O aerodromu

Fransisko Sa Karneiro ili jednostavno Porto (Francisco Sá Carneiro Airport) je međunarodni aerodrom koji se nalazi 11km severozapadno od centra grada Porto, u Portugalu. Osnovan je 1945. godine. Trenutno je drugi u zemlji po prometu putnika.

Predstavlja bazu za EasyJet, Ryanair, TAP Air Portugal i TAP Express. Da pogledate red letenja, kao i da saznate do kojih sve destinacija može da se leti sa aerodroma Porto kliknite ovde.

Osnovne informacije

ikona airport

OPO

ikona money

EUR

ikona naslovaLounges

lounge

ANA Lounge –  nalazi se u glavnoj sali za odlaske. Dizajniran za udobnost i praktičnost, nudi prijatnu i opuštenu atmosferu sa panoramskim pogledom na pistu. Putnicima su u ponudi: alkoholna i bezalkoholna pića, internet, časopisi i magazini, sala za konferenciju, faks, telefon i TV. Obezbeđen je pristup osobama sa invaliditetom. Salon je otvoren od 05:00 do 23:00h, 7 dana u nedelji.

ikona naslovaWiFi

wi fi

Aerodrom je pokriven internetom – putnici ga mogu koristiti prvih 30 minuta besplatno.

ikona naslovaCheck In

check-in

Prijava na let na šelterima:

  • 90 minuta za letove unutar šengenske zone,
  • 120 minuta za nešengenske letove (unutar Evrope) i
  • 180 minuta za interkontinentalne.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Aerodrom ima jedan putnički terminal koji služi za domaće, međunarodne, niskobudžetne i čarter letove.

Terminal se sastoji od tri nivoa:

  • prizemlje – dolasci. Na ovom nivou se nalazi deo za prijavu prtljaga plus šalter za iznajmljivanje automobila i prva pomoć.
  • drugi nivo – deo za ukrcavanje.
  • treći nivo – odlasci.

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Aerodrom Porto transport

Autobus – postoje redovne autobuske linije 601, 602, 604 i 3M koje saobraćaju do centra grada. Karta u jednom pravcu iznosi 1.85€.

Shuttle – uslugom prevoza do centra Porta upravlja Goin′ Porto i aerodromski prevoz, dok Get Bus vrši usluge za Guimaraes i Braga.

Metro – Porto do Metro’s Violet Line redovno saobraća do centra grada od 06:00 do 01:00h. Stanica se nalazi odmah izvan terminala. Vreme putovanja je oko 30 minuta, a cena karte u jednom pravcu 1.85€.

Taxi – Taxi vozila se nalaze izvan dela za dolaske. Na raspolaganju su 24h dnevno. 20% doplate se plaća vikendom, praznicima i u terminu od 21:00 do 06:00h. Tarifa se kreće od 20 do 30€ do centra grada.

Rent-a car – vozila više rent-a car kompanija se mogu iznajmiti u nekom od njihovih pultova koji se nalaze u prizemlju aerodroma.

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom raspolaže sa oko 3000 parking mesta koja su dostupna 24h dnevno. Svaka parking zona ima mesta za dugoročno i kratkoročno parkiranje.

PO je pokriveni praking, P1, P4 i P6 su na otvorenom.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Na aerodromu postoji nekoliko prodavnica, uključujući modne detalje, nakit i elektronske uređaje, knjižare i prodavnice suvenira. Nakon trgovine se može predahnuti u nekom od restorana koji služe portugalske specijalitete, sladoled i bar specijalizovani za pivo.

ikona naslovaLica sa invaliditetom

ikonica-invalidska-kolica

U terminalu se nalaze liftovi i prilagođeni toaleti. Putnicima kojima su potrebna invalidska kolica savetuje se da u vreme rezervacije obaveste avio kompanije i osoblje aerodroma o svojim potrebama.

ikona naslovaMapa aerodroma

Porto mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Sladjana Stanisic

Mileva

Odlična ponuda aerodroma ali osoblje bi moglo biti ažurnije – dugo se čeka za prijavu na let.

5 godina ago

Review Fransisko Sa Karneiro Porto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *