Šta je ručni prtljag i koliko mogu da ponesem?

Ručni prtljag je torba ili ranac koji možete da unesete u avion. Količina i vrsta ručnog prtljaga koji ste u mogućnosti poneti varira u zavisnosti od pravila svake avio kompanije, tipa aviona odnosno koliko prostora postoji u kabinskom delu aviona, kao i klase preko koje putujete.

Dozvoljeni ručni prtljag na letovima tradicionalnih avio kompanija

rucni-prtljagSvaka tradicionalna avio kompanija ima tačno propisanu dimenziju za dozvoljeni ručni prtljag, kao i težinu. Kod većine regularnih avio kompanija maksimalna veličina male putne torbe je 55x40x25cm. Težina je kod većine ograničena na 7kg.

Ukoliko letite ekonomskom klasom imate pravo na jednu torbu i ona je uključena u cenu. Pojedine avio kompanije za let biznis klasom dozvoljavaju težinu do 10kg ili 12kg ili čak dve torbe od po 7kg ili 8kg. Svakako, veoma je važno da se pre kupovine avio karte dobro informišete o ovome.

Ručni prtljag na low cost letovima

rucna-torbaZa razliku od tradicionalnih avio kompanija, situacija kod low cost (niskobudžetnih) je drugačija. Većina u besplatan prtljag svrstava samo mali ranac ili torbu maksimalne dimenzije 35x20x20cm.

Sa druge strane dozvoljavaju da ponesete i standardnu malu putni torbu dimenzije 55x40x25cm ali se ona dodatno plaća. Mnogo je bolje da unapred kupite torbu jer je cena na aerodromu mnogo veća nego online.

Tečnost u ručnom prtljagu

Dozvoljeno je da u avion unesete tečnost, ali morate se strogo pridržavati pravila. U suprotnom prilikom provere prtljaga stvari koje sadrže tečnost vam mogu biti oduzete. Imajte u vidu sledeće:

  • Posude veće od 100 ml nisu dozvoljene, iako su delimično pune
  • Sve posude moraju biti spakovane u plastičnu providnu kesu sa zip zatvaračem
  • Plastična kesa u kojoj su posude mora biti zatvorena i predaje se odvojeno prilikom bezbednosnog pregleda ručnog prtljaga (vadi se iz kofera)
  • Sve tečnosti treba da budu smeštene u jednu veliku maksimalne dimenzije 20x20cm

Napomena: Povedite računa da vaše lične stvari budu u ručnom prtljagu, a ne onom koji predajete na terminalu prilikom čekiranja.

Kako kupiti i platiti avio karte na Abago.com?

kupovina-avio-karteVeoma jednostavno i to u nekoliko jednostavnih koraka:

  • Kliknite na link Jeftine avio karte
  • U prvo polje unesite grad odakle želite da poletite – za Beograd unesite BEG, za Niš INI, za Podgoricu TGD, za Tivat TIV…
  • U drugo polje unesite grad gde želite da putujete. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko pronalaska aerodroma u tom gradu kliknite ovde.
  • Iz kaledara odaberite datum poletanja i datum povratka
  • Odaberite za koliko putnika želite da kupite avio karte
  • Kliknite na narandžasto dugme Pronađi let

Nakon što odaberete let koji vam najviše odgovara možete ga online rezervisati. Kliknite na link Kako da platim avio karte da se informišete o načinima plaćanja.

pronadji-let-cta-dugme