Pronašli ste jeftine avio karte, ali su vam neophodne vize? Ne snalazite se najbolje i muče vas procedure za dobijanje viza? Potrudićemo se da vam pomognemo i olakšamo savetima i potrebnim informacijama.

Šta je viza?

To je dokument koji omogućava ulazak, boravak ili tranzit stranog državljanina na teritoriji određene zemlje. Viza se upisuje ili lepi u pasoš ili se izdaje u vidu elektronskog obrasca koji je neophodno odštampati i priložiti prilikom ulaska u državu.

Postoji više različitih tipova viza:

  • Putna
  • Tranzitna
  • Grupna
  • Diplomatska
  • Službena

Da li su vam vize potrebne?

Izabrali ste neku egzotičnu destinaciju, želite da posetite rodbinu ili prijatelje u zemlji na drugom kontinentu, odlazite na rad u inostrastvo, ali niste sigurni da li vam je viza uopšte potrebna?

Ukoliko ste državljanin Republike Srbije dovoljno je da otvorite ovaj link i ukucate naziv zemlje koju želite da posetite. 

Ako ste državljanin Crne Gore, biće potrebno da na ovoj stranici unesete ime države u koju planirate putovanje.

Na ovim stranicama dobićete precizne i zvanične podatke da li do odabrane lokacije možete leteti po bezviznom režimu ili vam je viza ipak potrebna. Takođe, ovde ćete naći osnovne preporuke o tome šta je sve potrebno uraditi i proveriti pre leta.

Pored linka na kome možete elektronski aplicirati za dobijanje vize (ukoliko je to moguće), tu se nalaze i korisne informacije poput transporta, bezbednosne i zdravstvene situacije, zvanične valute itd.

Šengen zona

Srpskim i crnogorskim državljanima je odlukom Evropske Unije od decembra 2009. godine moguć ulazak u zemlje potpisnice Šengen zone bez vize! (Ova odluka nije se odnosila na Irsku i Veliku Britaniju koja je u međuvremenu istupila iz EU)

Na ovaj način je svim našim građanima sa važećim biometrijskim pasošima dozvoljen boravak unutar zemalja Šengen-a najduže 90 dana u periodu od 6 meseci. Taj boravak može se iskoristiti u celini ili za nekoliko kraćih putovanja. Nakon isteka 6 meseci od dana prvog ulaska u Šengen zonu, počinje da se računa sledeći period od 180 dana u kome ponovo možete koristiti pravo na posetu do 90 dana.

Ako želite da proverite koliko vam je dana preostalo za nesmetani boravak unutar zemalja Šengen-a, kliknite na ovaj kaltulator. Tako ćete dobiti zvanične i precizne podatke.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim informacijama. Preostaje vam još samo da obezbedite avio karte, a to možete učiniti na našem sajtu brzo lako i jednostavno.

Share
Published by
Milena Krstic

Recent Posts

Air Montenegro letovi

3 godine ago

Ambasade

4 godine ago

Letovi iz Tivta

4 godine ago

Letovi iz Banja Luke

4 godine ago

Letovi iz Kraljeva

4 godine ago

Air Serbia letovi

4 godine ago