšanu efikasnost goriva. Ukupna dostupna električna snaga na vozilu je 1,45 megavata, što je pet puta više od snage dostupne na konvencionalnim pneumatskim avionima.

Najistaknutiji električni sistemi uključuju pokretanje motora, pritisak u kabini, oblaganje horizontalnim stabilizatorom i kočnice na točkovima. Zaštita od leda krila je još jedan novi sistem; koristi elektro-toplotne prostirke za grejanje na letvicama krila umesto tradicionalnog vrućeg vazduha.

Avio kompanija Air Europa ima u sklopu svoje flote avion ovog tipa.

Da pogledate stranicu proizvođača aviona kliknite ovde.

pronadji-let-cta-dugme

Proizvođač: Boeing

Model: 787 Dreamliner

Kapacitet sedišta: 330

Dužina: 68m

Raspon krila: 60m

Brzina krstarenja: 903km/h

Visina krstarenja: 13.100m


Mapa sedišta

Mapa sedišta

Aviokompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Aksentije

Mislim da im je ovo jedan od boljih aviona iz flote

5 godina ago

Review Boeing 787 Dreamliner.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *