Vanilla Alliance

Vanilla Alliance je formirana 2015. godine u Antananarivu, glavnom gradu Madagaskara. Svrha nastanka alijanse je povećanje frekventnosti avio saobraćaja na teritoriji Indijskog okeana, kao i saradnja između avio kompanija koje su članice Komisije Indijskog Okeana. Potpisivanju su prisustvovali generalni sekretar ove komisije i predsednik Madagaskara.

U avgustu 2010. godine, države Sejšeli, Mauricijus, Madagaskar, Komori, Maldivi i francuske prekomorske teritorije Reunion i Majot, ujedinili su se pod brendom “Vanilla Islands” kako bi promovisali turističku ponudu u čitavoj oblasti. Sekretar Komisije je predložio stvaranje nove niskobudžetne regionalne avio kompanije koja bi privukla još više posetilaca. Jedna od ideja je i povećanje turističkih, trgovinskih i poslovnih veza u regionu.

Komisija za Indijski okean (IOC) je 2012. godine bila domaćin konferencije o stanju avio saobraćaja u ovoj oblasti. Ustanovljeno je da je trenutni poslovni model avio kompanija neodrživ. Jedan od zaključaka je da su cene avionskih karata za regionalne avio prevoznike previsoke u poređenju sa cenama unutar Evrope i Kariba.

Maja 2013. godine IOC je održao još jednu konferenciju na Mauricijusu na kojoj se govorilo o problemima regionalnog vazduhoplovstva. U januaru 2014. Komisija je objavila izveštaj pod nazivom „Krila Indijskog okeana“ i pozvala na zajedničku strategiju o regionalnom vazdušnom saobraćaju uz navođenje koje bi sve to ekonomske koristi članice grupe imale. Na poslednjoj održanoj konferenciji osnovan je komitet zvaničnika u avio saobraćaju i organ civilnog vazduhoplovstva kako bi formirali alijansu.

Cilj Alijanse

Primarni cilj alijanse je uspostavljanje što frekventnijih polazaka između ostrva unutrar Indijskog okeana. Jako važan zadatak je i uvođenje atraktivnijih tarifa i optimizacija zajedničkih (codeshare) letova.

Osnivači ove organizacije su: Air AustralAir Madagascar, Air Mauritius, Air Seychelles i Int’Air Îles. Članice ove alijanse saobraćaju sa gotovo 90 aerodroma koji se nalaze u 26 zemalja, a godišnji promet putnika je preko 2.3 miliona.

Marko Bajcetic

Saška

Vrlo sam zadovoljna uslovima i uslugom na letovima Air Madagaskar, putujem često sa njima i korisnik sam kaprikorn programa

4 godine ago

Review Vanilla Alliance. Odustani od odgovora

Share
Published by
Marko Bajcetic

Recent Posts

U FLY Alijansa

5 godina ago

One World

5 godina ago

Star Alijansa

5 godina ago

Sky Team

5 godina ago