Johanezburg

Najveći grad Južnoafričke Republike, Johanezburg, smešten u severoistočnom delu zemlje, nalazi se u neposrednoj blizini najznačajnijih svetskih nalazišta zlata i dijamanata.

Prepuna drveća i zelenih površina, jedna je od retkih metropola koja se ne nalazi blizu mora ili velike reke, a spada u najmnogoljudnije na kontinentu.

Svojim izgledom, tornjevima i neboderima podseća na najmodernije megalopolise, a krase je impresivna arhitektura, muzeji, noćni život i nezaboravan provod.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Ukoliko kupite avio karte za Johanezburg, uživaćete u brojnim znamenitostima, a naposećenije su:

  • ‘Kolevka čovečanstva’
  • Muzej Afrike
  • Park lavova
  • Gold Reef City
  • Muzej aparhejda

ŠOPING

Tradicionalne suvernire i autentične poklone možete naći na pijaci Rosebank’s craft market. Tržnice poput Neighbourgoods, Sandton i Square Market pravo su mesto pri kupovini namirnica, umetnina i lokalnih proizvoda.

Garderobu i popularne svetske brendove najbolje je potražiti u radnjama na periferiji grada. Preporučujemo 11th Street u oblasti Melville i 4th Avenue u kraju Parkhurst. Osim odeće, obuće i nakita u nekom od tržnih centara možete se i dobro zabaviti. U omiljene spadaju Sandton City, Rosebank Mall i Oriental Plaza.

HRANA I RESTORANI

Najpopularniji je braai – lokalni roštilj. U tradicionalnom restoranu Zulu shisa nyama kao što je Joe’s Butchery gosti biraju svoje meso i čekaju da ga kuvar spremi na roštilju.

Najpopularnije vrste su govedina, jagnjetina, piletina, biftek i boerveri – afrička kobasica od govedine, jagnjetine i svinjetine koja je široko rasprostranjena. Glavno jelo se obično služi sa čakalakom – divljim paradajzom, lukom i pasuljem – i papom. Sa strane obavezno ide kuvani kukuruz sličan polentini.

Tradicionalna hrana koja se prodaje po kioscima je pap en vleis – kačamak sa mesom. Najbolji snek na ulici je rolnica boerewors – johanesburška varijanta hot-doga, sa senform, slatkim voćnim sosom, i čilijem.

HOTELI

U najvećem gradu Južnoafričke Republike i prestonici zlata, smeštaj po najpovoljnijim cenama potražite na linku hoteli u Johanezburgu.

Anonimni

Hranislava

samo za mladje ljude

5 godina ago

Review Johanezburg. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago