Jedan od najlepših gradova Bosne i Hercegovine, Mostar, kroz koji protiče reka Neretva, nalazi se na jugu zemlje okružen krečnjačkim brdima.

Poznat po etničkoj raznolikosti i specifičnoj arhitekturi nastaloj pod uticajem brojnih osvajača, prepoznatljiv je po impozantnom Starom mostu, koji vekovima fascinira svakog ko ga ugleda.

Rodno mesto Šantića i večita inspiracija Ive Andrića, odiše duhom prošlih vremena kojim privlači brojne turiste i pravi je izbor odmora i užitka.

Avionske karte za Mostar možete rezervisati online na našem sajtu. Trenutno postoje samo letovi sa međusletanjima – kombinovano lete Croatia Airlines i Lufthansa.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Preporučujemo vam da pri boravku u Mostaru obavezno posetite:

  • Stari most
  • Karađozbegovu džamiju
  • Kazandžiluk
  • Muzej Hercegovine
  • Kuću Muslibegovića

ŠOPING

Šetajući ulicama Mostara, naići ćete i na stari bazar, Kujundžiluk. Tu se još uvek proizvode autentični suveniri, umetnine i ručno rađeni predmeti od bakra. Tu se takođe mogu naći i brojne galerije i juvelirnice sa dugom tradicijom.

Sve popularniji među posetiocima su i tržni centri Mepas Mall i Piramida Shopping Center.  U okviru njih je veliki broj radnji domaćih i svetskih modnih brendova.

HRANA I RESTORANI

Bosanskohercegovačku tradicionalnu kuhinju karakterišu balkanski specijaliteti, koji spajaju ukuse Istoka i Zapada. Posebno treba izdvojiti teletinu, jagnjetinu, piletinu i ribu (pastrmku koja se uzgaja u rekama širom BiH, morsku ribu i druge plodove mora).

Mnogi obroci uključuju mahunarke, voće i povrće, naročito tikvice, šargarepu, paprike, patlidžane, spanać, pasulj, luk, beli luk i paradajz. Od začina se koristi: so, biber, ljuta papričica, peršun, lovor, bosiljak i dr.

Upotreba svežih namirnica, proizvedenih na prirodan način, čini ovu kuhinju posebno ukusnom i kvalitetnom. Sosovi su prirodni, jer se zasnivaju na povrću, a često se uz obrok pije i jogurt.

Hercegovačka kuhinja se malo razlikuje od bosanske: koristi više povrća u pripremi jela, ukusnija je i laganija. Trpeza je nepotpuna bez mlečnih proizvoda: mleka, jogurta, kajmaka i mladog sira.

Mostar je pun ugostiteljskih objekata u kojima se mogu probati izvanredna jela po prihvatljivoj ceni. U najekonomičnije spadaju buregdžinice, u kojima se mogu dobiti slane i slatke pite, a u nekima i topli tradicionalni obroci koji se mogu jesti u restoranu ili poneti kući (aščinice).

HOTELI

Ako poželite da upoznate biser Hercegovine i uverite se u lepote ovog grada, veliki izbor najpovoljnijih cena možete naći na linku hoteli u Mostaru.

Anonimni

Jelica

Nocni zivot je odlican

5 godina ago

Review Mostar. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago