Kupite avio karte za Porto i upoznajte drugi po veličini portugalski grad. Smešten na brdima i brežuljcima, nalazi se na ušću reke Duro u Atlantski okean na severozapadu zemlje.

Ova značajna luka, večiti suparnik Lisabona, važan je kulturni, finansijski i obrazovni centar Iberijskog poluostrva i polazna tačka mnogih velikih istraživača i moreplovaca.

Metropola prepoznatljiva po očuvanom starom jezgru i vinu, poseduje izuzetna arhitektonska zdanja, predivne palate, crkve i prostrane trgove sa kojih se pruža pogled na beskrajni plavi horizont.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Ukoliko rezervišete avio karte za Porto, nezaobilazna obeležja i simboli su:

  • Četvrt Ribeira
  • Palata berze
  • Muzej savremene umetnosti
  • Katedrala Se
  • Žičara

Koje avio kompanije imaju najbolje cene za avio karte za Porto?

Kompanije Tap Air Portugal i Iberia redovno prevoze putnike do Porta, a jeftine avionske letove potražite na našem sajtu.

ŠOPING

Porto je raj za kupoholičare. To je mesto gde se kombinuje prisustvo velikih multinacionalnih brendova kao i inovacije mladih portugalskih stvaralaca. Najbolji izbor naći ćete u ulici Rua de Santa Catarina. Tu ćete se izgubiti u moru prodavnica, kafića i restorana.

Turistima se preporučuje da kupe odličnu bocu vina iz Porta, dizajnerski nakit kao i specijalnu kozmetiku domaće proizvodnje. Svakako može se pronaći mnoštvo suvenira po zadovoljavajućim cenama.

HRANA I RESTORANI

U Portu se konzumiraju morski plodovi i bakalar koji je “kralj kuhinje”. Sveže sardine sa roštilja vladaju kulinarskom scenom tokom letnje sezone. Poseban specijalitet su tripice ala Porto – iznutrice od mesa. Meso od crne svinje je ovde poseban delikates.

Francesinha – red sira, red kobasica, red sira, red šnicli, red sira, red šunke, red sira, pa sve to u testu. Preliveno je sosom od vina i piva, a na vrhu se nalazi jaje na oko. Cena se kreće od 9€ do 15€ zavisno od mesta gde ga kupite.

Paštel de nata, kremasti kolač, smatra se draguljem nacionalne kuhinje. Vino Porto je nadaleko čuveno i obavezna je preporuka. Najviše restorana nalazi se uz šetalište pored reke Vila Nova de Gaia.

Za Super Bock važi da je najbolje pivo u Portu. A košta svega 1.2€.

HOTELI

Kada ste u poseti gradu mostova, najveći izbor povoljnog i pristupačnog smeštaja može se naći na linku hoteli u Portu.

TRANSPORT

Porto raspolaže sa organizovanom mrežom javnog prevoza. Turisti mogu koristiti metro, autobuse, tramvaje, železnicu i dve žičare.

  • Metro ima 6 linija – delom podzemne i nadzemne koje prolaze kroz uže jezgro grada.
  • Voz saobraća na svakih 4 do 15 minuta u zavisnosti o liniji i razdoblju dana.
  • Autobusi – više od deset autobuskih linija saobraća kroz centar i zapadni deo grada.
  • Žičara Guindais povezuje stari i novi deo grada i za nekoliko minuta stiže se do obale reke.

Aerodrom je od centra grada udaljen 11km i metroom ima 15 stanica. Cena karte je 2.5€ i ne važi za presedanja. Kupuje se na automatima na ulazu u metro stanicu i nema šaltera. Vožnja traje četrdesetak minuta do grada.

U Portu sve može da se obiđe pešice. Postoji mogućnost iznajmljivanja biciklova.

Anonimni

Canka

Ako ste u mogucnosti i imate budzet obavezno posetite. Ja sam bila tri puta i ponovo bi isla

5 godina ago

Review Porto. Odustani od odgovora

Share
Published by
Bojan

Recent Posts

Samara

4 godine ago

Džoudži

4 godine ago

Sen Deni

4 godine ago

Zaporožje

4 godine ago

Čang Mai

4 godine ago

Harkov

4 godine ago