Lajpcig – najveći grad savezne pokrajne Saksonije smešten na severo-istoku Nemačke.

I pored toga što je bio bombardovan od strane saveznika u Drugom svetskom ratu, neke od njegovih najlepših i istorijski najznačajnijih građevina su ostale netaknute poput crkve Svetog Tomasa u kojoj je slavni nemački kompozitor klasične muzike Johan Sebastian Bah počeo da stvara svoje ime.

Kroz grad dominiraju široke ulice i prepoznatljiv je po baroknoj arhitekturi. To je grad kulture i umetnosti, studentski grad, koji isto tako pruža uzbudljiv noćni život i razne sportske manifestacije, svakako grad koji je vredan pažnje svakog posetioca.

Rezervacija avio karte Beograd Lajpcig

Montenegro Airlines letovi za Lajpcig su svakog četvrtka i nedelje iz Tivta. Cene avio karata se kreću već od 185€, a mozete ih online rezervisati na nasem sajtu.

Iz Beograda, kompanijom Lufthansa mozete da letite za Lajpcig preko Minhena ili Frakfurta. Avio karte mozete platiti preko racuna, ebankingom, u banci ili Visa ili Master kreditnom karticom direktno na nasem sajtu.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Grad Lajpcig nudi širok izbor turističkih atrakcija koje ni jednog turistu neće ostaviti ravnodušnim.

  • Zoološki vrt (“Lajpciška zoološka bašta“) je jedan od najstarijih na svetu. Postoji još od 1877. godine.
  • Gondwanaland – tropska avanturistička izložba pruža dodir nekarakteristične tropske klime za grad Lajpcig. Posetioci se tu mogu upoznati  sa 17.000 različitih biljaka i 300 različitih životinja, uključujući i jedinog nemačkog Komodo zmaja, dugačkog čak 2.5m.
  • Utakmice fudbalskog kluba Lajpcig koji nastupa na velelepnoj Red Bull areni u najkvalitetnijoj nemačkoj fudbalskoj ligi, a sve kroz podršku svojih vernih navijača koji stvaraju uzbudljivu sportsku atmosferu.
  • Krystallpalast – raznovrsno pozorište koje nudi zajedno muziku, glumu, ples i razne vrste zabave koje podsećaju na raznovrsne tradicije i daju zasluženu reputaciju Lajpcigu kroz zvanje “Mali Pariz”.

ŠOPING

Ukoliko želite svoje vreme iskoristiti za shopping u gradu se nalazi veliki broj suvenirnica, biblioteka i butika za svačiji ukus.

  • Stare Gradske Vijećnice gde se prodaju interesantni suveniri i literatura, preko
  • Königshaus- und Messehof passage, gde se nalazi veliki broj luksuznih radnji i butika, sve do
  • Lajpciške pijace sveže hrane na kojoj se prodaju agrokulturni proizvodi od strane lokalnih farmera i koja je najpopularnija među građanima i turistima. Ona se nalazi blizu centralnog stadiona (sadašnja Red Bull arena), gde turisti mogu naći skoro sve šta im srce poželi

HRANA I RESTORANI

Lajpcig nudi veliki broj kafeterija, pabova i restorana sa izborom domaće i internacionalne kuhinje.

  • Građani Lajpciga su prepoznatljivi kao veliki ljubitelji kafe što i nije veliko iznenađenje s obzirom da su kafeterije bile glavno mesto sastanaka i druženja još od 1695. godine. U Lajpcigu se nalazi najstarija kafeterija i restoran u Evropi koji radi u kontinuitetu.
  • U gradu se nalazi nekoliko oblasti u kojima dominiraju pabovi gde se služe čuvena nemačka piva Leipzig gose i kobasice, među kojima je najpopularnija oblast Drallewatsch. 
  • Pored standardnih restorana, postoje i razni tematski restorani, kombinujući služenje hrane i pića u okviru raznih izložbi, muzičkih i plesnih nastupa, što stvara jedinstvenu lokalnu atmosferu, primamljivu za svakog posetioca koji želi nešto novo.

HOTELI

Nakon dugačkog obilaska grada, uživanja u kulturnim znamenitostima i posete jednom od pabova ili restorana, uvek dođe potreba za okrepljenjem i opuštanjem u prijatnoj i mirnoj atmosferi nekog od hotela.

Lajpcig nudi nekoliko kategorija hotela:

  • B&B gde možete uživati u mirnoj porodičnoj atmosferi, i
  • luksuzne gde možete iskusiti razne vrste dodatnih usluga.

Najbolju ponudu smeštaja možete pronaći na linku Hoteli, hosteli i apartmani u Lajpcigu.

TRANSPORT

Kada kupite avio karte na relaciji Beograd Lajpcig i odlucite se za putovanje u ovaj prelepi grad sletecete na aerodrom Leipzig/Hale. On je udaljen 22km od centra Lajpciga, putem A14.

Od aerodroma do centra grada se mogu koristiti:

  • Voz – koji se nalazi u sklopu aerodroma i kojim putovanje traje 15ak minuta i cena iznosi 4.50€ za odrasle osobe i 2.70€ za decu uzrasta od 6 do 13 godina
  • Taxi usluge – cena iznosi nekih 50€ do centra grada
  • Rent a car
  • autobus

Anonimni

Kostadinka

Vetar ne prestaje da duva, ni kapa ne pomaze

5 godina ago

Review Lajpcig. Odustani od odgovora

Share
Published by
Marko Bajcetic

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago