Kartagina Tunis

Međunarodni aerodrom Kartagina Tunis (Carthage International Airport) se nalazi 8km severo-istočno od centra Tunisa. Dobio je ime po istorijskom gradu Kartagi, smeštenom istočno od aerodroma.

Istorija aerodroma datira iz 1920. godine, kada je prva hidroavionska baza u Tunisu izgrađena na jezeru Tunis. Aerodrom Tunis je otvoren 1938. kada se krenuli letovi na relaciji Tunis Pariz.

Izgradnja aerodroma Tunis Carthage, koju je u potpunosti finansirala Francuska, je počela 1944. a nakon šetiri godine aerodrom je postao glavno čvorište avio kompanije Tunisair.

Da pogledate red letenja, poletanja i sletanja sa aerodroma Kartagina kliknite ovde.

LOUNGES

Salon VIP – smešten nakon kontrolnih pultova, na prvom spratu. U ponudi su: WI Fi, dnevna štampa i časopisi, topli napici i piće, TV, Fax mašina. Deca do 12 godina imaju pristup besplatno. Radno vreme je od 06:00 do poslednjeg večernjeg leta.

Espace Privilege Lounge – nalazi se na terminalu 1. Na raspolaganju su: hrana, topli napici i piće, TV, časopisi i magazini, TV. Dostupan je putnicima biznis klase.

WIFI

Aerodrom Kartagina ima wi fi koji putnici mogu beplatno koristiti prvih 240 minuta.

CHECK-IN

Prijava na let na šalterima je moguća od 3 sata do 60 minuta pre leta.

Osobe koje su se prijavile na let putem interneta, idu na posebne šaltere Web & Mobile Check in, gde ostavljaju prtljag i preuzimaju kartu za ukrcavanje.

TRANSFER ZONA

Aerodrom Carthage Tunis se sastoji od dva terminala. Glavni terminal se sastoji od 2 sprata, za dolaske i odlase. Drugi je naknadno otvoren 2006. godine i služi samo za čarter letove.

TRANSPORT

Transport

Transport od aerodroma do centra grada je moguć na sledeće načine:

Autobus – austobuska linija SNT polazi na svakih 30 minuta, a karta košta manje od 1 dinara. Luksuzniji TUT autobudi su malo skuplji, nešto više od 1 dinara i polaze na svakih 15 minuta. Vreme putovanja je oko 15 minuta, u zavisnosti od saobraćaja.

Taxi – na taksi stajalištu se nalazi više vozila. Cena ide po taksimetru, 5 dinara po kilometru. Od 21:00h cena vožnje je veća za 50%.

Rent-a car – postoji više rent-a car kompanija u sali za dolaske, čiji se automobili mogu iznajmiti. Takođe, postoji i mogućnost rezervacije automobila putem interneta na aplikaciji EasyTerra.

PARKING

Ispred zgrade terminala nalazi se parking prostor sa 2.500 mesta. Cena je 0.65 dinara za prvih 12 sati i nakon toga 3.00 dinara dnevno.

FREE SHOP, MENJAČNICE I BANKE

Na aerodromu se nalazi prihvatljiv broj radnji i prodavnica sa kozmetikom, različitom robom, elektronskim uređajima, dnevnom štampom i časopisima i sl. Takođe, predah se može napraviti u nekom od restorana, snack barova i kafića koji se nalaze i ispred i iza Carine. Na raspolaganju su i:

  • menjačnice
  • pošta
  • telefonska govornica
  • služba prve pomoći – u sali za dolaske

LICA SA INVALIDITETOM

Aerodrom je razumno dostupan osobama sa invaliditetom. Nalaze se modifikovani toaleti i liftovi pristupačni osobama u invalidskim kolicima.

Cela infrastuktura aerodroma je prilagođena osobama sa umanjenom sposobnošću kretanja i mogu dobiti pomoć i asistenciju na aerodomu. Potrebno je obavestiti unapred, najkasnije 48h pre leta.

Share
Published by
Sladjana Stanisic

Recent Posts

OR Tambo Johanezburg

4 godine ago

Odesa

4 godine ago

Danilo Galički Lavov

4 godine ago

Platov Rostov na Donu

4 godine ago