Najveći i glavni grad italijanske regije Marke, Ankona, nalazi se u središnjem delu zemlje i predstavlja jako važan pomorski centar na Jadranskom moru.

Osnovana od strane starih Grka, danas je sedište mornarice koju krase izuzetna zdanja antičke i srednjevekovne arhitekture.

Predivne crkve i katedrale, prostrani trgovi, mediteranska klima i lokalni specijaliteti samo su neki od užitaka i lepota ove drevne luke.

Ukoliko je vaše konačno odredište Ankona najpovoljnije iz Beograda možete da letite kompanijom Alitalia.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Najznačajnija obeležja po kojima je Ankona prepoznatljiva su:

  • Katedrala Svetog Kirijaka – najzanimljivija srednjevekovna crkva u regiji Marche. S vrha se pruža spektakularan pogled na grad i jadransku obalu.
  • Trajanov slavoluk iz prvog veka
  • Lazaret – gradjevina podignuta u 18. veku u luci kao karantin za obolele od lepre (teška zarazna bolest koja je u to doba vladala)
  • Nacionalni arheološki muzej – obuhvata sve od paleolita do ranog srednjeg veka. Čine ga 23 sobe posvećene primitivnoj istoriji i koje pružaju dobar osećaj svakodnevnog života ovih ljudi, uključujući sve od alata i oružja do kuhanja, lonaca i ranog nakita.
  • Papski trg

ŠOPING

Šetajući obalom i ulicama koje se nalaze u njenoj blizini, Corso Mazzini, Corso Garibaldi i Corso Stamira, možete videti veliki broj suvenirnica, umetničkih galerija i radnji sa autentičnim predmetima i garderobom.

Ukoliko ne želite da pri kupovini izgubite puno vremena, onda su neki od tržnih centara idealno rešenje za vas. Izdvaja se La Marche, a nedaleko od grada smešteni su i popularni outlet-i: Civitanova Marche, Macerata i Tolentino.

HOTELI

Pre polaska u drevnu mediteransku luku i sedište italijanske mornarice, veliki izbor smeštaja po najpovoljnijim cenama možete pogledati na linku hoteli u Ankoni.

TRANSPORT

Aerodrom Raffaelo Sanzio udaljen je 15 km od luke. Autobusom sa aerodroma možete doći tačno do železničke stanice Ancona Centrale.

Ukoliko nastavljate dalje kruzerom imajte u vidu da je ova stanica udaljena od brodskog terminala (15 minuta hoda).

Anonimni

Jasna

Klima je kontinentalna do umjereno-kontinentalna

5 godina ago

Review Ankona. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago