Rezervišite avio karte za Kairo i upoznajte glavni grad Egipta, smešten na obalama i ostrvima reke Nil, na severu zemlje.

Najnaseljenija metropola kontinenta i jedna od najvećih na svetu, kulturni je i istorijski centar arapskog sveta i kolevka drevne civilizacije.

Prestonica burne prošlosti, koja je hrabro odolevala svim osvajačima, danas je nezaobilazna turistička destinacija impresivne i raznovrsne arhitekture.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Ukoliko odlučite da kupite avio karte za Kairo, preporučujemo da obavezno posetite:

  • Gradski toranj
  • Nacionalni arheološki muzej
  • Stari Kairo
  • Islamski Kairo
  • Piramide u Gizi

Najpristupačnije cene direktnih avio letova za Kairo kompanijama Air Serbia (utorkom i petkom) i Tunisair potražite i rezervišite online na našem sajtu.

ŠOPING

Najpoznatija pijaca na otvorenom, Khan el-Khalili, mesto je na kome možete naći najraznovrsnije proizvode. Suveniri, unikatni predmeti, nakit, namirnice, lokalna jela… sve se to nalazi u okviru ove tržnice stare pet vekova.

Ručno rađeno posuđe, grnčariju i umetnine pogledajte u ulicama Talaat Harb Street, Mohammed Abdou Street i trgu Attaba Square. Tradicionalnu odeću i popularne strane brendove možete kupiti u nekom od tržnih centara. Izdvajamo The First Mall, Nile City Towers i City Stars Heliopolis.

HRANA I RESTORANI

Egipatska kuhinja – jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjena belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je obavezan dodatak i poznat je pod imenem “egipatski pirinač”.

Definitivno ćete videti uticaj turske kuhinje u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Ali, postoje dva jela koja su zaista egipatska: foole meddamis i koshari.

Foole meddamis se pravi od sušenog fava pasulja, a Koshari od braon sočiva i pirinča. Fava pasulj se u Egiptu jede svaki dan.

Za doručak i za večeru, najčešće se jede kao pire sa uljem, kuminom i sokom od limuna, serviran u pita hlebu.

Koshari je kombinacija pirinča, sočiva, testenine i prženog luka serviran sa sosom koji može biti blag ili ljut.

Falafel, prženi pire od pasulja ili leblebija sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu.

Za dezert se služi pecivo punjeno smokvama, urmama i orasima, i natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (sutlijaš) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno pomorandže, urme i smokve se često jedu.

HOTELI

U najvećem gradu Afrike i prestonici faraona, veliki izbor smeštaja po najpovoljnijim cenama nađite na linku hoteli u Kairu.

Jedini period u godini kada se ne preporučuje obilazak egipatske prestonice je tokom vrelih letnjih meseci (od juna do septembra).

TRANSPORT

Metro u Kairu, koji ima tri linije, saobraća na dužini od 79 kilometara i ima ukupno 64 stanice. Egipatski metro na dnevnoj bazi koristi tri miliona ljudi.

Anonimni

Hranislav

ne bih preporucila nikome

5 godina ago

Review Kairo. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago