Edinburg, glavni i nakon Glazgova najveći grad u Škotskoj, kroz koji protiče reka Lit, nalazi se u Ujedinjenom Kraljvstvu na južnoj obali estuara Fort, nedaleko od Severnog mora.

Prestonica nastala na prostoru ugašenog vulkana, jedna od najlepših metropola u Evropi, kulturni je, obrazovni i finansijski centar severa monarhije.

Mesto rođenja Čarlsa Darvina prepoznatljivo po velikom broju zelenih i uređenih parkova i dvoraca. Tu se nalazi i puno biblioteka, muzeja i spomenika, fasciniraće vas svojim bajkovitim izgledom.

Jeftine letove avionom do Edinburga rezervišite na našem sajtu, a najbolje konekcije ima Lufthasa.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Boravak u Edinburgu obavezno iskoristite kako biste obišli:

  • Edinburg Castle
  • Calton Hill
  • Holyroodhouse
  • National Museum of Scotland
  • Royal Botanic Garden

ŠOPING

Omiljene svetske brendove možete kupiti u radnjama u ulici Princes Street. Unikatne poklone potražite na pijaci Grassmarket, a duž ulice Royal Mile postoje brojne prodavnice čuvenih škotskih viskija. Šetajući ovim delom grada videćete i suvenirnice sa autentičnim i jedinstvenim predmetima.

Ekskluzivnu garderobu modnih dizajnera pogledajte u buticima na trgu St. Andrew Square, a u njegovoj blizini se nalaze i neke od najpoznatijih juvelirnica i umetničkih galerija.

Tržni centri pored namirnica, odeće i obuće, nude i određeni vid zabave, tako da su Waverly Mall, Ocean Terminal i Gyle Shopping Centre među turistima jako popularni.

HRANA I RESTORANI

Tradicionalnu škotsku kuhinju čine solidni – hranljivi obroci, sa visokim sadržajem masnoća. Uveče se obavezno jede i nešto slatko.

Haggis je nacionalno jelo po kojem je Škotska najpoznatija i to je neka vrsta jagnjeće sarme, koja se pravi od sitno iseckanih pluća, srca i džigerice jagnjeta.

Najčešće na meniu kod građana je pire i mleveno goveđe meso dinstano u luku, šargarepi i umaku.

Doručak koji ćete imati prilike da dobijete u hotelima se sastoji od voćnog soka i muslija, slanine, šunke, kobasice, krvavice, grilovanog paradajza, pečurki i prženih jaja. Riba za doručak nije retka pojava u ribarskim zajednicama.

Škotski buljon koji se pravi od ovčetine, raži i graška je hranljiv i ukusan, a cock-a-leekie je jaka supa od piletine i praziluka.

Srnetina je specijalitet i služi se u kremastom sosu od vina ili viskija.

Škotski losos je svetski poznat, ali postoji velika razlika između gajenog i divljeg. Dimljeni se preliva limunovim sokom i jede sa svežim crnim hlebom i puterom. Pastrmka je prisutna na većini menija.

Jedan od specijaliteta je i Arbroath smokies – dimljeni svež bakalar, koji se tradicionalno jede hladan.

HOTELI

Pri poseti prestonici Škotske i gradu književnosti, najveći izbor smeštaja po povoljnim cenama možete naći na linku hoteli u Edinburgu.

Anonimni

Ivana

Na ovom mjestu se inace odrzavaju najvecu muzicki koncerti

5 godina ago

Review Edinburg. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago