Fransisko Sa Karneiro Porto

Fransisko Sa Karneiro ili jednostavno Porto (Francisco Sá Carneiro Airport) je međunarodni aerodrom koji se nalazi 11km severozapadno od centra grada Porto, u Portugalu. Osnovan je 1945. godine. Trenutno je drugi u zemlji po prometu putnika.

Predstavlja bazu za EasyJet, Ryanair, TAP Air Portugal i TAP Express. Da pogledate red letenja, kao i da saznate do kojih sve destinacija može da se leti sa aerodroma Porto kliknite ovde.

LOUNGES

ANA Lounge –  nalazi se u glavnoj sali za odlaske. Dizajniran za udobnost i praktičnost, nudi prijatnu i opuštenu atmosferu sa panoramskim pogledom na pistu. Putnicima su u ponudi: alkoholna i bezalkoholna pića, internet, časopisi i magazini, sala za konferenciju, faks, telefon i TV. Obezbeđen je pristup osobama sa invaliditetom. Salon je otvoren od 05:00 do 23:00h, 7 dana u nedelji.

WIFI

Aerodrom je pokriven internetom – putnici ga mogu koristiti prvih 30 minuta besplatno.

CHECK-IN

Prijava na let na šelterima:

  • 90 minuta za letove unutar šengenske zone,
  • 120 minuta za nešengenske letove (unutar Evrope) i
  • 180 minuta za interkontinentalne.

TRANSFER ZONA

Aerodrom ima jedan putnički terminal koji služi za domaće, međunarodne, niskobudžetne i čarter letove.

Terminal se sastoji od tri nivoa:

  • prizemlje – dolasci. Na ovom nivou se nalazi deo za prijavu prtljaga plus šalter za iznajmljivanje automobila i prva pomoć.
  • drugi nivo – deo za ukrcavanje.
  • treći nivo – odlasci.

TRANSPORT

Aerodrom Porto transport

Autobus – postoje redovne autobuske linije 601, 602, 604 i 3M koje saobraćaju do centra grada. Karta u jednom pravcu iznosi 1.85€.

Shuttle – uslugom prevoza do centra Porta upravlja Goin′ Porto i aerodromski prevoz, dok Get Bus vrši usluge za Guimaraes i Braga.

Metro – Porto do Metro’s Violet Line redovno saobraća do centra grada od 06:00 do 01:00h. Stanica se nalazi odmah izvan terminala. Vreme putovanja je oko 30 minuta, a cena karte u jednom pravcu 1.85€.

Taxi – Taxi vozila se nalaze izvan dela za dolaske. Na raspolaganju su 24h dnevno. 20% doplate se plaća vikendom, praznicima i u terminu od 21:00 do 06:00h. Tarifa se kreće od 20 do 30€ do centra grada.

Rent-a car – vozila više rent-a car kompanija se mogu iznajmiti u nekom od njihovih pultova koji se nalaze u prizemlju aerodroma.

PARKING

Aerodrom raspolaže sa oko 3000 parking mesta koja su dostupna 24h dnevno. Svaka parking zona ima mesta za dugoročno i kratkoročno parkiranje.

PO je pokriveni praking, P1, P4 i P6 su na otvorenom.

FREE SHOP, MENJAČNICE I BANKE

Na aerodromu postoji nekoliko prodavnica, uključujući modne detalje, nakit i elektronske uređaje, knjižare i prodavnice suvenira. Nakon trgovine se može predahnuti u nekom od restorana koji služe portugalske specijalitete, sladoled i bar specijalizovani za pivo.

LICA SA INVALIDITETOM

U terminalu se nalaze liftovi i prilagođeni toaleti. Putnicima kojima su potrebna invalidska kolica savetuje se da u vreme rezervacije obaveste avio kompanije i osoblje aerodroma o svojim potrebama.

Sladjana Stanisic

Mileva

Odlična ponuda aerodroma ali osoblje bi moglo biti ažurnije – dugo se čeka za prijavu na let.

5 godina ago

Review Fransisko Sa Karneiro Porto. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

OR Tambo Johanezburg

4 godine ago

Odesa

4 godine ago

Danilo Galički Lavov

4 godine ago

Platov Rostov na Donu

4 godine ago