Avro RJ85

avion-4Avro RJ85 je mlazni putnički visokokrilac, specijalizovan za usko-gradske aerodrome. Ima mogućnost smanjenja buke pri poletanju i sletanju i ispušta nisku emisiju štetnih gasova i kao takav je jedan od najtišijih i “najzelenijih” aviona na svetu. Sadrži 4 mlazna motora. Poseduje svoje stepenice.

Karakteristike aviona

Britanski Aerospace 146 (takođe BAe 146) je kratkotrajni i regionalni avion koji je u Velikoj Britaniji proizveden od strane British Aerospace-a, kasnije dela BAE Sistems.

Proizvodnja poboljšane verzije poznate kao Avro RJ počela je 1992. godine. Dalja poboljšana verzija sa novim motorima, Avro RJKS, najavljena je 1997. godine ali pre toga su napravljena samo dva prototipa i jedan proizvodni avion. Proizvodnja je prekinuta 2001. godine. Sa 387 proizvedenih letelica, Avro RJ / BAe 146 je najuspešniji britanski program civilnog mlaznog aviona.

Avro RJ 85 je visokokrilna konzola sa T-repom. Ima četiri turbo ventilatora postavljena na stubovima ispod krila kao i uvlačivi triciklistički mehanizam za sletanje. Avion ima vrlo tihi rad i plasiran je pod imenom Whisperjet.

Ima široku upotrebu na malim gradskim aerodromima, poput aerodroma u Londonu. U svojoj primarnoj ulozi služi kao regionalni mlazni, kratkoletni ili regionalni avion, dok se takvi primeri koriste i kao privatni avioni. U širokoj je upotrebi sa nekoliko evropskih prevoznika.

Verzija za prevoz tereta nosi oznaku “KT” (Kuiet Trader), a kabrioletni putnički ili teretni model je označen kao “KC” (brza promena). Na avion se može ugraditi “šljunkoviti komplet” kako bi se omogućile operacije iz grubih, nepripremljenih vazdušnih staza.

Avion ima malu količinu kompozitnog materijala, koji se koristi samo u delovima sekundarne konstrukcije. U početnoj proizvodnji imao je konvencionalnu kokpit i ručnu kontrolu leta. Pri pokretanju, ugrađeni pomoćni agregat potrošio je samo polovinu goriva i težio je samo trećinu koliko i drugi savremeni modeli.

Ovaj avion se nalazi u sklopu flote Aer Lingus avio kompanije.

Više informacija o avionu pročitajte ovde.

pronadji-let-cta-dugme

Proizvođač: BAE Systems

Model: RJ85

Kapacitet sedišta: 95

Dužina: 28.55m

Raspon krila: 26.34m

Brzina krstarenja: 780km/h

Visina krstarenja: 10.668m


Mapa sedišta

Mapa sedišta

Aviokompanije

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Agnija

Prilikom uzletanja je bio malo bucniji

5 godina ago

Review Avro RJ85.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *