Hitrou London

Hitrou aerodrom poznat kao i London Heathrow,  je glavni međunarodni aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osnovan je 1929. godine na istoimenom mestu, po kome je i dobio ime.

Nalazi se 24km zapadno od centra grada. Kao najveći aerodrom u Evropi, domaćin je za preko 100 avio kompanija koje pružaju usluge kako na domaćim tako i na međunarodnim letovima.

Da pogledate red letenja, kada su poletanja i sletanja na ovom aerodromu kliknite ovde.

LOUNGES

Saloni na aerodromu Hitrou

Plaza Premium Lounge: Nalaze se 4 takva salona na Terminalima 1, 3, 4 i 5. Elegantni moderni enterijeri nude putnicima mirno utočište za opuštanje i prvoklasnu uslugu. Usluge salona su: veliki izbor sveže pripremljene hrane, grickalica i pića, WiFi, časopisi i dnevna štampa, tuš kabina i spa centar. U nekim od ovih salona se dodatno naplaćuje usluga spa centra i korišćenje tuš kabine. Radno vreme je od 05h do 22h, izuzev salona na terminalu 3 gde je radno vreme od 05:30h do 21:30h.

SkyTeam Lounge: Nalazi se na Terminalu 4, u delu za odlaske preko puta kapije 10. Salon se sastoji od dva nivoa, sa pogledom na aerodrom. Gostima su na raspolaganju: besplatan WiFi, novine, časopisi, zona sa dnevnim ležajevima za opuštanje, veliki izbor hrane i pića, tuš kabine, spa centar … Radno vreme je od 05h do 22:30h.

The House Lounge: Na Terminalu 4. Savršeno mesto za opuštanje, osveženje ili ručak pre leta. Raspolaže sa: izvanrednom britanskom kuhinjom sa lokalnim proizvodima, nagrađivanim engleskim sirevima i vinima i velikim izborom džina, prostorijama za opuštanje, molitvu, beslatnim internetom. Dostupan je za goste od 5 godina pa nadalje. Otvoren je od 06h do 21h.

No1 Lounges – Lounge and Travel Spa: Smešten na terminalu 3. Nagrađivan salon, sa stilskim prostorom za putnike bilo koje klase. U ponudi su: sveže pripremljena hrana i pića poput penušavog vina, kraft piva, časopisi i dnevna štampa, spa centar, prostorije za porodice i decu, internet …

WIFI

Aerodrom raspolaže besplatnim internetom. Potrebno je samo odabrati ­_Heathrow WI-FI.

Članovi Heathrow Rewards programa lojalnosti imaju na raspolaganju i do 5 puta brži internet. Takođe, na terminalima postoje i pultovi sa internetom čije usluge putnici mogu koristiti.

CHECK-IN

Možete se čekirati na šalterima i interaktivnim kioscima: 3 sata pre leta za dugolinijske letove i 2 sata pre leta za letove unutar UK i Evrope.

TRANSFER ZONA

Aedrodrom raspolaže sa 4 aktivna terminala:

Terminal 2 – najnoviji terminal na aerodromu. Sa njega poleću avio kompanije članice Star Alijanse. Ugosti 1,2 miliona putnika godišnje.

Terminal 3 – terminal 3 se nalazi blizu terminala 2 u centralnom delu zgrade. Sa njega poleću članice Oneworld alijanse.

Terminal 4 – Nalazi se u južnom delu aerodroma, blizu Cargo terminala. Povezan je sa Terminalima 2 i 3 Heathrow Cargo tunelom. Većina letova je iz Severne Afrike, Azije i nekih delova Evrope. Domaćin je avio kompanijama članicama SkyTeam alijanse.

Terminal 5 – U zapadnom delu aerodroma. Na njemu se nalazi i tranzitna zona. Sa njega poleću i sleću avioni avio kompanije British Airways.

Postoji interni prevoz putnika između terminala.

TRANSPORT

Heathrow Express: Najbrža veza između aerodroma i centralnog Londona. Voz saobraća svakih 14 minuta. Putovanje sa Terminala 2 i 3 traje 15 minuta, a par minuta duže sa Terminala 4 i 5.

London Underground: Piccadilly Line metro polazi sa svih terminala, a putovanje traje oko 60 minuta.

Kliknite ovde i pogledajte kratak video kako da najlakše i najjeftinije stignete metroom sa aerodroma do centra grada.

Tfl Rail: Voz povezuje aerodrome sa lokalnim stanicama u zapadnom i centralnom Londonu. Polazi sa Terminal 2 i 3. Putovanje traje oko 30 minuta.

Taxi: Vozila se nalaze ispred svakog terminala.

Autobus: Centralna autobuska stanica je smeštena između Terminala 2 i 3. Autobusi saobraćaju od 06h do 22:30h. Treba imati na umu da se ne prihvata novac u autobusima već autobuske kartice.

Rent-a car: Vozila više kompanija se nalaze na terminalima aerodroma.

PARKING

Aerodrom raspolaže sa velikim brojem parking mesta koja su raspoređena na svakom od terminala. Ona su predviđena za kratkotrajno parkiranje, a postoje i dugoročni parkinzi kao što su Valet Parking i Business Parking.

Heathrow Short Stay Parking – parking mesta pored svakog terminala. Predviđena za kratkoročno parkiranje. Cena se kreće od 4.20£.

Heathrow Business Parking – parking mesta kod Terminala 2, 3 i 5. Izuzetno blizu terminala. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu je 30.50£.

Heathrow Pod Parking – na terminalu 5. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu se kreće od 36.50£.

Heathrow Valet Parking – na sva četiri terminala se nalaze parking mesta. Predviđen za dugoročno parkiranje. Cena po danu se kreće od 103.50£.

FREE SHOP, MENJAČNICE I BANKE

Na aerodromu se nalazi veliki broj butika poznatih brendova, radnji sa kozmetikom, suvenirima, igračkama, elektronskim uređajima, nakitom, štampom, parfemima, duty-free robom … Veliki broj restorana i pabova je na raspolaganju putnicima i posetiocima. Pored navedenog:

  • Menjačnice
  • Igraonice za decu
  • Prostorije za molitvu
  • Služba hitne pomoći i klinika
  • Pošte
  • Prostorije za presvlačenje beba

LICA SA INVALIDITETOM

Aerodromska infrastruktura je prilagođena osobama sa invaliditetom i umanjenom sposobnošću kretanja sa rampama, liftovima i toaletima. Takođe, mogu zatražiti asistenciju na aerodromu. Potrebno je obavestiti ih unapred, 24h pre leta.

Anonimni

Bogomir

dosta raznovrsnih i povoljnih restorana

5 godina ago
bojan

Ilija

Fenomenalno. Sve potrebne informacije su tu. narocito mi se dopada to sto su detaljno opisane sve vrste transporta sa aerodroma do Londona.

5 godina ago

Review Hitrou London. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

OR Tambo Johanezburg

4 godine ago

Odesa

4 godine ago

Danilo Galički Lavov

4 godine ago

Platov Rostov na Donu

4 godine ago