McDonnell Douglas MD-90

McDonnell Douglas MD-90 je dvostruki, komercijalni mlazni avion kratkog i srednjeg dometa. Razvijen je iz MD-80 serije i inovativniji je jer poseduje snažnije, tiše i efikasnije motore sa dužim trupom.

Karakteristike aviona

Podsećajući na preliminarnu verziju MD-88 iz marta 1984. godine, model MD-90 je dugačak 1,4 inča (1,4 m), ažurirana verzija osnovnog MD-80 sa sličnim sistemom elektronskih instrumenata za letenje (EFIS) i snažniji, tiši i ekonomičniji.

Ovo je učinilo MD-90 prvom izvedenom varijantom DC-9 koji koristi turbo ventilatore visokog obilaska. Zbog težih motora, stubovi motora imaju poklopce koji skreću 30 ° prema dole kako bi se pomoglo prilikom sletanja. Sistem se automatski aktivira kada se kontrolni stub potisne u potpunosti napred.

Tipična sedišta za MD-90 kreću se od 153 do 172 putnika, zavisno od konfiguracije kabine i rasporeda unutrašnjosti. Model je proizveden u dve verzije: -30 i -30ER,

  • verzija -30 ima domet od 3877 km
  • verzija -30ER ima veću bruto težinu i domet do 4547 km sa dodatnim rezervoarom za gorivo od 565 američkih gala (2.140 L)
  • ponuđena je još veća verzija, -50, ali nikad nije naručena.

Početni model MD-90 poseduju EFIS kokpit sličan kokpitu MD-88. Tokom 90tih godina isporučeno je Saudi Arabian Airlines-u 29 modela koji imaju pun stakleni kokpit sa avionikima i nadstrešnu ploču sa prikazima sličnim pilotskoj kabini.

Naručivanje aviona

 

Proizvodnja MD-90 na Long Beachu u Kaliforniji okončana je 2000. godine, a poslednji avion je isporučen avio kompaniji Saudi Arabian Airlines, dok proizvodnja u Šangaju je okončana 2000. godine. Dva aviona su takođe proizvedena na aerodromu Jiangwan u Šangaju, Narodna Republika Kina.

Kompanija za vazduhoplovnu industriju u Šangaju (SAIC) bila je glavni kineski izvođač za koprodukcijski program MD-90 sa MDC-om i sa Boeingom nakon spajanja. U programu su učestvovale su tri kineske kompanije koje proizvode delove i sklopove aviona. Bili su to Xian Aircraft za krila i trup, Chengdu Aircraft za prednji deo i Shenyang Aircraft za električni sistem napajanja.

Delta Airlines u svojoj floti poseduje 39 aviona ovog tipa.

Specifikaciju sedišta pogledajte ovde.

Anonimni

Antonije

Malo je zgrcen avion, nema puno prostora da se prodje

5 godina ago

Review McDonnell Douglas MD-90. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Rašović

Recent Posts

Beechcraft 350i

5 godina ago

Twin Otter DHC-6-300

5 godina ago

Cessna Citation CJ4

5 godina ago

Airbus A340-313

5 godina ago