Filadelfija

Najveći grad savezne američke države Pensilvanije, Filadelfija, smešten na ušću reke Skulkil u Delaver, nalazi se na severoistoku zemlje, nedaleko od obale Atlantika.

Savršeno izmešanih kontrasta, poznata po rođenju Bendžamina Frenklina, pored izuzetnih arhitektonskih zdanja i predivne prirode, smatra se i svetskom prestonicom murala.

Posetite kolevku nezavisnosti i uživajte u obilasku muzeja, nacionalnih simbola i prostranih parkova jedne od istorijski najznačajnijih metropola kontinenta.

Jeftine letove avionom rezervišite na našem sajtu, a najbolje promoce cene i konekcije do Filadelfije ima kompanija Lufthansa, pa svakako obratite pažnju i na to.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Prepoznatljiva obeležja Filadelfije i simboli koji se posebno izdvajaju su:

  • Liberty Bell
  • Philadelphia Museum of Art
  • Independence Hall
  • The Franklin Institute
  • Fairmount Park

ŠOPING

Suvenire, umetnine i antikvitete možete pronaći šetajući se gradskim centrom i ulicom Pine Street. Popularne modne brendove potražite u 4th Street, a najpoznatije juvelirnice se nalaze u Sansom Street.

Ekskluzivnu garderobu možete pronaći u buticima na trgu Rittenhouse Square, a ukoliko želite da kupovinu odeće i obuće (koja je u Pensilvaniji oslobođena poreza) obavite na jednom mestu, predlažemo odlazak u neki od tržnih centara poput: Philadelphia Mills, The Shops at Liberty Place, Premium Outlets i Roosevelt Mall.

HOTELI

Kada ste u najvećem gradu Pensilvanije i kolevci američke nezavisnosti, veliki izbor smeštaja po najpristupačnijim cenama možete pronaći na linku hoteli u Filadelfiji.

TRANSPORT

U Filadelfiji javni prevoz obavlja kompanija SEPTA (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority).

Sistem upravlja sa svih pet tipova tranzitnih vozila:

  • Regionalni (Commuter) železnički vozovi
  • „Teški“ Rapid Transit (podzemni/nadzemni) vozovi
  • Laki železnički vozovi (trolleys)
  • eEektrični trolejbusi
  • Autobusi

Metro

Dve metro linije servisiraju centralni deo grada. Ukrštaju se kod stanice Gradske većnice (15th Street).

Autobus

Preko 70 autobuskih linija servisira grada i okolinu. Linije su osmišljene tako da povezuju terminale, petlje I transportne centre na obližnjim raskrsnicama. Linije koje rade 24 sata poznate su kao Night Owl bus I to su: 6, 14, 17, 20, 23, 33, 37, 42, 47, 52, 56, 60, 66, 73, 79, 108, 109, G i R.

Phlash turistički autobus

Od maja do oktobra svake godine, ljubičasti Phlash turistički autobus radi u neprekidnoj petlji duž 27 stanica. Cena za jednu vožnju je 2$, a za dnevnu 10$. Postoji mogućnost kupovine dnevne karte za porodicu (2 odrasle osobe i 2 deteta) po ceni od 15$.

Anonimni

Isidora

Sve je niskogradnja

5 godina ago

Review Filadelfija. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago