Embraer ERJ190

Embraer ERJ190 ima povećanu dužinu trupa, težinu uzletanja i kapacitet sedišta u odnosu na svoje prethodnike. Kao i svoji prethodnici koristi Centralni kompjuter za monitoring i automatsko pronalaženje greške u sistemu. Svaki deo kabine je pažljivo osmišljen i prilagođen potrebama putnika. Stoga, nalaze se po dva sedišta u redu što pruža mogućnost da se sedi do prozora ili prolaza.

Karakteristike aviona

 

Model ERJ 190 je opremljen novim, većim krilom kao i većim horizontalnim stabilizatorom, sa dva izlaza u slučaju opasnosti i novim motorom. Sadrži dva turbo ventilatora, čija je vrednost 82,29kN.

Motor i motorne delove isporučuje General Electric. Motori su opremljeni potpunim digitalnim upravljanjem motora (FADEC). Računarski sistem upravljanja kontinuirano optimizuje performanse motora što rezultira smanjenom potrošnjom goriva i zahtevima u održavanju. Avion ima kapacitet za 13.000 kg goriva i opremljen je sistemom za gorivo Parker Hannifin.

Avion je opremljen pomoćnim napajanjem i električnim sistemom Hamilton Sundstrand. Može prevoziti do 100 putnika u dvoklasnoj konfiguraciji ili do 124 u jednoklasnoj konfiguraciji.

Prvi let ERJ 190 bio je 12. marta 2004. godine. Početni kupac bio je njujorški niskobudžetni prevoznik JetBlue sa 100 opcija za narudžbu u 2003. godini, a prvu isporuku preuzeo je 2005. godine.

Pored novih motora, fokus je stavljen na nova krila, poboljšanu avioniku i ostala poboljšanja aviona. Taj potez usledio je usled visokih globalnih troškova goriva i boljih pozicija Embraer-a, jer su konkurenti predstavili nove i više štedne mlaznice, uključujući Mitsubishi Regional Jet.

Avio kompanija American Airlines poseduje avion ovog tipa u svojoj floti sa kapacitetom od 90 mesta.

Avio kompanija Air Astana u okviru svoje flote poseduje 7 ovakvih aviona.

Aviokompanija Mandarin Airlines u okviru svoje flote poseduje avion ovog tipa.

Detaljnu specifikaciju aviona pogledajte ovde.

Anonimni

Alimpije

Kako im je bio bucan avion bas neprijatno ali kazu da je to normalno

5 godina ago

Review Embraer ERJ190. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

Beechcraft 350i

5 godina ago

Twin Otter DHC-6-300

5 godina ago

Cessna Citation CJ4

5 godina ago

Airbus A340-313

5 godina ago