Glavni grad najvećeg grčkog ostrva Krita, Heraklion, smešten je u istoimenom zalivu na obali Egejskog mora na krajnjem jugu zemlje.

Nastala na temeljima Knososa, sedištu minojske civilizacije, tamo gde su rođeni Zevs i El Greko, danas se nalazi jedna od najznačajnijih luka Mediterana.

Metropola sa grandioznim spomenicima i snažnim uticajem brojnih osvajača, turistički je centar kome posebnu draž daju uske kaldrmisane ulice i stari prostrani trgovi.

Kompanijom Aegean Airlines preko Atine se najkraće putuje, a i cene su najpovoljnije. U formu za pretragu letova na početku ove stranice za Beograd unesite BEG, a za Heraklion unesite HER. Biće vam izlistani svi raspoloživi letovi, a izbor je samo vaš.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Ukoliko želite da upoznate Heraklion, preporučujemo da obavezno posetite:

  • Palatu u Knososu
  • Mletačku tvrđavu
  • Arheološki muzej
  • Trg Lava
  • Trg Eleftherias

ŠOPING

Veliki broj suvenirnica, radnji sa unikatnim predmetima i tezgi sa lokalnim prozivodima poput kritskog meda i sira, nalazi se u ulici 1866 Street i na glavnoj gradskoj pijaci Central Market.

Najpopularnije domaće brendove, garderobu stranih dizajnera i čuvene juvelirnice potražite u Daedalou Street, kao i u četvrti Ocean Village.

Ako želite da se sklonite od letnje vrućine i žege, kupovinu je najbolje obaviti u jednom od tržnih centara, a izdvajaju se Talos Plaza i J&S Fashion Shoping Center.

HRANA I RESTORANI

Jedna od najboljih pekara zove se Sweet World. Ovde možete naći veliki izbor peciva, slatkiša i kafi.

Za ljubitelje grčkih pita pravo mesto je Phyllosophies u Heraklionu. Ovde možete probati tradicionalnu grčku pitu sa kremom od vanile uz dobru kafu.

Za dobre kolače i baklave svratite do Mona Lize ili pekare Giampous u Retimnu. Za dobre pite u mestu Chania uputite se do 95 godina stare radionice za pite pod nazivom Iordanis Bougatsa. Radionica radi od 6h ujutru do 14h radnim danima, a utorkom, četvrtkom i petkom radi i popodne od 18h do 21h. Na svakih pola sata izbacuju sveže ispečenu bougats-u, pa ne propustite da probate ovo tradicionalno jelo.

HOTELI

Pre polaska u prestonicu najvećeg grčkog ostrva i centar minojske kulture, veliki izbor smeštaja po najnižim cenama možete pronaći na linku hoteli u Heraklionu.

TRANSPORT

Jedini vid javnog prevoza na Kritu su autobusi. Vozova i železničkog sistema nema.KTEL je glavni autobuski prevoznik za međugradski saobraćaj  i ima dva pravca: Hanja – Retimno i Heraklion – Lasiti.

Zelene su boje i svakodnevno saobraćaju između glavnih gradova četiri oblasti Krita (Retimno, Chania, Heraklion i Agios Nikolaos). Polaze sa glavnih autobuskih stanica, gde postoje ormarići za stvari i šalteri za kupovinu karata. Svi autobusi imaju prostor za odlaganje prtljaga u donjem delu.

Predrag Peja Stojaković

Predrag Peja Stojaković

Previse udaljen od većih gradova, ali je ok za letnji period kad idete na more

5 godina ago
bojan

Marko B

Predivan grad, odusevljen sam i Heraklionom i Kritom. Uzivao sam

5 godina ago
Milena Krstic

Sandra Stojcic

Pravo mesto za odmor i punjenje baterija

5 godina ago

Review Heraklion. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago