O aerodromu

Aerodrom Peking Kapital (Beijing Capital International Airport) je sedište avio kompanija Air China, China Southestern Airlines i Hainan Airlines. Sa prometom od oko 90 miliona putnika na godišnjem nivou, aerodrom Peking ima titulu najprometnijeg aerodroma u Kini i spada u 10 najprometnijih aerodroma na svetu.

Osnovne informacije

ikona airport

PEK

ikona money

ikona naslovaLounges

lounge

Saloni na aerodromu Peking Kapital

  • Peking HNA klub/ Fortune Wings VIP salon smešten je na Terminalu 1. Salon se nalazi na velikoj površini sa brojnim sadržajima za relaksaciju i opuštanje, dostupne su engleske i kineske novine, masažeri, tuševi, kompjuteri, WiFi. Kapacaitet salona je 220 mesta. Švedski sto sa širokom ponudom jela i pića
  • Fortune Wings salon za srebrne/zlatne članove i za biznis klasu u ponudi su zona za odmor, TV, WiFi, kompjuteri, raznovrstan izbor hrane i pića
  • Peking HNA klub nalazi se na Terminalu 2 sa kapacitetom od 148 mesta. Zona za VIP goste, sobe za spavanje i tuširanje, prostor za čitanje, biznis zona
  • BGS Premier saloni su smešteni na Terminalima 2 i 3 i namenjeni biznis i ekonomskoj klasi. Dostuni su WiFi, novine, magazini, TV, hrana, piće.

ikona naslovaWiFi

Wifi

WiFi je besplatan na aerodromu. Da biste dobili nalog i lozinku za pristup internetu dovoljno da imate kineski mobilni broj ili da skenirate pasoš na info pultu.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava za let putem ineterneta je dostupna oko 40 do 42 sata ranije za međunarodne letove, za domaće letove nekoliko sati pre poletanja.

Prijava na let na aerodromu: Potrebno je stići do 50-60 min pre međunarodnih letova, 45 min pre domaćih letova, prijaviti se na šalteru, preuzeti kartu za ukrcavanje i predati prtljag.

Moguće je prijaviti se na let na interaktivnom kiosku: potrebno je uneti prezime, broj rezervacije ili karte, moguće je izabrati sedište, preuzeti kartu za ukrcavanje i ostaviti prtljag.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer-zona

Transfer Zona

Terminal 1 namenjen je domaćim letovima avio kompanije Hainan Airlines i Grand China Air. Poseduje 16 gejtova i najmanji je terminal na aerodromu.  Udaljen je od Terminala 2 oko 10-15 minuta hoda, a povezani su linijom shuttle busa. Zona za polaske i odlaske nalazi se na istom spratu, kao i druge usluge.

Terminal 2 opslužuje međunarodne letove kompanija Hainan Airlines, China Southern Airlines, China Eastern Airlines i drugih. Sastoji se od tri nivou: na prvom je zona za dolaske, izgubljeno & nađeno, na drugom nivou je zona za domaće i međunarodne odlaske, a na trećem nivou dolasci.

Terminal 3 je namenjen letovima kompanije Air China i članovima alijansi Star Alliance i One World. Jedan od najvećih terminala na svetu sa 160 gejtova. Ogroman transfer centar sa brzim vozom gde vožnja traje oko 3-4 minuta. Terminal 3 udaljen je 5km od Terminala 1 i 2, pa su povezani shuttle bus linijom koja saobraća 24h dnevno. Terminal se sastoji od 4 nivoa: 2 nivoa su namenjena međunarodnim dolascima i odlascima, 2 nivoa su namenjena domaćim dolascima i odlascima.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Transport sa aerodroma u Pekingu

Ekspres podzemna železnica –polasci su na svakih 10 min sa Terminala 2 i 3 do centra grada. Vožnja traje oko 20 min, a cena karte iznosi 25¥ i može se kupiti na aerodromu ili na kioscima za prodaju karata.

Kraktak video klip sa instrukcijama za ekspresnu pozemnu železnicu pogledajte ovde.

Autobus – postoje brojne lokalne gradske i regionalne autobuske linije koje saobraćaju od i do aerodroma. Polasci su sa Terminala 2 i 3. Cena vožnje iznosi od 2-11¥ u jednom smeru, a polasci su na svakih 10 do 30 min.

Shuttle autobusi – saobraćaju između terminala besplatno na svakih 10 min tokom 24h dnevno.

Taksi – vozila su smeštena ispred terminala 1, 2, 3. Rezervacija taksija se naplaćuje, minimalna cena vožnje je 13¥ za 3km vožnje. Prosečna cena vožnje do centra grada iznosi od 100-200¥.

Rent-a car – ako ne posedujete kinesku vozačku dozvolu, savetuje se da iznajmite auto sa uslugom vozača. Auto možete rentirati pre dolaska na aerodrom.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Parking na aerodromu

Aerodrom ima 4 numerisane parking garaže 1, 2, 3 i 5. Plaćanja se vrše kreditnom karticom, za VIP goste postoji određen popust.

Parking 1 – nalazi se ispred Terminala 1, sa 700 mesta. Garaža je pogodna za kratka parkiranja manjih i većih vozila. U zavisnosti od veličine vozila, tarife mogu da se menjaju. Za vozila koja imaju manje od 19 sedišta parkiranje iznosi oko 2.5¥ za prvih 15min do 80¥ po danu, vozila koja imaju više od 19 sedišta cena je od 5 do 160¥.

Parking 2 – nalazi se ispred Terminala 2 sa 4200 mesta, od kojih je 20 prilagođeno putnicima sa invaliditetom. Ima 6 nivoa, 4 podzemna i 2 u prizemlju. Za manja vozila cene parkiranja se kreću kao i kod parkinga 1.

Parking 3 – nalazi se kod Terminala 3 sa 4300 mesta za automobile i minibuseve. Garaža se sastoji od prizemlja, prvog i drugog sprata.

Parking 5 – nalazi se severno od Terminala 1, ima više od 125 parking mesta za mala i velika vozila. Ima 4 prilaza i 4 izlaza.

ikona naslovaFree Shop

Free-shop

Aerodrom raspolaže velikim brojem radnji poznatih brendova, kozmetike, parfema, časopisa. Takođe, nalazi se i puno restorana, snack barova i kafića gde se putnici mogu osvežiti i odmoriti. U ponudi su:

  • menjačnice, banke, pošte
  • igraonice, prostorije za decu i bebe
  • telefonske govornice, kompjuteri, faks
  • informacije za turiste
  • ambulante, centri za masažu, sobe za odmor
  • konferencijske sale za poslovne sastanke

ikona naslovaLica sa invaliditetom

lica-sa-invaliditetom

Aerodrom Peking je u potpunosti adaptiran za potrebe putnika sa invaliditetom. Označena parking mesta, Brajeva azbuka za slepe, toaleti posebno prilagođeni, pultovi, liftovi sa zvučnom signalizacijom i specijalnim prilazom.

ikona naslovaMapa aerodroma

mapa-aerodroma-Peking-Capital

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Arsenije

Osoblje aerodroma je preljubazno, sproveli su me do samog gejta

5 godina ago

Jelena Mišić

Ja sam ostala bez reči kako dobro izgleda ovaj aerodrom. Kupila sam avio karte preko Aeroflot avio kompanije i letela za Peking.. Za mene, ovo je bila dodatna turistička tura.

5 godina ago

Review Peking Kapital.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.