Lion je stari grad u centralnoj Francuskoj, treći po veličini, u istočnom delu zemlje.

Predstavlja jedan od najstarijih centara za proizvodnju majolike, svile i fajansa. Nalazi se na ušću reke Saone u reku Ronu, na nadmorskoj visini od 162-305 m.

Na području grada preovladava sredozemna i umereno-kontinentalna klima.

Rezervacija avio karte Beograd Lion

Aviokompanija Wizz Air leti direktno na relaciji Beograd Lion i po najpovoljnijoj ceni mozete kupiti avio karte na nasem sajtu. Cena povratne avio karte se krece oko 155€.

Montenegro Airlines leti na relaciji Podgorica Lion subotom u 7:00h, a cene avio karata kreću se od 392€.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Više od 10 % arhitekture i znamenitosti Liona je svrtsano na listu UNESCO kulturne baštine.

  • La Place Bellecour – predstavlja najveći trg u Lionu, četvrti po veličini u Francuskoj i najveći pešački trg u Evropi. Na površini od šest hektara centralnim delom dominira spomenik posvećen Luju XIV. Ovaj francuski kralj prikazan je na konju, a često je mesto sastajanja stanovnika i posetilaca grada. Tu su i spomenici posvećeni Antoanu de Sentu Egziperiju i Malom princu.
  • La Croix Rousse – brdo obeleženo proizvodnjom svile. Nosi ime Riđi krst zbog krsta od crvenkastog kamena postavljenog u 16. veku. Ovaj deo Liona je  počeo da se razvija u 18. veku kada je počela proizvodnje svile. Nadimak ovog brda je „brdo koje radi“, nasuprot brda Fourviére „koje se moli“.
  • La Fête des Lumières (Festival svetlosti) – u vreme održavanja Festivala svetlosti ovaj grad postaje prestonica svetlosti i privlači veliki broj turista.
    Vieux Lyon (Stari Lion) –  jedna od najvećih renesansnih celina u Evropi. Tu se nalazi veliki broj znamenitosti grada sa specifičnom i očuvanom arhitekturom.
  • The Beaujolais wine route (Vinarijska regija Beaujolais) – obilazak ove vinarijske regije je prava atrakcija za turiste, ljubitelje vina, rustičnih zdanja i zamkova( La Chaize Castle in Odenas, Corcelles Castle i Juliénas Castle). Preko grebena do dolina nailazi se na pejzaže koji oduzimaju dah i na toplu dobrodošlicu meštana.

ŠOPING

Bez obzira na vaš ukus ifinansije, na ulicama Liona ćete naći sve ono što vam treba.

  • Marche de l’artisanat et des metiers d’art na obali reke Saone – svake nedelje ujutru skulptori, slikari, draguljari, modni dizajneri, pesnici i muzičari izlažu svoja dela na obali reke Saone čija dela se mogu naći po pristupačnoj ceni.
  • Soulful Croik-Rousse – četvrtina brda poznato po svojoj industriji svile – ima selo u sebi i fantastično tržište hrane. Više od 100 trgovaca na svojim štandovima prodaje lokalne sireve, meso, specijalitete i hleb. Utorak je najbolji dan za posetu kada se mogu naći tkanine od svile.
  • La Part-Dieu Shopping Center – smešten u rue du Docteur Bouchut, otvoren od 9:30 do 20:00.
  • Confluence – tržni centar koji predstavlja novo i prozačno iskustvo za svakog ljubitelja šopinga.

HRANA I RESTORANI

Lion važi za svetsku prestonicu gastronomije. Oduvek poznat po svojim kvalitetnim, klasičnim receptima koji se mogu probati u nekim od restorana.

Specijaliteti

  • Tablier de Sapeur – lokalno jelo od marinirane govedine, limunovog soka, bibera, senfa, mrvica hleba spemljeno na poseban način. Služi se sa dobrim majonezom, tartar sosom i krompirom na pari.
  • Harengs à la Lyonnaise – marinirana haringa sa peršunom, crnim lukom. Služi se sa krompirom obarenog u kori.
  • Lyonnais Salad – salata od maslačka, sa dresingom od senfa.

HOTELI

Grad ima širok spektar pristupačnog smeštaja, od budžetskih hotela do pansiona sa noćenjem i doručkom, do iznamljivanja kućnog smeštaja. Hoteli se mogu svrstati u sledećim kategorijama:

  • Luksuzni hoteli
  • Butik hoteli
  • Hosteli

Možete se više informisati o cenama i pronaći opise na linku Hoteli u Lionu.

TRANSPORT

Lyon-Saint Exupéry Airport  je udaljen preko 20 km od centra grada

  • Rhonexpress:  tramvaj od aerodroma do železničke stanice svakih 15 minuta. Cena: od 16.10 do  27.80€. Karta za decu ispod 12 godina je besplatna.
  • Taxi: cena od 50 do 100€
  • Blablacar – mobilna aplikacija bazirana na grupnoj vožnji. Na raspolaganju desetine putovanja po ceni od 3-6€. Treba imati na umu da vozač odlučuje o vremenu odlaska i mestu za odlazak.
  • Ubber app – sve popularniji način prevoza do željene destinacije sa vozačima bez licence. Možete rezervisati vožnju i platiti karticom, a ima dodatnu prednost što dobijate unapred cenu pre rezervacije.

Anonimni

Koviljka

pazite se tokom noci, nije bas prijatno, bar u karju gde smo mi bili

5 godina ago

Review Lion. Odustani od odgovora

Share
Published by
marko

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago