O aerodromu

Aerodrom Lisabon Portela (Humberto Delgado – Lisbon Portela Airport) je glavni međunarodni aerodrom u Portugalu. Otvoren je 15. avgusta 1942. godine. Smešten je u urbanom okruženju sa godišnjim prometom oko 14 miliona putnika i 83.000 tona tereta.

Da pogledate red letenja kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

LIS

ikona money

ikona naslovaLounges

lounge

Tap Premium salon na aerodromu Portela

besplatan je za putnike biznis klase i za korisnike programa lojalnosti sa najvećim statusom koji putuju Tap Air Portugalom. Najbolja kuhinja u kombinaciji sa vrhunskim vinima, dostupan WI-FI, tuševi, igraonice za decu. Nalazi se u Šengen zoni

ABC Biznis salon na Lisabon aerodromu

dostupan je putnicima ekonomske klase, pogodnosti salona su: WI-FI, strana i domaća štampa, širok izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića, konferencijska sala, tuševi, TV, telefon. Nalazi se na Terminalu 1

ANA salon na aerodromu Humberto Delgado

je savršeno mesto za odmor i relaksaciju, smešten na Terminalu 1. Široka ponuda pića, kafa, čajeva, sendviča, WI-FI i kompjuteri, TV, domaća i inostrana štampa, soba za relaksaciju, zona za pušače

Plavi salon na Portela aerodromu

namenjen putnicima biznis i ekonomske klase, koji mogu da koriste razne pogodnosti: WI-FI, TV, konferencijske sale, novine, magazini, pristup putnicima sa invaliditetom.

ikona naslovaWiFi

wifi

WI FI je besplatan na aerodromu.

ikona naslovaCheck In

check-in

Putnici Tap Air Portugal mogu da se prijave na let 36h pre poletanja, odnosno 24h pre poletanja za letove do/iz SAD. Prijava za sve putnike je moguća:

  • na šalterima za prijavu
  • web stranici aviokompanije
  • preko mobilne aplikacije
  • na kioscima

Za putnike biznis klase i za korisnike programa lojalnosti sa najvećim statusom, postoji premium check in, posebni šaleteri smešteni na više lokacija na aerodromu.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Terminal 1 smešten je u glavnoj zgradi aerodroma i služi za dolaske i odlaske. Opslužuje internacionalne letove.

Terminal 2 smešten je južno od Terminala 1 i služi samo za dolaske pa je namenjen domaćim letovima. Postoji redovan prevoz sa shuttle busevima između dva terminala.

O terminalima

Terminali su jedinstven i svi gejtovi su povezani u jedinstven hol. Putniku od izlaska iz aviona u nešengenskoj zoni pa do izlaska sa aerodroma potrebno je manje od 10 minuta, dok je za prelazak rastojanja dva najudaljenija gejta na aerodromu potrebno pola sata.

Zbog aerodromskih procedura putnicima je potrebno minimum 60 minuta za transfer sa jednog na drugi let. Za transfer sa domaćeg na domaći let potrebno je 20 minuta.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Od aerodroma do centra grada možete doći metroom. Karta je jeftina, putovanje je udobno, vožnja do centra grada traje od 15min do 25min. Karta u jednom smeru košta  €1.40, dok cena dnevne karte iznosi€6. Dnevna karta može da se iskoristi za vožnju određenim autobusom, tramvajem, vozom.

Autobus – postoje tri autobuske linije-Aerobus 1,2,3 koji saobraćaju do centra grada na svakih 20min ili 40min. Takođe postoji i gradski autobuski prevoz i noćni autobuski prevoz koji saobraća od Lisabona do drugih gradova. Cena karte iznosi €3.50 za odrasle , €2 za decu.

Prevoz automobilima

Taksi – minimalna vožna po taksimetru iznosi €2, dnevna vožnja taksijem iznosi oko €15, dok noćna vožnja je skuplja. Taksi vozila nalaze se ispred aerodroma

Rent-a car je moguće iznajmiti sa vozačem ili bez vozača. Cene iznamljivanja su veće ukoliko se angažuje vozač i ako je automobil luksuzniji. Ako želite da iznajmite auto po ekonomičnoj ceni, neophodno je to uraditi pre dolaska na aerodrom.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Kratkoročni ili dugoročni parking je moguće rezervisati 6 sati unapred preko internet stranice za €5 po danu. Na taj način možete obezbediti sigurno parking mesto po povoljnoj ceni.

Postoji više parking zona na aerodromu:

  • jeftine zone – P5 i P3, otvoreni deo parkinga koji je udaljen 10min vožnje shuttle busom do terminala
  • klasičan parking-u delu P5, za unapred rezervisana mesta
  • premium zona – P2 – zatvoreni deo parkinga koji je direktno povezan sa terminalima

Parking je moguće platiti za 5 dana u svim zonama, cene su različite. Postoji ValetXpress ekstra usluga koja podrazumeva nadgledanje vozila, sigurnosno parkiranje i ostavljanje automobila na duži period.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Postoji veliki broj restorana, kafića, kioska brze hrane gde se može naručiti obrok.  U blizni se nalaze i duty-free radnji sa suvenirima, časopisima, dnevnom štampom, pićem, slatkišima, nakitom, kozmetikom.

Ostali sadržaji: menjačnice, banke, pošta, info pult, butici sa garderobom, konferencijske sale, prva pomoć, apoteke, ambulanta.

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Putnici sa invaliditetom mogu da koriste uslugu MyWay koja uključuje mehaničku pomoć prilikom korišćenja liftova, pokretnih stepenica,  signalizacije kao i pomoć asistenta tokom boravka na aerodromu. Ovu uslugu je potrebno rezervisati 48h pre dolaska na aerodrom.

Postoje posebna parking mesta, telefonske govornice, rampe, toaleti namenjeni za osobe sa invaliditetom.

ikona naslovaMapa aerodroma

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Blaginja

Prezadovoljna sam uslugama biznis salona na aerodromu

5 godina ago

Review Portela Lisabon.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *