Barselona El Prat

Barselona El Prat (Josep Tarradellas Barcelona El Prat) je međunarodni aerodrom. Osnovan je davne 1918. godine. Nalazi se u istoimenom gradu El Prat i  udaljen je svega 12km od centra Barselone.

Drugi je po veličini i prometu u Španiji, a sedmi u Evropi. Veći deo saobraćaja na aerodromu je domaći i evropski, u kojem avio kompanija Vueling Airlines ima operativnu bazu.

Da pogledate red letenja kliknite ovde.

LOUNGES

Na aerodromu se nalaze 4 salona, od kojih su tri smeštena na Terminalu 1, a jedan na Terminalu 2.

Pau Casals VIP Lounge – nalazi se na Terminalu 1 i rezervisan je samo za Šengenske letove. Putnici imaju na raspolaganju: WI FI, TV, raznovrsne obroke, alkoholna pića, tople napitke, domaću štampu i međunarodne časopise, tuš kabine, deo za odlaganje kofera i ličnih stvari … Otvoren je od 05:00 do 22:15h.

Miró VIP Lounge – na terminalu 1. Rezervisan za van Šengenske letove. Ima na raspolaganju: TV, međunarodne časopise i domaću štampu, raznovrsne specijalitete, alkoholna pića i tople napitke, tuš kabine, salu za konferenciju, weallness tretmani, deo za odlaganje prtljaga i ličnih stvari. Radno vreme od 06:00 do 23:15h.

Colomer VIP Lounge – na terminalu 1, rezervisan za transferne letove. Na raspolaganju su: doručak, salate, topli obrok, alkoholna pića i tolpi napici, TV, WI FI, deo za odlaganje ličnih stvari, domaća i inostrana štampa. Otvoren je od 06:00 do 22:00h.

Canudas VIP Lounge – smešten je na terminalu 2. Putnici imaju u ponudi: doručak, salate, topli obrok, alkoholna pića i tople napitke, TV, WI FI, deo za odlaganje ličnih stvari, domaći i međunaropdni časopisi… Otvoren je od 06:30 do 22:00h.

WIFI

Internet pokriva sve prostorije aerodroma na oba terminala – dostupan je putnicima i posetiocima besplatno.

CHECK-IN

Putem interneta na web stranici avio kompanije ili putem mobilne aplikacije od 48h do 90 minuta pre leta.

Na aerodromu: na šalterima za prijavu na let 3h pre leta za van Šengenske letove, i 2h pre leta za domaće i Šengenske letove, i na interaktivnim kioscima.

TRANSFER ZONA

Na aerodromu se nalaze dva terminala:

Terminal 1 – peti po veličini u svetu, sa  548,000 m² površine. Rezervisan je za Šengenske i van Šengenske letove. Podeljen na A, B, C, D i E prema vrsti letova.

Terminal 2 – sastoji se od tri dela A, B i C. Rezervisan je za nisko-budžetne letove.

Između terminala saobraća organizovani autobus koji prevozi putnike besplatno. Sabraća 24h dnevno svakog dana.

TRANSPORT

Aero Bus Autobus – A1 autobus, polazi na svakih 7 do 15 minuta. Saobraća od 6h ujutru do 01:00, svim danima osim nedelje. Vožnja traje oko 30-ak minuta. Karte se kupuju u autobusu, a može se ući ispred bilo kojeg terminala. Cena karte po pravcu je 5,9€.

Voz – na Terminalu 2. Saobraća od aerodroma do centra grada na svakih pola sata u terminu od 06:00 do 23h. Vožnja traje oko 25 minuta.

Metro – povezuje oba terminla sa podzemnom železnicom. Linija se zove L9 Sud. Zaustavljaju se u T1 (unutar zgrade) i T2 (izvan zgrade, pored željezničke stanice).

Taxi – vozila se nalaze ispred Terminala 1 i 2. Najbrži način da se dođe do centra grada. Cene se kreće od 25 do 30€.

Rent-a car – vozila raznih kompanija su dostupna putnicima na aerodromu.

PARKING

Aerodrom raspolaže sa skoro 20 000 parking mesta, od koji se 12 000 nalaze u zoni T1 i 8 600 u zoni T2.

T1 ZONA – nalazi se na terminalu 1. Sastoji se iz tri dela:

  • General parking – 9 300 parking mesta, ima direktan pristup terminalu i službeni parking.
  • Surface parking – 1 600 mesta, udaljen svega nekoliko metara od terminala i povezan je rampama.
  • Long-term parking – 995 mesta pokrivenih i na otvorenom za dugoročno parkiranje. Udaljen je 2km od terminala i ima šatl koji vozi svakih 5 minuta od parkinga do terminala.

T2 ZONA – na terminalu 2. Sastoji se od dve zgrade sa pokrivenim i otkrivenim parking mestima i od Površinskog parkinga. Sva tri dela se nalaze nekoliko minuta šetnje od terminala.

FREE SHOP, MENJAČNICE I BANKE

Aerodrom raspolaže sa velikim brojem butika, radnji sa kozmetikom, suvenirima, igračkama, elektronskim uređajima, nakitom, štampom, duty-free robom … Posetioci i putnici mogu uzeti kratak predah u nekom od kafića, restorana, pabova koji se nalaze na oba terminala. Takođe, na raspolaganju su:

  • Menjačnice – veliki broj menjačnica raspoređenih na terminalu 1 (prizemlje, prvi i drugi sprat) i na prizemlju terminala 2.
  • Apoteka – na terminalu 1 treći sprat, i na Terminalu 2 na prizemlju.
  • Služba hitne pomoći
  • Kapela – na Terminalu 1
  • Igraonice za decu
  • Policijska stanica

LICA SA INVALIDITETOM

Putnici sa invaliditetom i umanjenom sposobnošću kretanja mogu zatražiti neophodnu pomoć i asistenciju na aerodromu. Potrebno je samo obavestiti unapred, 48h pre leta. Osoblje aerodroma je na raspolaganju 24h dnevno.

Aerodrom je prilagođen licima sa invaliditetom, sa rampama, liftovima, toaletima i parking mestima.

Anonimni

Bojan

dobro organizovana i brojna mesta za check in

5 godina ago

Review Barselona El Prat. Odustani od odgovora

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

OR Tambo Johanezburg

4 godine ago

Odesa

4 godine ago

Danilo Galički Lavov

4 godine ago

Platov Rostov na Donu

4 godine ago