Peking Kapital

Aerodrom Peking Kapital (Beijing Capital International Airport) je sedište avio kompanija Air China, China Southestern Airlines i Hainan Airlines. Sa prometom od oko 90 miliona putnika na godišnjem nivou, aerodrom Peking ima titulu najprometnijeg aerodroma u Kini i spada u 10 najprometnijih aerodroma na svetu.

LOUNGES

Saloni na aerodromu Peking Kapital

  • Peking HNA klub/ Fortune Wings VIP salon smešten je na Terminalu 1. Salon se nalazi na velikoj površini sa brojnim sadržajima za relaksaciju i opuštanje, dostupne su engleske i kineske novine, masažeri, tuševi, kompjuteri, WiFi. Kapacaitet salona je 220 mesta. Švedski sto sa širokom ponudom jela i pića
  • Fortune Wings salon za srebrne/zlatne članove i za biznis klasu u ponudi su zona za odmor, TV, WiFi, kompjuteri, raznovrstan izbor hrane i pića
  • Peking HNA klub nalazi se na Terminalu 2 sa kapacitetom od 148 mesta. Zona za VIP goste, sobe za spavanje i tuširanje, prostor za čitanje, biznis zona
  • BGS Premier saloni su smešteni na Terminalima 2 i 3 i namenjeni biznis i ekonomskoj klasi. Dostuni su WiFi, novine, magazini, TV, hrana, piće.

WIFI

WiFi je besplatan na aerodromu. Da biste dobili nalog i lozinku za pristup internetu dovoljno da imate kineski mobilni broj ili da skenirate pasoš na info pultu.

CHECK-IN

Prijava za let putem ineterneta je dostupna oko 40 do 42 sata ranije za međunarodne letove, za domaće letove nekoliko sati pre poletanja.

Prijava na let na aerodromu: Potrebno je stići do 50-60 min pre međunarodnih letova, 45 min pre domaćih letova, prijaviti se na šalteru, preuzeti kartu za ukrcavanje i predati prtljag.

Moguće je prijaviti se na let na interaktivnom kiosku: potrebno je uneti prezime, broj rezervacije ili karte, moguće je izabrati sedište, preuzeti kartu za ukrcavanje i ostaviti prtljag.

TRANSFER ZONA

Transfer Zona

Terminal 1 namenjen je domaćim letovima avio kompanije Hainan Airlines i Grand China Air. Poseduje 16 gejtova i najmanji je terminal na aerodromu.  Udaljen je od Terminala 2 oko 10-15 minuta hoda, a povezani su linijom shuttle busa. Zona za polaske i odlaske nalazi se na istom spratu, kao i druge usluge.

Terminal 2 opslužuje međunarodne letove kompanija Hainan Airlines, China Southern Airlines, China Eastern Airlines i drugih. Sastoji se od tri nivou: na prvom je zona za dolaske, izgubljeno & nađeno, na drugom nivou je zona za domaće i međunarodne odlaske, a na trećem nivou dolasci.

Terminal 3 je namenjen letovima kompanije Air China i članovima alijansi Star Alliance i One World. Jedan od najvećih terminala na svetu sa 160 gejtova. Ogroman transfer centar sa brzim vozom gde vožnja traje oko 3-4 minuta. Terminal 3 udaljen je 5km od Terminala 1 i 2, pa su povezani shuttle bus linijom koja saobraća 24h dnevno. Terminal se sastoji od 4 nivoa: 2 nivoa su namenjena međunarodnim dolascima i odlascima, 2 nivoa su namenjena domaćim dolascima i odlascima.

TRANSPORT

Transport sa aerodroma u Pekingu

Ekspres podzemna železnica – polasci su na svakih 10 min sa Terminala 2 i 3 do centra grada. Vožnja traje oko 20 min, a cena karte iznosi 25¥ i može se kupiti na aerodromu ili na kioscima za prodaju karata.

Kraktak video klip sa instrukcijama za ekspresnu pozemnu železnicu pogledajte ovde.

Autobus – postoje brojne lokalne gradske i regionalne autobuske linije koje saobraćaju od i do aerodroma. Polasci su sa Terminala 2 i 3. Cena vožnje iznosi od 2-11¥ u jednom smeru, a polasci su na svakih 10 do 30 min.

Shuttle autobusi – saobraćaju između terminala besplatno na svakih 10 min tokom 24h dnevno.

Taksi – vozila su smeštena ispred terminala 1, 2, 3. Rezervacija taksija se naplaćuje, minimalna cena vožnje je 13¥ za 3km vožnje. Prosečna cena vožnje do centra grada iznosi od 100-200¥.

Rent-a car – ako ne posedujete kinesku vozačku dozvolu, savetuje se da iznajmite auto sa uslugom vozača. Auto možete rentirati pre dolaska na aerodrom.

PARKING

Parking na aerodromu

Aerodrom ima 4 numerisane parking garaže 1, 2, 3 i 5. Plaćanja se vrše kreditnom karticom, za VIP goste postoji određen popust.

Parking 1 – nalazi se ispred Terminala 1, sa 700 mesta. Garaža je pogodna za kratka parkiranja manjih i većih vozila. U zavisnosti od veličine vozila, tarife mogu da se menjaju. Za vozila koja imaju manje od 19 sedišta parkiranje iznosi oko 2.5¥ za prvih 15min do 80¥ po danu, vozila koja imaju više od 19 sedišta cena je od 5 do 160¥.

Parking 2 – nalazi se ispred Terminala 2 sa 4200 mesta, od kojih je 20 prilagođeno putnicima sa invaliditetom. Ima 6 nivoa, 4 podzemna i 2 u prizemlju. Za manja vozila cene parkiranja se kreću kao i kod parkinga 1.

Parking 3 – nalazi se kod Terminala 3 sa 4300 mesta za automobile i minibuseve. Garaža se sastoji od prizemlja, prvog i drugog sprata.

Parking 5 – nalazi se severno od Terminala 1, ima više od 125 parking mesta za mala i velika vozila. Ima 4 prilaza i 4 izlaza.

FREE SHOP, MENJAČNICE I BANKE

Aerodrom raspolaže velikim brojem radnji poznatih brendova, kozmetike, parfema, časopisa. Takođe, nalazi se i puno restorana, snack barova i kafića gde se putnici mogu osvežiti i odmoriti. U ponudi su:

  • menjačnice, banke, pošte
  • igraonice, prostorije za decu i bebe
  • telefonske govornice, kompjuteri, faks
  • informacije za turiste
  • ambulante, centri za masažu, sobe za odmor
  • konferencijske sale za poslovne sastanke

LICA SA INVALIDITETOM

Aerodrom Peking je u potpunosti adaptiran za potrebe putnika sa invaliditetom. Označena parking mesta, Brajeva azbuka za slepe, toaleti posebno prilagođeni, pultovi, liftovi sa zvučnom signalizacijom i specijalnim prilazom.

Anonimni

Arsenije

Osoblje aerodroma je preljubazno, sproveli su me do samog gejta

5 godina ago
Milena Krstic

Jelena Mišić

Ja sam ostala bez reči kako dobro izgleda ovaj aerodrom. Kupila sam avio karte preko Aeroflot avio kompanije i letela za Peking.. Za mene, ovo je bila dodatna turistička tura.

5 godina ago

Review Peking Kapital. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Rašović

Recent Posts

OR Tambo Johanezburg

4 godine ago

Odesa

4 godine ago

Danilo Galički Lavov

4 godine ago

Platov Rostov na Donu

4 godine ago