Budimpešta

Glavni i najveći grad Mađarske, nastao spajanjem Budima i Pešte i smešten u srcu Panonske nizije, nalazi se na Dunavu okružen brojnim geotermalnim izvorima.

Nekadašnja carska prestonica raskošne arhitekture i izuzetnog kulturnog nasleđa, smatra se jednom od najlepših u Evropi.

Predivni mostovi, crkve i katedrale, prostrani trgovi i gastronomija po kojima je Budimpešta prepoznatljiva, razlog su posete brojnih turista koji uživaju u čarima ove metropole.

Beograd Budimpešta avionske karte rezervišite popunjavajući formu na početku ove stranice. Za Beograd unesite BEG, a za Budimpeštu BUD. Najkraći let i najbolju cenu ima Austrian Airlines sa međusletanjem u Beču u oba smera.

Od 2020. godine avio kompanija LOT ima direktan let iz Beogarda svakog dana.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Pri boravku u Budimpešti možete videti jako puno znamenitosti, a mi preporučujemo:

  • Budimski dvorac
  • Parlament
  • Trg Heroja
  • Etnografski muzej
  • Baziliku Svetog Stefana

ŠOPING

Suvenire, autentične predmete i tradicionalne mađarske proizvode možete kupiti šetajući glavnom gradskom pijacom Central Market Hall u Pešti, dok u Falk Miksa utca potražite najpoznatije antikvarnice.

Veliki izbor radnji sa domaćim i stranim brendovima nalazi se u ulicama Váci utca i Deák Ferenc utca, a ekskluzivnu garderobu modnih dizajnera i prestižne juvelirnice pogledajte u Andrássy Avenue.

Ako pored kupovine na jednom mestu želite i zabavu, to možete učiniti u nekom od tržnih centara, a najpopularniji su WestEnd City Center, Corvin Plaza i Arena Mall.

HRANA I RESTORANI

  • Gulaš (Gulyás) – najpopularnije mađarsko jelo koje se pravi od govedine, šargarepe, krompira, začina i naravno – paprike. Ime ovog jela znači ,,pastir” jer su ga izmislili pastiri, koji su ovo jelo pravili u kotliću koji je visio iznad vatre.
  • Ribarska supa (Haláslé) – pravi se u kotliću iznad vatre. Čine je pomešane vrste ribe (najčešće šaran, som, smuđ i štuka) i velika količina ljute paprike, koja joj daje karakterističnu crvenu boju.
  • Langoš (Lángos) – duboko prženi hleb prekriven sirom. Na budimpeštanskim ulicama možete ga često videti i kupiti. Prodavce langoša možete pronaći na skoro svakoj ulici
  • Kurtuš Kolač (Kürtőskalács) – poslastica valjkastog oblika koja se tradicionalno peče na ćumuru i ima sladak karamelizovan preliv na koji se često dodaje cimet, kakao ili orasi.

HOTELI

Ukoliko putujete u najveći grad Panonije i jednu od četiri evropske prestonice na Dunavu, širok izbor smeštaja sa povoljnim cenama pogledajte na linku hoteli u Budimpešti.

Anonimni

Jagoda

Jutra i noci su hladni a preko dana je jako toplo

5 godina ago

Review Budimpešta. Odustani od odgovora

Share
Published by
Balsa Lazarevic

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago