McDonnel Douglas MD-80

McDonnell Douglas MD-80 je putnički avion sa dva motora koji je razvio McDonnel Douglas. Svoj prvi let je preuzeo 1979. godine i stupio na snagu u oktobru 1980. godine. Može da primi dve posade i između 130 i 172 putnika u zavisnosti od konfiguracije sedišta.

Karakteristike aviona

Razvoj serije MD-80 počeo je 1970-ih kao produžena verzija za rast DC-9-50, sa većom maksimalnom težinom pri polijetanju i većim kapacitetom goriva. Dostupnost novijih verzija Pratt & Vhitnei JT8D motora sa većim promerom zaobilaznih vozila pokrenula je rane studije uključujući dizajne poznate kao serije 55, 50 i 60.

MD-80 je avion srednje klase srednjeg dometa. Dizajn krila DC-9 je uvećan dodavanjem sekcija na korenu krila i vrhom za 28% veće krilo. Bila je to druga generacija DC-9, koja se prvobitno zvala DC-9-80 i DC-9 Super 80. Ima dva turbo ventilatora sa zadnjim trupom, mala, visoko efikasna krila i T-rep.

Serija aviona dizajnirana je za česte letove na kratkim relacijama za 130 do 172 putnika u zavisnosti od verzije aviona i rasporeda sedenja. Verzije MD-80 imaju kokpit, avionsku i aerodinamičku nadogradnju zajedno sa snažnijim, efikasnijim i tišiim motorima serije.

Avioni serije MD-80 takođe imaju duže trupe od svojih ranijih DC-9, kao i duži domet. Neki kupci, poput American Airlines-a, još uvek avione u dokumentaciji o flotama nazivaju „Super 80“.

MD-80 je produžena verzija aviona Douglas DC-9. Njegov dizajn uključuje dva motora ugrađena u zadnji trup, mala i efikasna krila i T rep. Ima napredni avionski paket koji se sastoji od dva autonomna digitalna računara za navođenje letenja. Takođe, opremljen je i kontrolnim panelom sa sistemom za automatsku kontrolu i sistemom za izbor režima potiska.

American Airlines poseduje u svojoj floti ovaj avion, sa kapacitetom od 140 sedišta.

Da pročitate više informacija o avionu kliknite ovde.

Anonimni

Aleksandar

Ne znam da li uvek lete stjuardese iste ovim avionom, ali ako je tako uvek cu birati njega

5 godina ago

Review McDonnel Douglas MD-80. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

Beechcraft 350i

5 godina ago

Twin Otter DHC-6-300

5 godina ago

Cessna Citation CJ4

5 godina ago

Airbus A340-313

5 godina ago