O aerodromu

Aerodrom Ataturk je glavni međunarodni aerodrom u Istanbulu i ujedno najveći u Turskoj. Smešten je 24km zapadno od centra grada.

Ukoliko vas zanimaju dolasci/polasci to možete proveriti na stranici aerodrom Ataturk red letenja. 

Osnovne informacije

ikona airport

IST

ikona money

TRY

ikona naslovaLounges

lounge

Aerodrom Ataturk Lounges

Primeclass lounge (International) – na međunarodnom Terminalu, otvoren 24h. Dostupan je samo putnicima čiji je odlazni let međunarodni. Na raspolaganju su: wifi, tuš kabina, igraonica za decu, piće i švedski sto, časopisi i dnevna štampa …

Prime class lounge (Domestic) – drugi sprat, na domaćem terminalu, otvoren je od 04:00 do 00:00. Dostupan putnicima čiji je odlazni let domaći. Na raspolaganju su: balkon, TV, tableti i računari, švedski sto, grickalice, piće, prostorija za pušače, časopisi …

Comfort Lounge (International) – postoje dva salona Comfort Lounge I (međunarodni terminal, Mezzaine Level), i Comfort Lounge II (međunarodni terminal, nakon pasoške kontrole). Putnici imaju na raspolaganu: tuš kabine (salon I), TV (salon II), fax (salon II), telefon (salon II), časopise, piće …

HSBC Club Lounge – međunarodni terminal, drugi sprat. U ponudi su: piće, fax, internet, časopisi, TV …

ikona naslovaWiFi

wifi

WiFi na aerodromu je besplatan u prva 2 sata korišćenja, a neograničen u salonima.

ikona naslovaCheck In

check-in

Aerodrom Ataturk Check In

 • šalterima za prijavu na let: zatvaraju se 45 minuta pre leta za domaće i 60 minuta za međunarodne letove. Pored pasoša, može se koristiti lična karta, vozačka dozvola, venčani list kao sredstvo identifikacije.
 • interaktivniim kioscima: ukoliko putnik nema predati prtljag može ići direktno na gate za ukrcavanje, u suprotnom kofer mora prijaviti na nekom od šaltera pre leta.
 • putem interneta: na web stranici avio kompanije i putem mobilne aplikacije. Nakon prijave putem interneta, potrebno je doći na aerodrom 1h pre domaćih letova, i 2h pre međunarodnih.

ikona naslovaTransfer Zona

transfer

Na aerodromu se nalaze 2 putnička terminala koja su međusobno povezana:

 • Terminal za domaće letove: manji i stariji terminal za letove unutar Turske
 • Terminal za međunarodne letove

ikona naslovaTransport sa aerodroma

transport-sa-aerodroma

Aerodrom Ataturk Transport

 • metro i tramvaj: od aerodroma do centra grada se može stići metroom, linijom M1A (na 6 minuta do stanice Zeytinburnu, gde se preseda na tramvaj T1 (na 5–10 minuta). Vožnja traje oko 45 minuta. Za oba prevoza potrebna je po 1 karta (žeton), koja se može kupiti gotovinom na automatu. Karta košta oko 1€.
 • autobus Havabüs: polasci su na svakih 30 minuta od ranog jutra do kasno uveče. Vožnja do centra grada traje 40 minuta. Cena karte u jednom pravcu je oko 3€, a povratna oko 5€.
 • taxi: stajalište taxi vozila se nalazi kod dela gde su dolasci. Vožnja se naplaćuje po taksimetru po istoj tarifi i danju i noću. Vožnja traje od 40 do 55 minuta u zavisnosti od saobraćaja.

Naravno, postoji lokalni prevoz u vidu malih kombija, poznatiji kao dolmuš koji se zaustavlja na ulici i možete da izađete iz njega gde god želite (nema stanica).

ikona naslovaParking i garaža

parking

Aerodrom Ataturk Parking

Aerodrom raspolaže parkingom koji se nalazi u višespratnoj zgradi i na otvorenom. Podeljen je na tri zone: žuta, crvena i plava. Može se platiti gotovinom ili karticom.

Postoji otvoren i zatvoren parking, gde zadržavanje košta nekoliko eura po satu, a dnevno do 10eur. Mesečno parkiranje na otvorenom se kreće od 50eur, a na zatvorenom od 65eur.

Određeni broj mesta za parkiranje je dostupan putnicima umanjene sposobnosti kretanja, a za invalide je parking besplatan do 15 dana.

ikona naslovaFree Shop

Šoping

Na aerodromu Ataturk su u ponudi kafići, prodavnice, i butici gde se mogu naći poznati modni brendovi, lokalna hrana, pića, dnevna štampa, kozmetički proizvodi….

 • Apoteka – 30 apoteka na terminalima za domaće i međunarodne letove. Otvorene 24h dnevno.
 • Klinika – 2 klinike na terminalima za domaće i i međunarodne letove
 • Kapela – 8 islamskih soba za molitvu širom aerodroma (posebno za muškarce i žene). Otvorene 24h dnevno.
 • Bankomati – 30 bankomata
 • Poslovnice turskih banaka

ikona naslovaLica sa invaliditetom

invalidi

Aerodrom Ataturk ima liftove, kupatila dizajnirana za putnike u invalidskim kolicima i posebna parking mesta. Putnici sa invaliditetom koji žele asistenciju pri ukrcaju na let, trebaju unapred zatražiti tu uslugu od svoje kompanije ili agenciju gde su kupili kartu, ili ako žele aerodromska kolica. Postoji interni aerodromski taksi prevoz, nakon pasoške kontrole – u zoni Dolasci, ukoliko je potrebna da se pređe velika razdaljina do kapija.

ikona naslovaMapa aerodroma

Aerodrom Ataturk mapa

Prijava na newsletter za avionske karte

Obaveštenja, popusti i akcije

Želim prvi da saznam najjeftinije cene avio karata!

Treba vam pomoć?

Pomoć

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervisanja avio karte ili neka dodatna informacija. Mi smo tu za vas.

Anonimni

Caka

Kupio sam parfem za male pare, djevojka odusevljena

5 godina ago

Review Ataturk Istanbul.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *