Jedan od najvećih finskih gradova, Turku, smešten na ušću reke Aura u Baltičko more, nalazi se na jugozapadu zemlje okružen jezerima i ostrvima.

Nekadašnja prestonica, danas je najprometnija luka i značajan industrijski centar, prepoznatljiv po velikom broju naučno-tehnoloških parkova.

Metropola, najstarija u ovom delu Skandinavije, pored tradicionalne arhitekture i muzeja, poseduje moderna zdanja, prirodne lepote i mnoštvo ponuda posvećenih turistima i posetiocima.

Beograd Turku avio karte je najbolje online rezervisati za let preko Štokholma. Najbolja je cena i kombinacija Air Serbia i SAS avio kompanija.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Najznačajnija obeležja koje Turku nudi su:

  • Zamak
  • Stari grad (Aboa Vetus)
  • Istorijski muzej
  • Katedrala
  • Staza po arhipelagu

ŠOPING

Želite jedinstven suvenir, koji će vas podsećati na divne trenutke provedene u Turku? Onda svakako trebate kupiti:

  • Kuksa – drvene šolje, glavni suvenir Finske
  • Ručno rađene predmete iz dela grada Luostarinmäki
  • Jenkki zvakaću gumu, koja je proizvedena ovde još 1975. godine

HRANA I RESTORANI

Tradicionalna jela

Proglašeno od strane Finaca kao glavno obiležje nacionalne kuhinje je ražani hleb. Svakako postoje i druga jela koja svakako morate probati, kao što su: Koskenkorva (nacionalno piće,nalik na vodku), Kalakukko (hleb punjen sitnom jezerskom ribom), Karjalanpiirakka (pecivo punjeno pudingom od riže), Supa od lososa itd.

HOTELI

Kada ste u najstarijem finskom gardu i bivšoj prestonici, pristupačne i povoljne cene smeštaja mogu se naći na linku hoteli u Turkuu.

TRANSPORT

Trebate prevoz od aerodroma? Evo par informacija da vam olakšaju!

Aerodrom je udaljen 9km od centra grada. Od aerodroma Turku do centra grada saobraćaju autobusi, linija 1, na svakih 15 min, karta u jednom smeru za odrasle je 3€, dok je za decu 1.50€, a mogu se kupiti kod vozača.

Naravno, postoji i veliki broj taxi vozila pozicionarih na aerodromu, odmah na izlazu sa terminala. Cena vožnje do centra grada je od 25€. Svoj taxi možete i rezervisati ovde.

Anonimni

Cajka

Hrana je neverovatna u ovom gradu

5 godina ago

Review Turku. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago